Politika

Vučević: Potencijalna rekonstrukcija vlade na proleće, razgovarao sam sa Vučićem

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2024

-

16:09

Vučević: Potencijalna rekonstrukcija vlade na proleće, razgovarao sam sa Vučićem
Miloš Vučević - Copyright Tanjug/NENAD MIHAJLOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će se pitanje eventualne rekonstrukcije njegovog kabineta razmatrati na proleće, kao i da se o tome konsultovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučević je, nakon zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade AP Vojvodine, na novinarsko pitanje o tome hoće li biti rekonstrukcije vlade i da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržao tu ideju, kao i da li su ministri ozbiljno shvatili njegovu nameru, rekao da ništa ne govori napamet.

"Više puta sam o tome pričao sa predsednikom koji mi je dao mandat za sastav vlade. Ovo nije mesto gde ćemo da pričamo o rekonstrukciji", rekao je Vučević.

On je dodao da je logično da se rekonstrukcijom vlade bavi na proleće, kada se ujedno i obeležava godinu dana od njenog formiranja, osim ako neko, kako je rekao, "ne napravi faul".

"Bio to premijer ili bilo ko od ministara. Najviše volim one što ne veruju da može doći do rekonstrukcije. U političkoj istoriji Srbije ima dosta onih koji nisu verovali da mogu da budu zamenjeni", zaključio je Vučević.

"Nisam u potpunosti zadovoljan realizacijom mera važnih za ekonomiju"

Predsednik Vlade Srbije rekao je da nije u potpunosti zadovoljan realizacijom mera koje su analizirane na sednici Saveta za BDP, u svim oblastima važnim za stabilnost domaće ekonomije i održivi privredni rast, kao i da dinamika mora da bude bolja. 

On je na konferenciji za medije, nakon zajedničke sednice pokrajinske i republičke vlade u Novom Sadu na pitanje Tanjuga o sednici Saveta za BDP, kojom je presedavao, da li je zadovoljan merama za rast i o čemu je bilo reči, rekao da nije pitanje da li je on zadovoljan donetim merama, već realizacijom istih i istakao da nije u potpunosti.  

"Nije pitanje u planovima. Planovi su često vrlo impresivni, nego je pitanje realizacije i dinamika istih. Borimo se da jednom mesečno imamo Sednicu saveta za bruto domaći proizvod (BDP), kako bi pratili  prolazna vremena realizacije projekata. Čekamo zvaničnu procenu Republičkog zavoda za statistiku, što se tiče trećeg kvartala i koliki je rast BDP. Verujem da ako sve uradimo što možemo i što treba i svi budu odgovorni, da bi mogli da dođemo do rasta BDP-a od 3,8 odsto za 2024. godinu, što je solidan rezultat", rekao je on. 

Tanjug/NENAD MIHAJLOVIĆ

 

Istakao je da se uvek teži boljim rezultatima, ali da je ovaj rezultat čak iznad onoga što je MMF davao po prvim procenama na početku ove godine.  

"Mnogo nas je koštala suša u poljoprivredi. Poljoprivreda nam je u nekako podbacila i imamo dalje problema oko eksploatacije uglja, oko kopanja uglja, rudarenja i to se sve pokazuje i na ostvarenim rezultatima", dodao je on. 

Vučević je rekao da je dobro što je završena rekonstrukcija određenih velikih energetskih postrojenja.

"Građevina ima dobar ritam - i visoka i niska gradnja, industrija generalno pravi dobre rezultate, ali naravno IKT sektor koji zaista ima dobar rezultat, turizam ima uspona, ali da vam kažem da sam prezadovoljan ili zadovoljan, ne mogu, želeo bih da bude bolje. Tako da sam se pre svega kritički osvrnuo na one segmente koji bi morali da daju bolje rezultate", dodao je premijer. 

Tanjug/NENAD MIHAJLOVIĆ

 

Istakao je da ovakvi sastanci nisu laki i da je jedna od tema bila i prolazno vreme oko izdavanja lokacijskih uslova, građevinskih dozvola, upotrebnih dozvola i dodao da uopšte po tom pitanju nije zadovoljan ni u jednom gradu. 

"To mora da ide daleko, daleko brže. Ja znam da ću čuti hiljadu jedan argument da ljudi nemaju dovoljno zaposlenih, da neće da rade za tu platu, da imaju daleko bolje uslove u privatnom sektoru. Svi smo se i trudili da privatni sektor ima veće plate, ali sa druge strane mora da se brže donose odluke", rekao je on.

Dodao je da je važno da se vidi ko kasni u pogledu saglasnosti donosioca javnih ovlašećenja.

"Da vidimo, da li to radi EPS, da li radi Srbijagas, da li radi neko javno - komunalno preduzeće na lokalnom nivou, pričamo uopšte o celoj Srbiji. To su stvari koje moraju daleko bolje da funkcionišu. Mislim da je u interesu lokalnih samouprava da izdaju brže građevinske dozvole, jer iz toga prihoduju. Prvo, kod gradnje, a drugo kod oporezivanja budućih nekretnina", rekao je premijer. 

Komentari (0)

Srbija