Fokus

Dok Bela kuća najavljuje da je primirje blizu, brojni humanitarci i lekari govore o "nepodnošljivoj svireposti" Izraela

Komentari

Autor: Euronews Srbija, The Guardian

26/07/2024

-

14:38

Dok Bela kuća najavljuje da je primirje blizu, brojni humanitarci i lekari govore o "nepodnošljivoj svireposti" Izraela
Dok Bela kuća najavljuje da je primirje blizu, brojni humanitarci i lekari govore o "nepodnošljivoj svireposti" Izraela - Copyright Tanjug AP/Tsafrir Abayov, Jehad Alshrafi

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države poručile su da je vreme da se oslobode svi taoci i postigne sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, da se na okviru primirja radilo već neko vreme, da su pregovori bili teški, ali da ima napretka. To se navodi u saopštenju Bele kuće nakon što se juče izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. I dok iz Bele kuće navode da je primirje blizu, brojni humaniraci i zdrvstveni radnici koji volontiraju u Pojasu Gaze, u pismu Bajdenu naveli su brojna svedočenja o svireposti izraelske vojske, zahtevajući da SAD povuku diplomatsku i vojnu podršku Izraelu dok ne dođe do prekida vatre.

"Moramo da postignemo ovaj dogovor. Radili smo na tome već neko vreme. To su bili teški pregovori. Napravili smo napredak. Imamo okvir za dogovor. Sada moramo da premostimo konačne razlike i postignemo dogovor kako bismo svi mogli da idemo napred", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Netanijahu je Bajdenu zahvalio na podršci državi Izrael koja, kako je istakao, traje 50 godina. Netanjahu je rekao da poznaje Bajdena 40 godina, a da je predsednik SAD poznavao svakog izraelskog premijera u poslednjih pola veka, prenosi BBC. Inače, ovaj sastanak dolazi nakon što je izraelski premijer održao govor u Kongresu dok su hiljade palestinskih dmonstranata protestovali ispred te institucije.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Da je vreme da se postigne dogovor o prekidu vatre smatra i potpredsednica SAD Kamala Haris koja se takođe sastala sa Netanjahuom. Haris je izrazila ''ozbiljnu zabrinutost'' zbog stradanja u Pojasu Gaze i dodala da ''neće ćutati'' o tim stradanjima, prenosi CNN.

''Izrael ima pravo da se brani i važno je kako to radi. Ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet meseci je poražavajuće. Slike mrtve dece i očajnih gladnih ljudi koji beže i traže spas, ponekad raseljeni po drugi, treći ili četvrti put. Ne možemo skrenuti pogled pred ovim tragedijama. Ne možemo sebi dozvoliti da otupimo na patnju, i neću ćutati'', istakla je Haris.

Tanjug/AP/Julia Nikhinson

Netanjahu u Kongresu SAD

Potpredsednica SAD je ponovila ''gvozdenu podršku i nepokolebljivu posvećenost" SAD u pomoći Izraelu, ali je odlučno je stavila do znanja da je potrebno okončati rat, navodi CNN.

Haris je pozvala na osudu terorizma i nasilja.

''Hajde da svi činimo sve što možemo da sprečimo stradanje nevinih civila, i da osudimo antisemitizam, islamofobiju i mržnju bilo koje vrste. Hajde da radimo na ujedinjenju naše zemlje'', rekla je Haris.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Netanjahu bi danas na Floridi trebalo da se sastane sa bivšim predsednikom SAD i republikanskim kandidatom na predstojećim predsedničkim izborima Donaldom Trampom.

Zdravstveni radnici pisali Bajdenu

Inače, desetine američkih lekara i medicinskih sestara koji su radili u Gazi pisali su predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, tvrdeći da stvarni broj poginulih u višemesečnom napadu Izraela mnogo veći nego što je ranije objavljeno, zahtevajući da SAD povuku diplomatsku i vojnu podršku Izraelu dok ne dođe do prekida vatre.

U pismu na osam stranica, dostavljenom u četvrtak i upućenom Bajdenu, prvoj dami Džil Bajden i potpredsednici Kamali Haris, navodi se da su lekari videli dokaze o rasprostranjenom kršenju zakona koji regulišu upotrebu američkog oružja isporučenog Izraelu, i međunarodnog humanitarnog prava.

Četrdeset pet hirurga, lekara hitne pomoći i medicinskih sestara koji su volontirali u nekoliko bolnica u Gazi poslednjih meseci izneli su ono što su opisali kao "masovne ljudske žrtve od izraelskog napada na Gazu, među kojima najviše ima dece i žena".

"Ne možemo da zaboravimo scene nepodnošljive okrutnosti usmerene prema ženama i deci kojima smo i sami bili svedoci", dodali su u pismu.

Nekoliko potpisnika je ranije izjavilo za Gardijan da veruju da su izraelski snajperisti gađali decu i izvestili su o razornom uticaju oružja dizajniranog za raspršivanje visokog nivoa gelera na civile.

Lekari, koji su volontirali sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i drugim humanitarnim grupama, rekli su predsedniku SAD da je stvarni broj žrtava mnogo veći od broja žrtava palestinskog ministarstva zdravlja od više od 39.000 ubijenih ljudi, većinom žena i dece.

"Verovatno je da je broj poginulih u ovom sukobu već veći od 92.000, što je zapanjujućih 4,2 odsto stanovništva Gaze", napisali su oni.

U pismu je upozoreno da "u Gazi besne epidemije", te su opisali nehumane uslove u kojima se lokalno stanovništvo raseljuje..

Na početku pisma, zdravstveni radnici su naveli da ne podržavaju "užase koje su 7. oktobra počinile palestinske naoružane grupe i pojedinci u Izraelu". Međutim, potpisnici su rekli da naknadna "katastrofa" u Gazi zahteva od SAD da povuku materijalnu podršku Izraelu.

"Predsedniče Bajden i potpredsednice Haris, svako rešenje ovog problema mora početi trenutnim i trajnim prekidom vatre. Pozivamo vas da uskratite vojnu, ekonomsku i diplomatsku podršku države Izrael i da učestvujete u međunarodnom embargu na oružje i Izraela i svih palestinskih oružanih grupa dok se ne uspostavi trajni prekid vatre i dok pregovori u dobroj nameri između Izraela i Palestinaca ne dovedu do trajnog razrešenja sukoba", napisali su lekari.

Inače, u pismu se detaljno opisuju pojedinačna iskustva nekih od potpisnika, uključujući hirurge, pedijatre, medicinske sestre za traumatologiju i anesteziologe. Neki su radili u Ukrajini tokom ruske invazije, dok su drugi vojni veterani SAD.

Feroze Sidva, hirurg za traumatologiju i kritičnu negu, rekao je da "nikada nije video tako užasne povrede, tako masovnih razmera, sa tako malo sredstava".

Asma Taha, pedijatrijska medicinska sestra, opisala je izazove porodiljske nege.

"Svakog dana sam videla kako bebe umiru. Rodile bi se zdrave, ali su njihove majke bile toliko neuhranjene da nisu mogle da doje, a nama je nedostajalo adaptirano mleko ili čista voda da ih nahranimo, pa su gladovali", navodi ona u pismu.

Lekari su rekli da su žene bile podvrgnute carskim rezovima bez anestezije, a nakon toga nisu dobijale "ništa osim tilenola jer nisu bili dostupni drugi lekovi protiv bolova".

U pismu se navodi da je "Izrael direktno ciljao i namerno razorio ceo zdravstveni sistem Gaze".

Komentari (0)

Svet