Fokus

Novo mračno poglavlje u američkoj priči o političkom nasilju: Kakve će posledice ostaviti napad na Donalda Trampa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2024

-

08:42

Novo mračno poglavlje u američkoj priči o političkom nasilju: Kakve će posledice ostaviti napad na Donalda Trampa
Novo mračno poglavlje u američkoj priči o političkom nasilju: Kakve će posledice ostaviti napad na Donalda Trampa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pokušaj ubistva Donalda Trampa otvara novo mračno poglavlje u američkoj priči o poliitčkom nasilju, ocenjuju svetki mediji i analitičari. Sve to je dodatno potreslo naciju koja je već bila duboko podeljena tokom jednog od perioda sa najviše tenzija u modernoj istoriji.

Napad na bivšeg predsednika na predizbornom skupu samo nekoliko dana pre nego što prihvati republikansku nominaciju je, po definiciji, napad na demokratiju i pravo svakog čoveka u SAD da bira svoje lidere, ocenjuje CNN.

Tramp je bio na bini, okružen pristalicama, kada su odjeknuli pucnji. On se trgnuo, za zatim se uhvatio za jednu stranu lica i nestao je iza podijuma. Ljudi su počeli da vrište i nadrealna priroda svega što se dešava je počela da se ispoljava, ocenjuje se u tekstu na sajtu američkog medija.

Momentalno se svetom proširila fotografija na kojoj prkosni Tramp drži uzdignutu pesnicu sa američkom zastavom u pozadini. Ističe se da će ta slika definisati teško političko doba, bez obzira na dosad nepojmljive poličike posledice ovog događaja.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Buđenje istorijskih trauma

Pucnjava i prizor poliitčkog lidera koji pada na zemlju sa agentima Tajne službe koji hitaju da se bace na njega kako bi ga zaštitili, probudili su teške istorijske traume u SAD.  

Iako Tramp Trenutno nije na funkciji predsednika, njegovo ranjavanje naglašava sveprisutnu pretnju koja visi nad tom funkcijom i nad onima koji se za nju kandiduju.  

"Činjenica da je Tramp napadnut označava kraj četrdesetogodišnjeg perioda u kome su mnogi pretpostavljali da je stručnost Tajne službe u velikoj meri smanjila potencijal za takve napade. To će ostaviti tragove koji će trajati godinama", piše CNN. 

profimedia

 

Džejkob Ver, saradnik vašingtonskog Saveta za spoljne poslove koji se fokusira na domaći terorizam rekao je da pucnji u Donalda Trampa predstavljaju veoma ozbiljan akti političkog nasilja u predizbornoj kampanji ispunjenoj tenzijama. On za "Glas Amerike" istiće da postoji opravdani strah da to neće biti poslednji takav pokušaj do glasanja u novembru.  

Ver je ocenio da i desnica i levica u Americi moraju "hitno" da utiču na spuštanje napetosti i rekao da je za pohvalu reakcije predsednika Amerike Džoa Bajdena, kao i potpredsednice Kamale Haris koji su osudili nasilni čin u Pensilvaniji. 

"Ovo je izuzetno mračan dan za Ameriku, našu demokratiju i verovatno najozbiljniji čin političkog nasilja koji smo videli od 11. septembra. Govorimo o ozbiljnoj, kredibilnoj pretnji atentatom na bivšeg lidera slobodnog sveta koji se aktivno bori za mesto predsednika. Ovo je stravičan dan u istoriji naše zemlje i zaista je zastrašujuće pomisliti koji su sledeći koraci u ovoj priči", istakao je.

Razbijanje iluzije o sigurnosti u američkoj politici

"Politico" u svom tekstu dodaje da u kampanjama, percepcija može brzo da postane stvarnost i da je simbolika često značajnija od suštine. Kako se navodi, slike i snimci sa pokušaja atentata će verovatno biti trajna slika ovih izbora, a možda i cele Trampove političke karijere.  

Britanski javni servis piše da je naneta šteta društvenom i poliitčkom tkivu nacije. 

Tanjug/AP/Gene J. Puskar

 

"Iluzija sigurnosti i u američkoj politici, koja je građena decenijama  dramatično je razbijena", piše BBC.  

Napominje se da sve podseća na mračno vreme u istoriji SAD, pre više od pola veka.  

"Teško je predvideti kakav će uticaj subotnji događaj imati na Ameriku i na njen politički diskurs. Već je bilo nekih poziva od obe partije da se ohladi retorika i postigne nacionalno jedinstvo", navodi se.  

Međutim, jedno je postalo jasno: U godini napetosti zbog izbora, američka poliitka je ušla u novi zaokret.  

Komentari (0)

Svet