Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael napao šire područje Kan Junisa, poginulo najmanje 16 Palestinaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2024

-

08:17

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael napao šire područje Kan Junisa, poginulo najmanje 16 Palestinaca
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael napao šire područje Kan Junisa, poginulo najmanje 16 Palestinaca - Copyright Tanjug/AP/Fatima Shbair/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Na redu je još jedna runda pregovora oko oslobađanja talaca i prekidu vatre, pa je tim povodom Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila da će Izrael u četvrtak poslati svoju delegaciju na pregovore sa Hamasom. Ipak, uporedo sa pregovrima, nastavljena je mobilizacija u Izraelu. Dodatno se situacija na Bliskom istoku komplikuje nakon što je lider Huta iz Jemena Sajed Abdul-Malik al-Huti izjavio da je "Jemen sposobniji nego ikada da nanese udarce Izraelu".

Ključni događaji:

  •  Izrael u četvrtak šalje delegaciju zaduženu za pregovore sa Hamasom
  •  Vojska Izraela poziva hiljadu ultraortodoksnih Jevreja u svoj sastav
  •  Lider Huta kaže da je ta grupa sposobnija nego ikad da izvodi napade na Izrael

     Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                 Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.49 Palestinske frakcije se složile da formiraju vladu jedinstva i okončaju okupaciju

Palestinske frakcije na sastanku u Pekingu postigle su dogovor o formiranju vlade jedinstva u cilju uspostavljanja palestinske države i okončanja okupacije, javili su palestinski mediji.

U saopštenju objavljenom na kraju današnjeg sastanka, predstavnici različitih frakcija saglasili su se da formiraju privremenu vladu nacionalnog jedinstva i da ujedine institucije na Zapadnoj obali i Gazi, da započnu rekonstrukciju Pojasa Gaze i da se pripreme za održavanje opštih izbora što pre. Nije naveden datum za izbore i formiranje nove vlade, ali se u saopštenju navodi da će biti utvrđen raspored, piše Tajms of Izrael.

21.34 Politiko: Netanijahu zatražio sastanak sa Trampom da obezbedi podršku za rat u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu zatražio je sastanak sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom tokom boravka u SAD ove nedelje, kako bi osigurao njegovu podršku za izraelsku politiku prema Gazi i Zapadnoj obali, rekla su dva neimenovana izvora za Politiko.

Timovi Netanijahua i Trampa su proteklih dana razgovarali o mogućnosti da se dvojica lidera sastanu uživo, potencijalno na Floridi. Tramp tek treba da pristane na sastanak, ali takođe nije u potpunosti odbacio tu ideju, rekli su izvori.

19.36 Broj ubijenih Palestinaca u napadu na Kan Junis povećan na 70, 200 osoba povređeno

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima na Kan Junis u Pojasu Gaze povećan je na najmanje 70, dok je broj povređenih porastao na 200, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u palestinskoj enklavi. Dodato je da su neki od povređenih prevezeni u medicinski kompleks Naser u Kan Junisu, prenosi Al Džazira.

''Jutros je izraelska okupaciona vojska započela novu agresiju na provinciju Kan Junis, počinivši zločine protiv čovečnosti kroz neselektivno bombardovanje domova građana i grupa raseljenih lica u toj oblasti“, dodaje se u saopštenju.

Od 57 žrtava, 49 osoba je prevezeno u medicinski kompleks Naser, dok se tela ostalih žrtava nalaze u drugim bolnicama.

AP Photo/Sebastian Scheiner

 

Izraelski napad je izvršen neposredno nakon što je Izrael izdao nove naloge za evakuaciju nekih naselja u i oko Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, uz najavu novih napada i tvrdnje da izraelska vojska "prilagođava granice humanitarne zone u Al-Mavasi kako bi držala civilno stanovništvo dalje od zona borbi", prenosi Rojters.

Palestinski zdravstveni zvaničnici tvrde da je najmanje 16 Palestinaca ubijeno u izraelskom tenkovskom napadu na naselje Bani Suhaila istočno od Kan Junisa i dodaju da je to područje takođe bombardovano iz vazduha.

13.57 Izrael proglasio mrtvim još dva taoca koje drži Hamas u Pojasu Gaze

Izrael je danas proglasio mrtvim još dva izraelska taoca koje drži Hamas u Pojasu Gaze. Izraelska vojska je saopštila da još istražuje smrt dva taoca, 35-godišnjeg tehničra zvuka Jageva Bučštaba i 76-godišnjeg istoričara Aleksa Danciga koje je Hamas oteo iz njihovih domova u kibucima na jugu Izraela blizu granice sa Pojasom Gaze 7. oktobra, preneo je Rojters.

Forum porodica talaca saopštio je da je smrt Bučštaba i Danciga u zatočeništvu tragična posledica neuspeha u pregovorima za oslobađanje talaca. Izraelske vlasti su do sada proglasile smrt u odsustvu oko trećine talaca koje drži Hamas.

13.32 Broj ubijenih Palestinaca od jutros povećan na 37, 120 njih povređeno

Broj palestinskih žrtava ubijenih u izraelskim napadima na Kan Junis u pojasu Gaze povećan je na 37, dok je broj povređenih povećan na 120, prenela je Al Džazira. Izraelski napad je izvršen neposredno nakon što je Izrael izdao nove naloge za evakuaciju nekih naselja u i oko Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, uz najavu novih napada i tvrdnje da izraelska vojska "prilagođava granice humanitarne zone u Al-Mavasi kako bi držala civilno stanovništvo dalje od zona borbi", prenosi Rojters.

Palestinski zdravstveni zvaničnici tvrde da je najmanje 16 Palestinaca ubijeno u izraelskom tenkovskom napadu na naselje Bani Suhaila istočno od Kan Junisa i dodaju da je to područje takođe bombardovano iz vazduha.

13.01 Ubijen Kanađanin koji pokušao da napadne nožem pripadnike izraelskih snaga

Izraelske vlasti saopštile su da je neutralisan kanadski državljanin koji je pokušao da izvede napad nožem na izraelske snage bezbednosti u gradu Netiv Ha Asara na jugu Izraela. Neuspeli napad dogodio se na ulazu u ovaj grad koji se nalazi blizu granice sa Pojasom Gaze, na području koje je teško pogođeno tokom nasilja koje je izazvao Hamas 7. oktobra, prenosi "Reuters".

Izraelska vojska saopštila je da je napadač "izašao iz svog vozila i zapretio nožem pripadnicima tima za brzo reagovanje u tom području".

"Tim za brzo reagovanje je otvorio vatru i neutralisao osumnjičenog. Nema izveštaja o povređenima među pripadnicima bezbednosnih snaga", navela je vojska.

Portparol policije je izjavio da je napadač kanadski državljanin, a na snimcima koje je objavila britanska agencija vidi se beživotno telo napadača koje je preneto u ambulantno vozilo.

Tanjug/AP

 

09.48 U izraelskom napadu na šire područje Kan Junisa poginulo najmanje 16 Palestinaca

U izraelskim napadima u protekla 24 časa na istočne delove šireg područja grada Kan Junisa poginulo je najmanje 16 Palestinaca, saopštili su danas palestinski zdravstveni zvaničnici u Pojasu Gaze. Izraelski napad je izvršen neposredno nakon što je Izrael izdao nove naloge za evakuaciju nekih naselja u i oko Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, uz najavu novih napada i tvrdnje da izraelska vojska "prilagođava granice humanitarne zone u Al-Mavasi kako bi držala civilno stanovništvo dalje od zona borbi", prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Jehad Alshrafi

 

Palestinski zdravstveni zvaničnici tvrde da je najmanje 16 Palestinaca ubijeno u izraelskom tenkovskom napadu na naselje Bani Suhaila istočno od Kan Junisa i dodaju da je to područje takođe bombardovano iz vazduha. Palestinci, Ujedinjene nacije i međunarodne agencije za pomoć su saopštili da nema sigurnog mesta u okupiranoj palestinskoj enklavi. Ranije ovoga meseca, desetine Palestinaca su ubijene u odvojenim izraelskim napadima na humanitarno označene zone u Al-Mavasi.

09.18 Netanjahu:Izrael će biti najjači saveznik SAD na Bliskom istoku bez obzira na ishod izbora

Izrael će biti najjači saveznik SAD na Bliskom Istoku, bez obzira na to ko će u novembru biti izabran za novog predsednika, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu pred polazak u posetu Vašingtonu. Netanjahu je, obraćajući se novinarima pre nego što je poleteo u Vašington, rekao da će se zahvaliti predsedniku Džozefu Bajdenu, koji je juče odustao od trke za reizbor, za sve što je uradio za Izrael, prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

 

"Planiram da vidim predsednika Bajdena, koga poznajem više od 40 godina. Ovo će biti prilika da mu se zahvalimo za stvari koje je učinio za Izrael u ratu i tokom njegove duge i istaknute karijere u javnoj službi, kao senator, potpredsednik i predsednik", rekao je Netanjahu, navodi Tajms of Izrael.

Dodao je da će sa Bajdenom razgovarati i o tome kako da dve zemlje napreduju u ostvarivanju ciljeva, a to je oslobađanje svih talaca koje drži Hamas, poraz te palestinske militantne grupe, suočavanje sa Iranom i obezbeđivanje povratka svih građana Izraela u svoje domove na severu i jugu.

"U ovom vremenu rata i neizvesnosti, važno je da neprijatelji Izraela znaju da Amerika i Izrael stoje zajedno danas, sutra i uvek", istakao je Netanjahu.

08.19 IDF naređuje evakuaciju dela humanitarne zone Gaze, kaže da je Hamas duboko ukorenjen u toj oblasti

Posle brojnih raketnih napada na južni Izrael poslednjih nedelja iz izraelske humanitarne zone u Pojasu Gaze, IDF kaže da prilagođava zonu da gađa Hamas, javlja "Times of Israel".

Istočni deo zone, u oblasti Kan Junis, treba da bude evakuisan, a IDF kaže da je "ostanak u ovoj oblasti postao opasan".

U saopštenju se navodi da se prilagođavanje zone vrši "u skladu sa preciznim obavještajnim podacima koji ukazuju da je Hamas ugradio terorističku infrastrukturu" u humanitarnu zonu. Prema IDF-u, rano upozorenje ima za cilj ublažavanje štete po civile.

"IDF se sprema da nasilno deluje protiv terorističkih organizacija i stoga poziva preostalo stanovništvo koje je ostalo u istočnim naseljima Kan Junisa da se privremeno evakuiše u prilagođeno humanitarno područje u Al-Mavasiju", navodi vojska.

Pozivi IDF-a civilima se saopštavaju putem SMS poruka, telefonskih poziva i drugih medijskih kanala. Vojni izvor kaže da bolnice u toj oblasti ne moraju da se evakuišu i da je IDF to preneo palestinskim zdravstvenim zvaničnicima i zvaničnicima međunarodne zajednice.

profimedia

 

06.50 Izrael u četvrtak šalje delegaciju zaduženu za pregovore sa Hamasom

Izrael će u četvrtak poslati delegaciju zaduženu za pregovore o sporazumu o prekidu vatre i taocima sa Hamasom, saopštila je juče Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

U saopštenju se ne precizira gde će se delegacija uputiti, preneo je Rojters.

Međunarodni posrednici pritiskaju Izrael i Hamas da postignu postepeni dogovor koji bi zaustavio borbe i oslobodio oko 120 talaca koje u Pojasu Gaze drži ta palestinska militantna grupa, preneo je AP.

06.40 Lider Huta kaže da je ta grupa sposobnija nego ikad da izvodi napade na Izrael

Lider Huta Sajed Abdul-Malik al-Huti juče je izjavio da je “Jemen sposobniji nego ikada da nanese udarce Izraelu”, istovremeno pozdravivši smrtonosni napad dronom na Tel Aviv izveden pre dva dana.

Kako je prenela poluzvanična iranska agencija Mehr, al-Huti se pohvalio da je jemenski napad dronom na Tel Aviv veliki psihološki udarac za Izrael.

On je to izjavio dan nakon što su izraelske oružane snage (IDF) uzvratile na taj napad i gađale jemensku luku Hodejda koju kontrolišu Huti, preneo je Tajms of Izrael.

06.30 Kubanski ministar spoljnih poslova pozvao na obustavu napada na Palestince

Ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodrigez Parilja pozvao je juče na ''okončanje genocida'' nad narodom Palestine, kao i na uspostavljanje palestinske države.

''Sa zabrinutošću posmatramo novu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, nakon izraelskog bombardovanja jemenske luke Hodejda. Pozivamo na okončanje genocida nad palestinskim narodom i pravedno, sveobuhvatno i trajno rešenje sukoba koje uključuje stvaranje države Palestine'', napisao je on na svom nalogu na platformi Iks.

06.10 Vojska Izraela poziva hiljadu ultraortodoksnih Jevreja u svoj sastav

Izraelska vojska je juče uputila pozive za 1.000 pripadnika ultraortodoksne zajednice da bi ojačala redove u vojsci, što bi mogao dodatno da podstakne tenzije između religiozinh i sekularnih Izraelaca.

Vrhovni sud je prošlog meseca presudio da ministarstvo odbrane više ne može da odobrava potpuno izuzeće jevrejskim verskim učenicima iz regrutne politike, preneo je Rojters.

Politika izuzeća postojala je od vremena nastanka Izraela 1948. godine kada je broj ultraortodoksnih, ili Haredi Izraelaca, bio mali.

Komentari (0)

Svet