Fokus

Šolc i Milej zahtevaju brzi sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Južne Amerike - Makron protiv

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2024

-

17:34

Šolc i Milej zahtevaju brzi sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Južne Amerike - Makron protiv
Šolc i Milej zahtevaju brzi sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Južne Amerike - Makron protiv - Copyright Tanjug/ Kay Nietfeld/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Nemačke i Argentine Olaf Šolc i Havijer Milej pozvali su na brzo sklapanje velikog trgovinskog sporazuma između Evropske unije i četiri južnoameričke ekonomije, čemu se protivio francuski predsednik Emanuel Makron.

Šolc je danas u Berlinu razgovarao sa argentinskim predsednikom o bližoj ekonomskoj saradnji u oblasti trgovine, obnovljivih izvora energije i zaštite klime. 

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Oni su razgovarali o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i zemalja Merkosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragva) i "saglasili su se da pregovori o sporazumu treba brzo da budu finalizovani", rekao je Šolcov glavni portparol Štefen Hebestrajt u saopštenju, prenosi Blumberg.

Protivljenje Francuske je bila velika prepreka paktu EU-Merkosur, koji bi stvorio integrisano tržište od 780 miliona potrošača. 

Makron je tvrdio da evropski poljoprivrednici ne bi trebalo da budu stavljeni u nepovoljan položaj planiranim trgovinskim sporazumom, insistirajući da ekološki ustupci koje je EU do sada dobijala nisu u skladu sa potrebnim.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Zamerke francuskog predsednika su značajne jer bi sporazum, koji bi trebalo da bude najveći trgovinski sporazum u istoriji EU i jedan od najvećih svetskih paktova o slobodnoj trgovini, mogao da bude zaključen kao takozvani mešoviti sporazum, koji obuhvata nadležnosti i EU i država članica.  

To bi omogućilo francuski veto i zahtevalo odobrenje 27 nacionalnih i nekih regionalnih parlamenata, navodi američka agencija.

Šolc i Milej su razgovarali i o kandidaturi Argentine za pridruživanje Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), inicijativi koju podržava nemačka vlada. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet