Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Džo Bajden i kralj Abdulah razgovarali o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o taocima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

26/07/2024

-

07:32

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Džo Bajden i kralj Abdulah razgovarali o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o taocima
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Džo Bajden i kralj Abdulah razgovarali o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o taocima - Copyright Tanjug/AP/Tsafrir Abayov/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 295 dana. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovarao je sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Beloj kući prilikom čega je zahvalio američkom lideru na pet decenija podrške Izraelu. S druge strane, situacija ne frontu se ne smiruje, a izraelska vojska je saopštila da su izvučena tela pet talaca bila sakrivena u tunelu "u srcu" Kan Junisa. Za to vreme, Izrael upozorava Francusku da "teroristi koje podržava Iran" planiraju napad na Izraelce tokom Olimpijskih igara u Parizu.

Ključni događaji:

  • Bajden i Netanjahu razgovarali u Beloj kući
  • Izrael upozorio Francusku da teroristi planiraju napad na Izraelce tokom OI
  • IDF: Tela pet talaca bila sakrivena u tunelu u "srcu" Kan Junisa
  • Borelj pozvao Izrael da povuče odluku o zabrani rada UNRWA

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.14 Džo Bajden i kralj Abdulah razgovarali o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o taocima

Američki predsednik Džo Bajden i jordanski kralj Abdulah razgovarali su danas o naporima da se obezbedi prekid vatre u Pojasu Gaze i sporazum o taocima, saopštili su predstavnici dva lidera. Bela kuća je u saopštenju navela da je Bajden obavestio kralja Abdulaha o ''pripremama za povećanje humanitarne pomoći tokom perioda prekida vatre“, prenosi Rojters.

Oni su takođe razgovarali o reformama Palestinske samouprave (PA) na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i o tome da se palestinskim vlastima obezbedi pristup prihodima, saopštila je Bela kuća. Jordanska kraljevska palata saopštila je da su dvojica lidera razgovarala o ''opasnim dešavanjima u Gazi''.

Kralj Abdulah je ponovo potvrdio "važnu ulogu SAD u stvaranju političkog horizonta za postizanje pravednog i trajnog mira na osnovu rešenja o dve države", navodi se u saopštenju palate. Istovremeno, Bajden je danas najavio da će Bela kuća ponuditi osiguranje od deportacije i radne dozvole za oko 11.500 državljana Libana koji se već nalaze u SAD, zbog sukoba između Izraela i Hezbolaha u južnom Libanu.

20.23 Tramp dočekao Netanjahua

Bivši predsednik SAD Donald Tramp ugostio je danas izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i njegovu suprugu Saru u rizortu Mar-a-Lago na Floridi. Tramp je tokom sastanka rekao da je "uvek imao veoma dobre odnose" sa Netanjahuom, preneo je Rojters.

Netanjahu, koji je sedeo preko puta Trampa za stolom zajedno sa savetnicima, rekao je da će Izrael poslati pregovarački tim na pregovore o prekidu vatre u Gazi u Rim "verovatno početkom nedelje". Tramp je dočekao Netanijahua i njegovu suprugu rečima: "Počastvovan sam, uđite, uđite", preneo je Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

15.41 IDF: Za devet meseci ubijeno više od 500 terorističkih operativaca u Libanu

Načelnik Severne komande izraelske vojske (IDF) general-major Ori Gordin izjavio je danas da je tokom devet meseci sukoba, vojska ubila više od 500 terorističkih operativaca u Libanu. Kako prenosi Tajms of Izrael, Gordin je rekao da je većina operativaca bila iz Hezbolaha, a uništena je i njihova infrastruktura. On je najavio i da će izraelska vojska kada dođe taj trenutak, krenuti u odlučujući napad.

Tanjug/AP

 

15.30 Dok Bela kuća najavljuje da je primirje blizu, brojni humanitarci i lekari govore o "nepodnošljivoj svireposti" Izraela

Sjedinjene Američke Države poručile su da je vreme da se oslobode svi taoci i postigne sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, da se na okviru primirja radilo već neko vreme, da su pregovori bili teški, ali da ima napretka. To se navodi u saopštenju Bele kuće nakon što se juče izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. I dok iz Bele kuće navode da je primirje blizu, brojni humaniraci i zdrvstveni radnici koji volontiraju u Pojasu Gaze, u pismu Bajdenu naveli su brojna svedočenja o svireposti izraelske vojske, zahtevajući da SAD povuku diplomatsku i vojnu podršku Izraelu dok ne dođe do prekida vatre.

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

14.23 Britanska vlada odustala od protivljenja odluci MKS o nalogu za hapšenje Netanjahua

Nova vlada Velike Britanije odustala je od protivljenja odluci Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kabinet britanskog premijera Kira Starmera danas je potvrdio da vlada neće uložiti prigovor na nadležnost Međunarodnog krivičnog suda u tom slučaju, prenosi Gardijan.

Tanjug AP/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

 

"To (protivljenje odluci MKS da izda nalog za hapšenjem Netanjahua) je bio predlog prethodne vlade koji nije podnet pre izbora. Mogu da potvrdim da vlada neće to nastaviti u skladu sa našim dugogodišnjim stavom da je to stvar o kojoj odlučuje (Međunarodni) sud", rekao je zamenik portparola premijera.

Glavni tužilac MKS-a Karim Kan u maju je najavio da podnosi zahtev za izdavanje naloga za hapšenjem Netanjahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta za navodne ratne zločine počinjene tokom napada Izraela na Gazu. Kazao je da se to odnosi i na Jahju Sinvara, komandanta Hamasa u Gazi, i komandanta vojnog krila te grupe Mohameda Deifa.

Bivši britanski premijer Riši Sunak kritikovao je Kanovu odluku u maju, a zatim je mesec dana kasnije njegova vlada obavestila MKS da će se protiviti toj odluci. Međutim, visoki zvaničnici laburista insistiraju da će poštovati nezavisnost suda. Ministar spoljnih poslova Dejvid Lami rekao je u maju da je stav laburista da odluka glavnog tužioca MKS-a da podnese zahtev za naloge za hapšenje "nezavisna stvar suda i tužioca". Odluka britanske vlade ne znači nužno da će Kanov zahtev sada biti odobren.

13.01 Netanjahu sa Trampom

Nakon što se juče sastao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i potpredsednicom Kamilom Haris, kako piše Gardijan, izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastaće se danas na Floridi sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

AP Photo/Sebastian Scheiner

 

11.30 Svetski program za hranu: "Zalihe hrane su veoma ograničene"

Svetski program za hranu (WFP) bio je primoran da smanji obroke za porodice u Gazi kako bi obezbedio širu pokrivenost novoraseljenim ljudima, navodi se u saoptenju te humanitarne organizacije.

"Zalihe hrane i humanitarne zalihe u centralnoj i južnoj Gazi su veoma ograničene i jedva da stižu komercijalne zalihe", dodaje organizacija u objavi na društvenoj mreži Iks.

07.32 Četiri rakete lansirane na iračku bazu Ain al-Asad u kojoj se nalaze koalicione snage

Četiri rakete Kaćuša lansirane su na iračku vazdušnu bazu Ain al-Asad u kojoj su smeštene koalicione snage predvođene SAD, izjavila su dva bezbednosna izvora.

Dve rakete su pogodile unutrašnjost baze, a dve perimetar, rekli su izvori, dodajući da se za sada ne zna da li ima žrtava ni da li je pričinjena materijalna šteta, preneo je Rojters. Snage predvođene SAD izvršile su invaziju na Irak i svrgnule bivšeg lidera Sadama Huseina 2003. godine.

07.15 Haris na sastanku s Netanjahuom pozvala na okončanje rata u Pojasu Gaze

Potpredsednica SAD Kamala Haris rekla je na sastanku sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom da je vreme da se postigne dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Haris je izrazila ''ozbiljnu zabrinutost'' zbog stradanja u Pojasu Gaze i dodala da ''neće ćutati'' o tim stradanjima, prenosi CNN.

Tanjug/AP/Kayla Wolf

 

''Izrael ima pravo da se brani i važno je kako to radi. Ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet meseci je poražavajuće. Slike mrtve dece i očajnih gladnih ljudi koji beže i traže spas, ponekad raseljeni po drugi, treći ili četvrti put. Ne možemo skrenuti pogled pred ovim tragedijama. Ne možemo sebi dozvoliti da otupimo na patnju, i neću ćutati'', istakla je Haris.

07.05 Netanjahu zahvalio Bajdenu na pet decenija podrške Izraelu

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je u Beloj kući sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom, koji mu je zahvalio na podršci državi Izrael koja, kako je istakao, traje 50 godina.

Netanjahu je rekao da poznaje Bajdena 40 godina, a da je predsednik SAD poznavao svakog izraelskog premijera u poslednjih pola veka, prenosi BBC. Netanjahu je dodao da se raduje saradnji sa Bajdenom na velikim pitanjima koja su pred njima u narednih nekoliko meseci.

06.45 Borelj pozvao Izrael da povuče odluku o zabrani rada UNRWA

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je Izrael da povuče svoju odluku o zabrani rada Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) i nazvao je ovaj potez "besmislicom".

06.27 IDF: Tela pet talaca bila sakrivena u tunelu u "srcu" Kan Junisa

Tela pet izraelskih talaca koja su izvučena tokom iz Pojasa Gaze, držana su u tunelu duboko pod zemljom, saopštila je izraelska vojska. Operacija izvlačenja obavljena je korišćenjem obaveštajnih podataka prikupljenih i analiziranih poslednjih nedelja, rekao je vojni portparol kontraadmiral Danijel Hagari.

06.11 Izrael upozorio Francusku da teroristi planiraju napad na Izraelce tokom OIimpijade

Izrael je upozorio Francusku da, kako je naveo, teroristi koje podržava Iran, planiraju napad na Izraelce tokom letnjih Olimpijskih igara u Parizu. Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac poslao je pismo francuskom kolegi Stefanu Sežurneu u kojem je upozorio na zaveru koju podržava Iran da se izvrši napad na izraelsku delegaciju na Olimpijskim igrama, preneo je "Times of Israel".

Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

 

Detaljnije možete pročitati OVDE

06.00 Netanjahu zahvalio Bajdenu na pet decenija podrške Izraelu

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je u Beloj kući sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom koji mu je tom prilikom je zahvalio na podršci državi Izrael koja, kako je istakao, traje 50 godina.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Netanjahu je rekao da poznaje Bajdena 40 godina, a da je predsednik SAD poznavao svakog izraelskog premijera u poslednjih pola veka, preneo je BBC.

Detaljnije o susretu dva lidera možete pročitati OVDE.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet