Politika

Pastor: Najavljena rekonstrukcija vlade neće uticati na koalicioni sporazum

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

14:38

Pastor: Najavljena rekonstrukcija vlade neće uticati na koalicioni sporazum
Pastor: Najavljena rekonstrukcija vlade neće uticati na koalicioni sporazum - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je povodom najave predsednika Aleksandra Vučića da će doći do rekonstrukcije Vlade da, ukoliko dođe do rekonstrukcije, to neće imati negativan uticaj na ovu stranku.

On je istakao da promena sastava aktuelne vlade nije ništa novo ni jedinstveno u sličnim političkim i pravnim sistemima, a posebno ne u Srbiji i u izjavi za Panon RTV podsetio da je i premijer Miloš Vučević pre nekoliko sedmica govorio o mogućoj rekonstrukciji Vlade.

"Za sada je situacija takva da do 2027. godine neće biti prevremenih izbora, nema razloga za njihovo održavanje. Ukoliko posmatramo dešavanja u poslednjih 17-18 godina, vidimo da su u proseku izbori bili na svake dve godine, a između izbora česte su bile i rekonstrukcije vlade. Rekonstrukcija vlade znači da će umesto jednog, tri ili pet ministara na dužnost stupiti neko drugi", rekao je Pastor.

On je rekao da u slučaju bilo kakve rekonstrukcije uloga SVM-a neće biti izmenjena.

"To znači da su sigurna mesta naših državnih sekretara i da tamo gde SVM ima državnog sekretara sigurno je da će ga imati i u budućnosti. Promene ličnosti moguće su u slučaju svih partija" istakao Balint Pastor.

Predsednik SVM-a je podsetio da promenu ministara treba da izglasa parlament, ali to nije ništa iznenađujuće, niti je još sigurno da li će i kada doći do toga.

"Za mene je važno da sa pojedincima koji obavljaju ministarsku funkciju, a još više sa predsednikom vlade i predsednikom države svakog dana radimo na tome da se ostvare ciljevi koje smo postavili u koalicionom dogovoru. Koalicioni dogovor se neće menjati i ne može da se menja. Ovde je reč samo o tome da stranke koje imaju ministre nekog mogu da zamene drugom ličnošću ukoliko premijer proceni da nema dobre rezultate" rekao je predsednik SVM-a.

Balint Pastor je istakao da su u lokalnim samoupravama gde je SVM u vlasti, funkcioneri ove stranke sumirali svoj rad u poslednjih 100 dana i da su tim povodom održane konferencije za medije u Subotici, Senti, Kanjiži, Bačkoj Topoli.

"Smatram važnim da mi u SVM osećamo dužnost da građanima podnesemo izveštaj. Ukoliko pogledate lokalne samouprave od Kanjiže do Preševa ili Vranja videćete da, uz razliku od dan ili dva, svugde je prošlo 100 dana od formiranja nove lokalne vlasti. Jedino su rukovodstva SVM smatrala važnim da građanim podnesu izveštaj o tome šta je urađeno u proteklih 100 dana", rekao je on i dodao da je zadovoljan onim što je do sada urađeno.

Pastor je podsetio da je nedavno održao predavanje na Mađarskoj akademiji za diplomate gde je govorio o radu SVM-a, ali i na to da je bio jedini manjinski mađarski političar izvan granica.

"Govorio sam o onome što smo uspeli da postignemo u poslednjih gotovo deceniju i po. U Mađarskoj se govori o vojvođanskom modelu, koji podrazumeva da smo među Mađarima izvan granica, mi vojvođanski Mađari i SVM ostvarili takve ciljeve koji nisu ostvareni u drugim regionima gde žive Mađari izvan granica matične zemlje. Tu mislim na formiranje Mađarskog nacionalnog saveta i da naša manjinska samouprava raspolaže ustavom i zakonom utvrđenim delokrugom delovanja“, rekao je Pastor.

On je istakao da to podrazumeva i program ekonomskog razvoja koji je ovde započeo i nakon osam godina može da se govori o ulaganjima u visini od pola milijarde evra koji su pruženi mađarskim porodicama, preduzetnicima, poljoprivrednicima u Vojvodini.

Kako je rekao, nedavno je podeljeno 20 stipendija za brucoše akreditovanih pravnih fakulteta, a u poslednje četiri godine je dato ukupno 69 stipendija.

Takođe, Balint Pastor je rekao da je smrt državnog sekretara za nacionalna pitanja Mađarske Arpada Janoša Potapija veliki gubitak za mađarsku zajednicu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija