Fokus

Prve reakcije na atentat na Donalda Trampa: Svetski lideri osudili napad na predsedničkog kandidata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2024

-

09:04

Prve reakcije na atentat na Donalda Trampa: Svetski lideri osudili napad na predsedničkog kandidata
Prve reakcije na atentat na Donalda Trampa: Svetski lideri osudili napad na predsedničkog kandidata - Copyright Tanjug/AP/Gene J. Puskar

veličina teksta

Aa Aa

Na bivšeg američkog predsednika i kandidata Republikanaca na predstojećim izborima Donalda Trampa izvršen je atentat u Pensilvaniji u gradu Batleru, juče prilikom govora na predizbornom mitingu.

Predsednik Tramp je dobro, javljaju američki mediji, a napadač je identifikovan.

Sam atentat je izazvao neviđenu pažnju širom sveta, a reakcije stižu iz svakog ugla planete, a donose zaprepašćenje i zgražavanje zbog pokušaja ubistva jedne od najštićenijih ličnosti na planeti.

Tako su svetski lideri požurili u subotu da osude pucnjavu na predizbornom skupu bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Mađarski premijer Viktor Orban i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, neki od Trampovih najbližih prijatelja na međunarodnoj sceni bili su prva dvojica svetskih lidera koji su se molili za bivšeg predsednika i osudili smrtonosnu pucnjavu na njegovom predizbornom skupu.

"Moje misli i molitve su sa predsednikom Donaldom Trampom u ovim mračnim satima", napisao je Orban u postu na mreži "X".

Orban se sastao sa Trampom samo dva dana ranije, preskočivši poslednji dan samita NATO-a u Vašingtonu kako bi posetio Mar- a-Lago rezidenciju na Floridi.

Netanijahu je takođe pružio podršku Trampu u objavi na društvenim mrežama.

"Sara i ja smo bili šokirani očiglednim napadom na predsednika Trampa. Molimo se za njegovu bezbednost i brz oporavak", napisao je Netanijahu.

Dok su pucnji odjeknuli u masi, činilo se da se Tramp uhvatio za uvo pre nego što je pao ispred podijuma na bini. Kasnije je ustao okružen pripadnicima tajne službe i, sa krvlju na licu, digao pesnicu u vazduh uz povike: "Borite se, borite se, borite se!”

Ubrzo nakon što je objavljena vest o atentatu, reagovao je i američki predsednik Džo Bajden, napisavši na platformi "X":

"Obavešten sam o pucnjavi na mitingu Donalda Trampa u Pensilvaniji. Zahvalan sam što čujem da je bezbedan i da je dobro. Molim se za njega i njegovu porodicu i za sve one koji su bili na mitingu, dok čekamo dalje informacije. Džil i ja smo zahvalni Tajnoj službi što ga je odvela na sigurno. U Americi nema mesta za ovu vrstu nasilja. Moramo se ujediniti kao jedan narod da to osudimo", poslao je predsednik Bajden ovu poruku, a američki mediji javljaju i da su se predsednik Bajden i bivši predsednik Tramp i čuli telefonom u vezi sa događajem.

Drugi lideri, poput novog britanskog premijera Kira Starmera i kanadskog premijera Džastina Trudeaua, osudili su sve oblike političkog nasilja.

"Užasnut sam šokantnim scenama na mitingu predsednika Trampa i njemu i njegovoj porodici upućujemo najbolje želje", napisao je Starmer na platformi "X".

"Političkom nasilju u bilo kom obliku nema mesta u našim društvima i moje misli su sa svim žrtvama ovog napada", napisao je Trudo na platformi "X" i dodao da su njegove "misli sa bivšim predsednikom Trampom, onima na događaju i svim Amerikancima. Muka mi je od pucnjave na bivšeg predsednika Trampa", dodao je Trudo. "Ne može se preceniti, političko nasilje nikada nije prihvatljivo", zaključio je on.

Pucnjava na Trampovom skupu dogodila se manje od dva meseca nakon atentata na slovačkog premijera Roberta Fica. Zbog politički motivisanog napada Fico se borio za život u bolnici, a 2022. godine, bivši japanski premijer Šinzo Abe ubijen je dok je držao predizborni govor u gradu Nara.

Podrška Trampu je stigla i od Marin le Pen, koja je na društvenoj platformi "X" napisala:

"Pokušaj atentata na Donalda Trampa, koji je nekim čudom izbegao ovaj napad, dramatičan je simbol nasilja koje podriva naše demokratije. Srećan mu oporavak i saučešće za republikanske aktiviste koji su bili žrtve ovog ludila", napisala je ona.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je "zaprepašćen" pucnjavom na Trampa.

"Ovakvo nasilje nema opravdanja i nema mesta nigde u svetu. Nikada ne treba da prevlada nasilje. Želim snagu svima koji su užasnuti ovim događajem. Voleo bih da Amerika iz ovoga izađe jača", napisao je Zelenski.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je da prati novosti o Trampu sa "strahom" i pozvala na manje mržnje na američkim izborima 2024.

"Moja solidarnost i moje najbolje želje za brz oporavak idu njemu, uz nadu da će u narednih nekoliko meseci predizborne kampanje prevladati dijalog i odgovornost nad mržnjom i nasiljem", napisala je Meloni.

Žozep Borelj, šef spoljne politike Evropske unije, takođe je kritikovao pucnjavu u postu na mreži "X".

"Šokiran vestima o napadu na predsednika Trampa", napisao je Borelj i dodao:

"Ponovo smo svedoci neprihvatljivih ataka nasilja nad političkim predstavnicima".

Sličnu poruku je napisala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen: "Duboko sam šokirana pucnjavom koja se dogodila tokom predizbornog skupa bivšeg predsednika Trampa. Donaldu Trampu želim brz oporavak i izražavam saučešće porodici nevine žrtve. Političkom nasilju nema mesta u demokratiji".

Reakcije šire zajednice i poređenje sa Ruzveltom

Reakcije na atentat nisu stigle samo sa političkih adresa, a jedan od prvih koji se oglasio je biznismen i vlasnik najvećih kompanija na svetu, Ilon Mask, koji je na sopstvenoj platformi izrazio poruku podrške Trampu.

"U potpunosti podržavam predsednika Trampa i nadam se njegovom brzom oporavku", napisao je na sopstvenoj društvenoj platformi "X" Ilon Mask, izražavajući podršku bivšem predsedniku.

Novinarka i aktivistkinja Kendes Ovens je bila među prvima koja je na platformi "X" pružila podršku bivšem predsedniku emotivno reagovavši i napisavši: "Nemam reči. Donald Dž. Tramp za predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Ovi izbori su gotovi", a uz ove reči je postavila i fotografiju Trampa koja je postala viralna, gde je prikazan ranjen, okružen obezbeđenjem, kako podiže pesnicu visoko u vazduh.

Podrška predsedniku Trampu je stigla i od strane sportskih zvezda, a jedan od najvećih MMA šampiona, Džejk Šilds je na platformi "X" postavio fotografiju Teodora Ruzvelta i Donalda Trampa i napisao:

"Levo je predsednik Tedi Ruzvelt posle atentata 1912. Desno je predsednik Donald Tramp nakon atentata 2024. godine. Ista energija", istakao je Šilds.

Poređenje Trampa sa Teodorom Ruzveltom je takođe postalo viralno, te su stotine korisnika platforme "X" napravili isto poređenje kao i Šilds, ističući da Ruzvelt i Tramp imaju istu energiju, s obzirom na to da je i Ruzvelt ranjen tokom predizbornog nastupa 1912. godine.

Komentari (0)

Svet