Fokus

Lula poručio Mileju: Predsednik Argentine da se izvini i meni i Brazilcima zbog izrečenih gluposti

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2024

-

21:34

Lula poručio Mileju: Predsednik Argentine da se izvini i meni i Brazilcima zbog izrečenih gluposti
Tanjug/AP/Gustavo Moreno - Copyright Tanjug/AP/Gustavo Moreno

veličina teksta

Aa Aa

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva Poručio je danas da njegov argentinski kolega Havier Milej duguje izvinjenje i njemu i Brazilcima zbog toga što je izrekao "mnogo gluposti" o Brazilu.

Brazilski lider levičarske političke orijentacije izjavio je u intervjuu za novinski portal UOL da se još nije sreo sa Milejem, argentinskim predsednikom, libaralnim političarem i desničarom, jer prvo želi izvinjenje, prenosi Rojters.

Milej, saveznik bivšeg brazilskog predsednika, ekstremnog desničara Žaira Bolsonara, nekoliko puta je napadao Lulu tokom svoje uspešne predsedničke kampanje prošle godine nazivajući ga "besnim komunistom" i "korumpiranim čovekom".

Tanjug/AP/Jose Luis Magana

 

"Ja samo želim da se on izvini. Argentina je zemlja koju veoma volim. Veoma je važna za Brazil, kao što je i Brazil veoma važan za Argentinu", rekao je Lula.

Ovog meseca Brazil je zatražio od Argentine informacije o više desetina pristalica Bolsonara koji su tražili azil u toj susednoj zemlji kako bi izbegli pravne posledice zbog prošlogodišnjeg upada u vladine zfgrade u glavnomi gradu Braziliji u okviru navodnog pokušaja državnog udara.

U javnim obraćanjima tokom predizborne kampanje Milej je sugerisao da okleva da posluje sa Brazilom, koji je glavni trgovinski partner Argentine i najveća latinoamerička ekonomija.

Na pitanje o komentarima Lule, portparol Mileja Manuel Adorni izjavio je da argentinska vlada poštuje brazilskog lidera, ali da Milei nije učinio ništa zbog čega bi trebalo da mu bude žao, "barem zasad".

Adorni je dodao da je Milei "srdačno pozdravio" Lulu kada su se sreli na marginama samita G7 u Italiji ranije ovog meseca, ali je napomenuo da nije bilo bilateralnih razgovora dvojice lidera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet