Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael u četvrtak šalje delegaciju zaduženu za pregovore sa Hamasom

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

21/07/2024

-

09:01

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael u četvrtak šalje delegaciju zaduženu za pregovore sa Hamasom
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael u četvrtak šalje delegaciju zaduženu za pregovore sa Hamasom - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Kriza na Bliskom istoku je daleko do rešenja, uprkos tvrdnjama američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da čekuje primirje između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas i oslobađanje talaca. Naprotiv, sukob ima tendenciju da se proširi, posebno posle novog napada Izraela na ciljeve Huta u Jemenu u kojima je povređeno više od 80 lujdi, a Huti su, naravno, odmah najavili odmazdu. Sve nade polažu se u sastanak Bajdena i Netanijahua u Beloj kući, zakazan za 22. jul, ali je neizvesno čak i da li će do njega doći.

Ključni događaji:

  • IDF tvrdi da je oko 45 raketa ispaljeno iz Libana na severni Izrael
  • Izrael gađao ciljeve Huta u Jemenu, ne zna se tačan broj pogunulih i povređenih
  • Netanijahu tvrdi da su luku koju je pogodio Izrael, Huti koristili za prijem iranskog oružja
  • Huti najavljuju odmazdu i  napad na "vitalne mete" u Izraelu
  • Blinken veruje u primirje, čeka se susret Bajdena i Netanijahua

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

19.32 Izrael u četvrtak šalje delegaciju zaduženu za pregovore sa Hamasom

Izrael će u četvrtak poslati delegaciju zaduženu za pregovore o sporazumu o prekidu vatre i taocima sa Hamasom, saopštila je danas Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

U saopštenju se ne precizira gde će se delegacija uputiti, preneo je Rojters.

Međunarodni posrednici pritiskaju Izrael i Hamas da postignu postepeni dogovor koji bi zaustavio borbe i oslobodio oko 120 talaca koje u Pojasu Gaze drži ta palestinska militantna grupa, preneo je AP.

Tanjug AP/Abdel Kareem Hana

 

Razgovori između dve sukobljene strane su zaustavljeni tokom proteklog vikenda kada je Izrael potvrdio da je u masovnom napadu ciljao i vojnog komandanta Hamasa.

Prema podacima ministarstva zdravlja u okupiranoj palestinskoj enklavi u izraelskoj kopnenoj ofanzivi i bombardovanjima širom Pojasa Gaze ubijeno je više od 38.600 ljudi, i boraca Hamasa, i civila.

U međuvremenu, dva međunarodna suda optužila su Izrael za ratne zločine i genocid, ali Izrael poriče te optužbe.

Većina od 2,3 miliona ljudi u Gazi je smeštena u neuslovne šatorske kampove u centralnom i južnom delu Pojasa Gaze, a izraelska ograničenja, stalne borbe i narušavanje reda i zakona ograničili su humanitarne napore i prozrokovali su široko rasprostranjenu glad i strah od gladi.

18.42 Lider Huta kaže da je ta grupa sposobnija nego ikad da izvodi napade na Izrael

Lider Huta Sajed Abdul-Malik al-Huti izjavio je danas da je “Jemen sposobniji nego ikada da nanese udarce Izraelu”, istovremeno pozdravivši smrtonosni napad dronom na Tel Aviv izveden pre dva dana.

Kako je prenela poluzvanična iranska agencija Mehr, al-Huti se pohvalio da je jemenski napad dronom na Tel Aviv veliki psihološki udarac za Izrael.

On je to izjavio dan nakon što su izraelske oružane snage (IDF) uzvratile na taj napad i gađale jemensku luku Hodejda koju kontrolišu Huti, preneo je Tajms of Izrael.

17.05 Kubanski ministar spoljnih poslova pozvao na obustavu napada na Palestince

Ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodrigez Parilja pozvao je danas na ''okončanje genocida'' nad narodom Palestine, kao i na uspostavljanje palestinske države.

''Sa zabrinutošću posmatramo novu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, nakon izraelskog bombardovanja jemenske luke Hodejda. Pozivamo na okončanje genocida nad palestinskim narodom i pravedno, sveobuhvatno i trajno rešenje sukoba koje uključuje stvaranje države Palestine'', napisao je on na svom nalogu na platformi Iks.

15.19 Vojska Izraela poziva hiljadu ultraortodoksnih Jevreja u svoj sastav

Izraelska vojska je danas uputila pozive za 1.000 pripadnika ultraortodoksne zajednice da bi ojačala redove u vojsci, što bi mogao dodatno da podstakne tenzije između religiozinh i sekularnih Izraelaca. Vrhovni sud je prošlog meseca presudio da ministarstvo odbrane više ne može da odobrava potpuno izuzeće jevrejskim verskim učenicima iz regrutne politike, preneo je Rojters.

Politika izuzeća postojala je od vremena nastanka Izraela 1948. godine kada je broj ultraortodoksnih, ili Haredi Izraelaca, bio mali. Novoj promeni politike usprotivile su se dve verske stranke u vladi premijera Benjamina Netanjahua, vršeći ozbiljan pritisak na desničarsku koaliciju dok se rat u Gazi nastavlja. Lideri ultraortodoksne zajednice navode da prisiljavanje verskih učenika da služe zajedno sa sekularnim Izraelcima i ženama, predstavlja rizik da se uništi njihov identitet kao religioznih Jevreja.

Pojedini rabini su pozvali sve u okviru svoje zajednice da spale poziv za vojsku. Ipak, ne odbijaju svi Haredi da služe vojsku. Izraelske odbrambene snage (IDF) stvorile su brojne jedinice za ultraortodoksne Jevreje. Nakon ovih prvih, očekuje se da će u narednim nedeljama biti poslati i dodatni pozivi za vojsku za oko 3.000 ultraortodoksnih regruta.

14.50 Saudijska Arabija poziva na "maksimalnu uzdržanost"

Nakon što je Izrael napao luku Hodejda u Jemenu Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije pozvalo je sve strane na "maksimalnu uzdržanost" u regionu.

14.33 Papa Franja se nada da će Olimpijske igre u Parizu biti povod za primirje u sukobima

Papa Franja je izjavio danas da se nada da će Olimpijske igre u Parizu biti povod za primirje u svetskim sukobima, pozivajući sportiste da budu glasnici mira i uzori mladima. Tokom nedeljnog obraćanja okupljenima na Trgu Svetog Petra, papa Franja je rekao da se nada da će "prema drevnoj tradiciji, Olimpijske igre biti prilika da se uspostavi primirje u ratovima, iskazivanjem iskrene želje za mirom". On je pomenuo sukobe u Ukrajini, Gazi, Mjanmaru i drugim zemljama, rekavši da se ne sme da zaboraviti da je rat poraz.

Tanjug AP/Domenico Stinellis

 

14.25 Gaza: Spasena beba iz stomaka trudnice ubijene u izraelskom napadu

Lekari u bolnici Avde u izbegličkom kampu Nusajrat u Pojasu Gaze spasili su bebu iz stomaka Palestinke ubijene u napadu izraelske vojske, a koja je bila u devetom mesecu trudnoće, prenela je turska novinska agencija Anadolija. Kako se navodi, palestinska trudnica je mrtva dovezena u bolnicu, a lekari su uspeli da izvrše operaciju i spasu bebu iz njenog stomaka. Beba je zahvaljujući ogromnim naporima medicinskog tima i lekara rođena carskim rezom, nakon čega je prebačena u bolnicu Aksa i tamo smeštena u inkubator.

Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana

 

Od početka rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze ubijene su 38,664 osobe, a broj ranjenih procenjen je na 89,097, ne računajući žrtve koje se nalaze ispod ruševina zgrada do kojih spasilačke ekipe nisu u mogućnosti da dođu.

13.22 IDF presrela raketu zemlja-zemlja koja je ispaljena iz Jemena

Izraelska protivvazdušna odbrana presrela je raketu zemlja-zemlja koja je ispaljena danas iz Jemena, nekoliko sati nakon što su izraelski borbeni avioni gađali više meta jemenskog pokreta Huta. Huti su ujedno saopštili da su ispalili više balističkih raketa na izraelski grad Eilat na Crvenom moru, javlja Rojters. Reč je o nastavku eskalacije sukoba Izraela i Huta, koji su počeli u petak kada je jemenska grupa lansirala dron koji je pogodio centar Tel Aviva, ubivši jednu i ranivši četiri osobe.

profimedia

 

11.20 Netanjahu u utorak sa Bajdenom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastaće se u utorak sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Vašingtonu, saopšteno je iz kabineta predsednika vlade Izraela. Susret dvojice lidera ranije je najavljivan za ponedeljak, ali po svemu sudeći Bajdenova infekcija korona virusom je razlog za odlaganje susreta, prenosi Tajms of Izrael. Iz kabineta izraelskog premijera je navedeno da će Netanjahu u ponedeljak ujutro poleteti u Ameriku, umesto večeras. Netanjahuova poseta SAD dolazi u trenutku intenziviranja sukoba Izraela sa jemenskim pobunjenicima Hutima koji napadaju ciljeve u Izraelu u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

09.00 Huti saopštili da su sa više projektila gađali izraelsko letovalište Eilat

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su da su danas da su sa više balističkih projektila gađali izraelsko letovalište Eilat. Izrael je ranije danas saopštio da je njegova protivvazdušna odbrana presrela i uništila projektil zemlja-zemlja ispaljen iz Jemena, prenosi Rojters.

U saopštenju izraelske vojske se navodi da je izraelska vojska koristila PVO sistem dugog dometa Strela 3 za presretanje i uništenje rakete.

08.25 Huti najavili efikasan odgovor na izraelske napade na luku Hodeida

Vrhovni politički savet jemenskog pobunjeničkog pokreta Huti saopštio je da će "efikasno odgovoriti" na izraelske vazdušne napade na luku Hodeida u Jemenu, javlja Rojters.

Portparol Huta Mohamed Abdulsalam napisao je na platformi X da je Jemen bio podvrgnut "očiglednoj izraelskoj agresiji" koja je bila usmerena na skladišta goriva i elektranu. On je rekao da napadi imaju za cilj "da povećaju patnju naroda i da izvrše pritisak na Jemen da prestane da podržava Gazu". 

08.15 U napadu Izraela na jemensku luku Hodeida poginule najmanje tri osobe, 87 ranjenih

U napadu izraelskog ratnog vazduhoplovstva na luku Hodeida u Jemenu, pod kontrolom Huta, poginule su najmanje tri osobe, a 87 je povređeno, prenosi Rojters. 

Napad je izveden nakon što su jemenski pobunjenici Huti u petak lansirali dron na Tel Aviv, a u napadu je poginuo jedan Izraelac, dok je najmanje 10 osoba povređeno.  Prema tvrdnjama izraelske vojske, luka u Hodeidi je korišćena za uvoz oružja iz Irana, zbog čega je Izrael smatrao da je legitiman vojni cilj.

07.50 Izraelska vojska saopštila da je oborila raketu koju su lansirali Huti iz Jemena

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je jutros uspešno presrela i oborila balističku raketu koju su na Izrael lansirali jemenski pobunjenici Huti.

U saopštenju se navodi da je izraelska vojska koristila PVO sistem dugog dometa Strela 3 za presretanje i uništenje rakete, prenosi Tomes of Izrael. Kako navodi portal, izraelski PVO sistemi Strela 3 presreli su raketu izvan izraelskog vazušnog prostora.

Zbog mogućnosti da delovi uništene rakete padnu na teritoriju Izraela, sirene za uzbunjivanje su se oglasile u gradu Eiliatu na jugu zemlje, koji je često meta raketa i dronova koje lansiraju Huti.

07.20 U izraelskim napadima na luku Hodejdu povređeno najmanje 80 ljudi 

Najmanje 80 osoba povređeno je u napadima izraelskih borbenih aviona na ciljeve u luci Hodejda, u Jemenu, javila je televizija Al-Masirah, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja pod kontrolom Huta, preneo je Reuters.

EPA-EFE/HOUTHIS MEDIA CENTER

 

Zdravstveni zvaničnici u Jemenu saopštili su ranije da je u napadima poginulo više ljudi i da su mnogi povređeni, ali nisu izneli detalje.

07.01 Luku koju je pogodio Izrael Huti su koristili za prijem iranskog oružja, tvrdi Netanijahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je luka Hodejda koju su juče pogodili izraelski borbeni avioni u Jemenu korišćena kao ulazna tačka jemenskog pobunjeničkog pokreta Huti za prijem iranskog oružja.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

 

Netanjahu je rekao da je napad, oko 1.800 kilometara od izraelskih granica, podsetnik neprijatelju da ne postoji mesto koje Izrael ne može da dosegne, prenosi Reuters.

06.49 Huti: Nećemo oklevati da napadnemo "vitalne mete" u Izraelu

Vrhovni politički savet jemenskog pobunjeničkog pokreta Huti saopštio je da će "efikasno odgovoriti" na izraelske vazdušne napade na luku Hodejdu u Jemenu, javlja Reuters.

Izraelska vojska saopštila je da jepogodila nekoliko ciljeva Huta u zapadnom delu Jemenu, nakon napada dronom na Tel Aviv prethodnog dana, prenosi AP.

Tanjug/AP

 

06.17 Izrael pogodio nekoliko ciljeva Huta u Jemenu

Izraelska vojska saopštila je da je pogodila nekoliko ciljeva Huta u zapadnom delu Jemenu, nakon napada dronom na Tel Aviv prethodnog dana.

FoNet/AP/UGC

 

Nekoliko "vojnih ciljeva" je pogođeno u zapadnom lučkom gradu Hodejdi, uporištu Huta, navela je izraelska vojska, dodajući da je napad "odgovor na stotine napada koji su izvedeni na državu Izrael poslednjih meseci", prenosi AP.

Portparol Huta Mohamed Abdulsalam napisao je na platformi X da je Jemen bio podvrgnut "očiglednoj izraelskoj agresiji" koja je bila usmerena na skladišta goriva i elektranu. 

On je rekao da napadi imaju za cilj "da povećaju patnju naroda i da izvrše pritisak na Jemen da prestane da podržava Gazu". Abdulsalam je kazao da će napadi samo učiniti narod Jemena i njegove oružane snage odlučnijima da podrže Gazu.

05.59 IDF: Oko 45 raketa ispaljeno iz Libana na severni Izrael

Oko 45 raketa je lansirano juče iz Libana na sever Izraela saopštila je izraelska vojska (IDF).

AP Photo/Mohammed Dahman

 

Prvi baraž od oko 30 raketa ispaljen je na Golansku visoravan, a prema IDF-u neke od raketa su presretnute, dok su druge pogodile otvorena područja, prenosi Times of Israel.

Neki od projektila izazvali su požare, a odgovornost za napad preuzeo je Hezbolah.

Komentari (0)

Svet