Politika

Đorić za Euronews Srbija o blokadi srpske robe na Merdaru: Ne razumem zašto vlada Kosova radi na štetu svojih građana

Komentari

Autor: Euronews

15/10/2024

-

20:37

Đorić za Euronews Srbija o blokadi srpske robe na Merdaru: Ne razumem zašto vlada Kosova radi na štetu svojih građana
Đorić za Euronews Srbija o blokadi srpske robe na Merdaru: Ne razumem zašto vlada Kosova radi na štetu svojih građana - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Udruženja poslovnih žena "Avenija" sa Kosova Gordana Đorić izjavila je da srpske robe i dalje nema u južnoj srpskoj pokrajini i da se mnogi trgovci žale zbog zadržavanja kamiona na prelazu Merdare. 

Ona je dodala da očekuje da se poboljša stanje na pomenutom prelazu kako bi roba što pre bila u prodavnicama. Prema njenim rečima, u pitanju su mnogo kvalitetniji i jeftiniji proizvodi u odnosu na one koji su sada na rafovima.

Na pitanje kome je u interesu da se ta roba toliko dugo drži na administrativnom prelazu s obzirom da je ukinuta zabrana uvoza, Đorić kaže da je u pitanju politička igra.

"Meni je neshvatljivo zašto se uopšte donosila ad hoc odluka o zabrani te vrste robe. Zapravo, tu su i razne sirovine i mnoge albanske firme su trpele veliku štetu zbog toga što nije bilo uvoza robe iz Srbije. Stvarno ne mogu da razumem zašto to vlada Kosova radi i zašto radi na štetu svojih građana. Jer ili je to sada samo njima prihvatljivo iz razloga što žele da nekako kroz taj patriotizam, kroz takve odluke stvore kod svojih građana mišljenje da su oni najbolji u odnosu na sve ostale i nastavljaju sa tom političkom igrom".

Dodala je da će stanje sa srpskom robom normalizovati onog trenutka kad Međunarodna zajednica to poželi, jer je, kako kaže, mogla i ranije to da uradi, ali nije postojala politička volja.

Kompletno gostovanje Gordane Đorić pogledajte u video prilogu.

Euronews Srbija

 Podsetimo, na administrativnom prelazu Merdare, na kom su prištinske institucije od pre nedelju dana dozvolile ulazak gotovih proizvoda iz centralne Srbije na KiM, i dalje su kilometarske kolone i višednevna čekanja zbog rigoroznih pregleda kamiona.

U to se uverila ekipa Euronews Srbija, a dopisnica Euronews Srbija navodi da se kolona kamiona na Merdaru ne smanjuje. Kako kaže, tokom čitavog jučerašnjeg dana, na teritoriju KiM ušlo je samo 20 kamiona.

Komentari (0)

Srbija