Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Novi izraelski napadi na Gazu, poginulo najmanje 17 Palestinaca, 50 ranjeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/07/2024

-

08:53

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Novi izraelski napadi na Gazu, poginulo najmanje 17 Palestinaca, 50 ranjeno
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Novi izraelski napadi na Gazu, poginulo najmanje 17 Palestinaca, 50 ranjeno - Copyright Tanjug/AP/Jehad Alshrafi

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 283 dana. Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom napadu na izbeglički kamp Al-Mavasi u regionu Kan Junis u Gazi, koji je prethodno bio proglašen sigurnom zonom, porastao je na 90 osoba, a broj ranjenih je oko 300, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja. Palestinsko predsedništvo osudilo je izraelski napad i saopštilo da odgovornost za gubitak života snosi Izrael, ali i Hamas, koji Tel Avivu daje ''izgovor za nastavak rata uništenja''. Lider Hamasa Mohamed Deif nije ubijen u napadu na Kan Junis u južnoj Gazi, rekao je zamenik vođe grupe Halil Al-Haja za Al Džazira TV.

Ključni događaji:

  • Palestinske vlasti: Broj ubijenih u izraelskom napadu na sigurnu zonu u Gazi porastao na 90
  • Palestinsko predsedništvo:Odgovornost za napad na Al-Mavasi snosi Izrael, ali i Hamas
  • Hamas negira ubistvo lidera Mohameda Deifa u izraelskom napadu na Kan Junis

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

21.59 U izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze ubijena 31 osoba, ranjeno 50

 U izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze, danas je ubijen najmanje 31 Palestinac, a ranjeno je više od 50 osoba, saopštili su zdravstveni zvaničnici u enklavi.

Među žrtvama je i 14 osoba koje su potražile sklonište u školi kojom upravljaju UN, u kampu Nuseirat, u centralnom Pojasu Gaze.

Izrael tvrdi da se su se u školi nalazili borci Hamasa, prenosi Guardian.

Istovremeno, Hamas je danas demantovao izveštaje medija da se ta grupa povlači iz pregovora o primirju.

17.30 "The Times of Israel": Sastanak Bajdena i Netanjahua 22. jula u Beloj kući

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastaće se sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom 22. jula, dva dana pre obraćanja u američkom Kongresu, rekao je izvor za "The Times of Israel".

Sastanak će se održati u Beloj kući, a ovo će biti prvi put da je Bajden ugostio Netanjahua u Vašingtonu otkako je premijerov mandat počeo krajem 2022.

Tanjug/AP

 

Lideri američkog Senata i Predstavničkog doma početkom juna su pozvali Netanjahua da im se obrati u Kongresu, u vreme pojačanih tenzija sa Bajdenovom administracijom zbog izraelskog rata u Gazi.

16.20 Vlada Izraela izglasala produženje obaveznog vojnog roka za muškarce

Izraelska vlada izglasala je produženje obaveznog služenja vojnog roka za muške pripadnike Izraelskih odbrambenih snaga na tri godine nakon što je taj potez obustavljen zbog spora između ministra odbrane Joava Galanta i ministra finansija Bezalela Smotriča.

Prema vladinoj odluci, u narednih pet godina, vojnici će služiti 36 meseci, što znači da će ova naredba efektivno pokrivati period od osam godina, preneo je "The Times of Israel".

Takođe će se primenjivati na vojnike koji trenutno služe, kao i na žene koje služe na pozicijama koje od njih zahtevaju da potpišu da će njihov period službe biti jednak onom kod muškaraca na istim pozicijama.

15.45 Hamas se ne povlači iz pregovora

Hamas se ne povlači iz pregovora o prekidu vatre sa Izraelom, i pored smrtonosnih izraelskih napada ovog vikenda, izjavio je danas visoki zvaničnik političkog krila te islamističke grupe Izat El-Rešik, javlja Rojters.

Rešik je ujedno optužio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da pokušava da poremeti napore arapskih posrednika i Sjedinjenih Američkih Država da postignu sporazum o prekidu vatre. Cilj eskalacije napada Netanjahua i njegove vlade je da podrije napore za okončanje konflikta, dodao je Rešik. Dva egipatska izvora uključena u pregovore u Dohi i Kairu prethodno su izjavila da su pregovori zaustavljeni, nakon trodnevnih intenzivnih napora da dođe do pomaka.

12.13 Novi zastoj u pregovorima?

Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je danas da se ta palestinska grupa, koju SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom, povukla iz pregovora o prekidu vatre u ratu u Pojasu Gaze zbog izraelskog "masakra" i stava Izraela u pregovorima.

Politički lider Hamasa Ismail Hanije obavestio je međunarodne posrednike Katar i Egipat o završetku pregovora o planu prekida vatre koji je izneo američki predsednik Džo Bajden u maju, rekao je visoki zvaničnik Hamasa za Frans pres. Hanije je dodao da će Hamas "zaustaviti pregovore" zbog "kontinuirane politike odugovlačenja i opstrukcije i masakra nad nenaoružanim civilima", preneo je zvaničnik Hamasa.

09.17  Najmanje 17 Palestinaca poginulo, 50 ranjeno u novim izraelskim napadima na Gazu

Najmanje 17 Palestinaca je poginulo, a 50 ih je povređeno u noćašnjim izraelskim napadima u Gazi, saopštili su danas palestinski zvaničnici, prenosi Rojters. Kako prenosi Rojters, izraelske vazdušne snage izvele su najmanje četiri odvojena napada na četiri kuće u različitim delovima grada. Stanovnici i palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da su izraelske snage pojačale vazdušne i kopnene napade. U izraelskom napadu u subotu poginulo je najmanje 90 ljudi.

Tanjug/AP

 

Nešto ranije Hamas je saopštio da lider te militantne grupe Mohamed Deif nije ubijen u izraelskom napadu na Kan Junis na jugu Pojasa Gaze. ''Poručujemo (izraelskom premijeru Benjaminu) Netanijahuu da Mohamed Deif trenutno sluša i smeje se vašim lažima", navodi se u saopštenju koje je ranije preneo Rojters.

08.51 Hamas negira ubistvo lidera Mohameda Deifa u izraelskom napadu na Kan Junis

Lider Hamasa Mohamed Deif nije ubijen u izraelskom napadu na Kan Junis u južnoj Gazi, rekao je zamenik vođe grupe Halil Al-Haja za Al Džazira TV.

''Poručujemo (izraelskom premijeru Benjaminu) Netanijahuu da Vas Mohamed Deif trenutno sluša i ismeva Vaše laži“, naveo je u subotu Al-Haja, prenosi Rojters.

Izraelski premijer je sugerisao da čak iako napad na sigurnu zonu Al-Mavasi, kod Kan Junisa, u kojem je ubijeno 90 Palestinaca nije uspeo da ubije najviše zvaničnike Hamasa, i dalje je koristan za Izrael.

''Samo pokušaj atentata na komandante Hamasa prenosi poruku svetu, poruku da su Hamasovi dani odbrojani“, upozorio je Netanijahu. Napomenuo je da će naredne nedelje ''preneti izraelsku poruku'' u Kongresu SAD, kao i celom svetu, piše Al Džazira.

07.56 Borelj osudio izraelski napad na sigurnu zonu u Gazi i pozvao na nezavisnu istragu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj danas je osudio izraelski napad na sigurnu zonu kampa Al-Mavasi u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno najmanje 90 Palestinaca, i pozvao na nezavisnu istragu navodnog zločina.

''Čini se da je ponovo napad IDF-a na ciljeve Hamasa izazvao pokolj u izbegličkom kampu Mavasi, koji je Izrael odredio kao bezbednu zonu. Prijavljeno je mnogo civilnih žrtava. Ratovi imaju granice napisane u međunarodnom pravu i cilj ne može opravdati sva sredstva. Osuđujemo svako kršenje (prava)'', napisao je Borelj na mreži X. Istakao je da je neophodna istraga i pozvao na okončanje ''užasne situacije za nevine civile u Gazi''.

07.04 Palestinsko predsedništvo:Odgovornost za napad na Al-Mavasi snosi Izrael, ali i Hamas

Palestinsko predsedništvo osudilo je današnji izraelski napad da sigurnu zonu Al-Mavasi u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno najmanje 90 osoba, i saopštilo da odgovornost za gubitak života snosi Izrael, ali i Hamas, koji Tel Avivu daje ''izgovor za nastavak rata uništenja''. Predstavništvo navodi da shvata da ''okupaciji nisu potrebna opravdanja da vrši genocid nad našim narodom'', ali navodi da Hamas takođe snosi odgovornost, prenosi palestinska agencija Wafa.

''Predsedništvo smatra da je pokret Hamas, izbegavanjem nacionalnog jedinstva i pružanjem izgovora okupatorskoj državi, postao partner u snošenju pravne, moralne i političke odgovornosti za nastavak izraelskog rata u Pojasu Gaze sa svim patnjama, uništavanje i ubijanje nanosi našem narodu'', navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP/Jehad Alshrafi

 

Komentari (0)

Svet