Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU U Gazi od početka rata ubijeno 500 zdravstvenih radnika, objavljen izveštaj o zločinima Hamasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/07/2024

-

09:23

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU U Gazi od početka rata ubijeno 500 zdravstvenih radnika, objavljen izveštaj o zločinima Hamasa
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU U Gazi od početka rata ubijeno 500 zdravstvenih radnika, objavljen izveštaj o zločinima Hamasa - Copyright Tanjug/AP/Tsafrir Abayov/Jehad Alshrafi

veličina teksta

Aa Aa

Hjuman rajts voč (HRW) objavio je novo istraživanje koje detaljno opisuje ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje su palestinske oružane grupe predvođene Hamasom počinile 7. oktobra u Izraelu. Izraelski napadi ubili su 500 zdravstvenih radnika u Gazi od oktobra, uključujući nekoliko lekara specijalista, prenosi agencija AP. Najmanje dve osobe su poginule, a 15 povređeno u izraelskom napadu na džamiju u centralnoj Gazi, prenosi novinska agencija Vafa. Izraelska vojska saopštila je juče da je ubila borce Hamasa koji su navodno bili okupljeni u školi Razi, koju vodi Agencija UN za pomoć Palestincima (UNRWA), u izbegličkom kampu Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze. IDF tvrdi da su borci Hamasa koristili školu da planiraju i izvode napade na izraelske trupe koje deluju u Gazi, prenosi Times of Israel. 

Ključni događaji:

  • Izraelska vojska počinje u nedelju da šalje naređenja ultraortodoksnim Jevrejima
  • Novo istraživanje HRW detaljno opisalo ratne zločine Hamasa 7. oktobra
  • U Gazi do sada poginulo 500 zdravstvenih radnika: Nekima su ubijene cele porodice
  • Izraelska vojska tvrdi da je u smrtonosnom napadu na školu UN ubila borce Hamasa
  • IDF tvrdi da je u smrtonosnom napadu na školu UN ubila borce Hamasa

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.45 Američka vojska okončala misiju dostave pomoći Gazi preko privremenog pristaništa

Američka vojska saopštila je danas da je misija instaliranja i rada privremenog plutajućeg pristaništa kod obale Gaze završena, čime je završen američki program pomoći Palestincima. Zamenik komandanta Centralne komande SAD Bred Kuper naveo je da je završena operacija pomorske dostave pomoći u Gazu i da zbog toga više nema potrebe za pristaništem, prenosi Reuters. Kuper je rekao da će se napori za distribuciju pomoći Gazi koja stiže morskim putem sada prebaciti na uspostavljenu luku Ašdod u Izraelu.

"Naša procena je da je privremeno pristanište postiglo predviđeni efekat da u Gazu privuče veoma veliki obim pomoći i osigura da pomoć stigne do civila u Gazi na brz način", rekao je Kuper.

22.20 Gutereš: Politika Izraela prema Zapadnoj obali ugrožava mogućnost rešenja dve države

Politika Izraela prema okupiranoj Zapadnoj obali ugrožava mogućnost rešenja o dve države sa Palestincima, navodi generalni sekretar UN Antonio Gutereš u saopštenju koje je danas pročitao šef njegovof kabineta Kortni Retri na sastanku Saveta bezbednosti. U saopštenju, Gutereš je upozorio da Izrael preduzima korake da proširi suverenitet nad okupiranom Zapadnom obalom i istakao da je da su nasilje i hapšenja u porastu na toj teritoriji od početka rata u Gazi, prenosi Times of Israel.

"Administrativnim i pravnim koracima Izrael menja geografiju Zapadne obale, a očekuje se da će se proširenje naselja ubrzati zbog velikih zaplena zemljišta u strateškim oblastima i promena u planiranju, upravljanju zemljištem i upravljanju. Nedavni događaji zabijaju bodež u srce svake perspektive za rešenje sa dve države", dodaje Gutereš.

18.15 Lavrov: Snabdevanjem Izraela oružjem i municijom, SAD su postale saučesnici u sukobu

Sjedinjene Američke Države su, snabdevajući Izrael oružjem i municijom, postale direktni saučesnici u palestinsko-izraelskom sukobu, baš kao i u Ukrajini, izjavio je danas predsedavajući Saveta bezbednosti UN, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Pružajući diplomatsko pokriće za akcije Izraela, snabdevajući oružjem i municijom, Vašington je, to je svima jasno, postao direktni saučesnik u sukobu, baš kao i u slučaju Ukrajine", rekao je šef ruske diplomatije na otvorenom sastanku Saveta bezbednosti, prenose Izvestija.

Prema njegovim rečima, krvoproliće u Gazi biće zaustavljeno ako SAD prestanu da podržavaju Izrael, ali, kako je naveo, "Vašington to ne želi ili ne može".

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

11.55 Hezbolah upozorio na bombardovanje novih meta ako Izrael nastavi da ubija civile

Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah izjavio je danas da će Hezbolah pogoditi nove mete u Izraelu ukoliko oružane snage te zemlje nastave da ubijaju civile u Libanu.

"Nastavak bombardovanja civila podstaći će Otpor da lansira rakete na naselja koja ranije nisu bila gađana", rekao je Nasralah, primetivši porast broja ubijenih civila u Libanu poslednjih dana, prenosi "Reuters".

Pet civila, među kojima i troje dece, ubijeno je u jučerašnjim izraelskim napadima u Libanu, a najmanje tri libanska civila ubijena su dan ranije, navode državni mediji i bezbednosni izvori.

Izrael i Hezbolah, koga podržava Iran, razmenjuju vatru otkako je ta grupa najavila "front podrške" Palestincima ubrzo nakon što je njegov saveznik Hamas 7. oktobra napao Izrael. Grupe u regionu orijentisane prema Iranu, uključujući šiitske oružane frakcije u Siriji i Iraku i jemenski Huti, takođe napadaju Izrael od 7. oktobra.

Prema podacima "Reutersa", u Libanu je u borbama poginulo više od 100 civila i više od 300 boraca Hezbolaha.

TanjugAP/Kin Cheung

 

10.29 Više od 60 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima u Gazi za 24 sata

Više od 60 Palestinaca ubijeno je u izraelskim vazdušnim napadima u južnoj i centralnoj Gazi u poslednja 24 sata. U jučerašnjem "najsmrtonosnijem" napadu pogođena je pijaca ispred grada Kan Junis, u zoni koja je prepuna kampova za raseljena lica. Zvaničnici u bolnici Naser u Kan Junisu rekli su da je samo u tom napadu poginulo 17 ljudi, prenosi AP.

08.51 Saudijska Arabija osudila "nastavak genocidnih masakra"

Savet ministara Saudijske Arabije osudio je "nastavak genocidnih masakra" nad palestinskim narodom, prenosi Al Jazeera.

Na sednici koju je predvodio prestolonaslednik i premijer Mohamed bin Salman ponovljen je zahtev za momentalnim i trajnim prekidom vatre i zaštitom nenaoružanih civila na okupiranim palestinskim teritorijama.

Savet je takođe naglasio neophodnost aktiviranja međunarodnih mehanizama odgovornosti za kontinuirano izraelsko kršenje međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnih rezolucija o legitimnosti.

08.39 Najmanje dve osobe ubijene u napadu na džamiju

Najmanje dve osobe su poginule, a 15 povređeno u izraelskom napadu na džamiju u centralnoj Gazi, prenosi novinska agencija Vafa.

Ranije je Al Jazeera izvestila da je izraelska vojska bombardovala džamiju Abdulah Azam, koja se nalazi severno od izbegličkog kampa Nuseirat.

Vafa takođe izveštava da je najmanje jedna osoba ubijena nakon što je izraelska vojska bombardovala zgradu u kojoj se nalaze raseljena lica, koja pripada porodici al-Isavi, u blizini kampa 1 u oblasti Nuseirata.

08.26 U Gazi do sada poginulo 500 zdravstvenih radnika: Nekima su ubijene cele porodice

Izraelski napadi ubili su 500 zdravstvenih radnika u Gazi od oktobra, uključujući nekoliko lekara specijalista, prenosi agencija AP.

Među ubijenim lekarima specijalistima su plastični hirurg specijalizovan za negu rana, rekonstruktivni hirurg, akušer/ginekolog, ortoped, lekar za plodnost i jedini lekara za transplantaciju jetre u Gazi.

Hasan Hamdan, plastični hirurg koji se specijalizovao za rekonstrukciju rana, ubijen je zajedno sa 12 članova svoje porodice ranije ovog meseca nakon što se vratio iz penzije da leči žrtve rata.

Njegov sin Osama Hamdan, ortopedski hirurg, bio je na dužnosti u hitnoj pomoći u bolnici Naser kada je primio poziv. Među ubijenima su i njegova supruga i dva sina stari tri i pet godina.

"Mogao sam da sakupim samo neke delove tela moje dece i njihove majke zbog velike eksplozije“, rekao je Hamdan.

08.15 Novo istraživanje HRW detaljno opisalo ratne zločine Hamasa 7. oktobra

Hjuman rajts voč (HRW) objavio je novo istraživanje koje detaljno opisuje ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje su palestinske oružane grupe predvođene Hamasom počinile 7. oktobra u Izraelu.

Hamasovi borci predvodili su četiri druge naoružane grupe u napadima na 19 kibuca i 5 mošava (kooperativnih zajednica), gradove Sderot i Ofakim, dva muzička festivala i žurku na plaži 7. oktobra, saopštio je HRw.

"Napad koji je predvodio Hamas 7. oktobra bio je osmišljen da ubije civile i uzme što je moguće više ljudi za taoce“, rekla je Ida Sojer, direktorka za krizne situacije i konflikte u HRW.

Zvaničnici Hamasa su poručili HRW-u da su njihovi borci dobili instrukcije da ne gađaju civile i da se pridržavaju međunarodnih propisa o ljudskim pravima i humanitarnog prava.

08.07 Osam Palestinaca ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na školu u kampu Al-Nuseirat

Najmanje osam Palestinaca ubijeno je juče, a više ih je ranjeno u izraelskom vazdušnom napadu na školu u kampu Al-Niseirat centralnom delu Pojasa Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te palestinske enklave. U napadu je pogođena škola Al-Avda u kampu za izbeglice Al-Nuseirat, prenosi "Reuters".

Ranije tokom dana, najmanje 13 Palestinaca je ubijeno, a 26 ranjeno u izraelskom vazdušnom napadu na Kan Junis, na jugu Pojasa Gaze. Palestinsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je bomba pala u blizini oblasti sa šatorima u kojima su smeštene raseljene porodice u ulici Atar, u Kan Junisu.

07.30 Izraelska vojska počinje u nedelju da šalje naređenja ultraortodoksnim Jevrejima

Izraelske odbrambene snage (IDF) počeće u nedelju da šalju naređenja ultraortodoksnim Jevrejima, što je prva faza koju vojska sprovodi za nove regrute pred prijem naredne godine. IDF navodi da je to deo plana da se unapredi integracija regruta ultraortodoksnih Jevreja. Ističe se da izraelska vojska ima za cilj da regrutuje pripadnike svih segmenata društva u vojsku zbog povećanih operativnih potreba s obzirom na bezbednosne izazove, preneo je Times of Israel.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je prošle sedmice da će nacrti naređenja početi da se šalju ultraortodoksnim Jevrejima sledećeg meseca.

Komentari (0)

Svet