Politika

Vukajlović za Euronews Srbija: Srbija vodi nezavisnu, suverenu spoljnu i ekonomsku politiku i sarađuje sa svima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2024

-

14:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Gost segmenta Prelistavanje na Euronews Srbija bio je urednik portala "K1 Info" Duško Vukajlović, koji je komentarisao trenutna dešavanja na spoljnopolitičkom planu.

Ovoga puta u centar interesovanja dolazi ekonomska pozicija Srbija, kao i put ka EU u odnosu na Berlinski proces, na kojem je juče učestvovao premijer Srbije Miloš Vučević, a koji je tamo mogao da čuje izuzetno pozitivne ocene na račun Srbije i njenog napretka na tom putu.

Vukajlović je u odnosu na ove procese izneo svoje ocene koje se tiču suverenosti u donošenju odluka, ali i nezavisnosti Srbije u političkom smislu, gde je ona zauzela centralno mesto jugoistočne Evrope, kao poželjan partner i istoka i zapada.

Vukajlović: Poruka premijera je jasna, ona odražava i realno stanje stvari na terenu

Premijer Vučević je iz Berlina sa samita Berlinski proces poslao poruku da Srbija želi veće prisustvo evropskih investicija, što je rekao na prijemu kod nemačkog kancelara Olafa Šolca, a Vukajlović kaže da investicije u Srbiju jesu najveće iz smera Evropske unije, kao i Kine.

"To je jasna poruka i, naravno, nije to ništa novo, jer u Srbiji imate taj mali paradoks da nam je uvek, kada radite istraživanja javnog mnjenja, većini građana je nekako bliži istok i uvek to ističu. Čak i u nekim istraživanjima su ljudi mislili da više novca stiže u Srbiju iz Rusije ili iz nekih drugih zemalja BRICS-a, a s druge strane, ono što je realnost, najveći investitor i danas u Srbiji su kompanije koje dolaze iz Evropske unije, uglavnom iz Nemačke, našto manje Francuske, Italije, ili nekih drugih zemalja. Imamo i mađarske investicije i gričke, ali pre svega nemačke investicije su ono što drži gro privrede u Srbiji, ako ne računamo ove neke velike kapitalne projekte poput rudnika u Boru, za koji imamo sporazum sa Kinom, ili iz Rusije nešto malo, osim NIS-a, ja se posle ni ne sećam neke veće investicije. I ta investicija, mnogi to zameraju, da je u stvari bila veoma mala i da smo prodali NIS Rusima za manje novca nego što je naš biznismen Živanić platio "Robne kuće Beograd", odnosno jednu zgradu u centru Beograda", objašnjava Vukajlović.

Euronews

 

Konstatacija je da se Srbija nadala "Južnom toku", koji bi obezbedio snabdevanje Srbije gasom, a Vukajlović ističe da on nije realizovan i zbog globalne politike, ali da je tu ključno pitanje pozicije Srbije, koju joj mnogi zameraju, jer ona gleda samo svoje interese.

"Nadali smo se, samo tu je opet faktor i globalna politika i sve što se dešava i danas u Ukrajini i u Rusiji, i ceo taj odnos NATO-a i Rusije. Često zameraju predsedniku Srbije da sedi na dve ili tri stolice, ne, on sedi na srpskoj stolici, gleda šta su srpski interesi. I da nema tako dobre odnose sa Kinom ili sa Rusijom, ne bi imali ni tako dobre odnose sa Europskom Unijom. Onda bi mi bili njihovi, tj. računali bi nas kao neku svoju malu koloniju, jer zavisimo isključivo od njih, i mogu da rade s nama šta hoće", kaže on i ističe:

"Ovako, kad dođe kineski predsednik, kad dođe predsednik Turske, kad dođe predsednik Izraela u Beograd, kad imamo odnose sa Rusijom, nismo jedini uveli sankcije, a jasno smo osudili agresiju Rusije na suverenu državu kao što je Ukrajina i na okupaciju dela njene teritorije. Znači, Srbija vodi svoju suverenu, nezavisnu spoljnu politiku i vodi suverenu ekonomsku politiku, sarađuje sa svima. Gledamo odakle možemo da dovučemo najviše novca da bi jačali našu zemlju", kaže on.

"U Berlinu smo čuli poruku Šolca da Evropska unija nije kompletna bez Srbije"

Vukajlović ističe i to da takva politika Srbije smeta onima koji se plaše, pre svega ekonomski, jake Srbije, a takođe i onima koji bi hteli da je vide kao svoju koloniju.

"Samo jaka ekonomski Srbija može biti jaka i politički, a onda možemo ostvariti i svoje političke interese u regionu. Mi smetamo pre svega onima oko nas koji se toga plaše, koji se plaše jake Srbije, koji bi voleli da je Srbija slaba, a opet i onima koji bi želeli da Srbiju pretvore u svoju koloniju, bez obzira da li dolaze sa Istoka ili sa Zapada. Mi smo svoji na svome, sa svima sarađujemo, sa svima na prijateljskim i na partnerskim osnovama. I evo pokazao je juče i samit u Berlinu, Berlinski proces, gde smo čuli poruke, i ne samo premijera Vučevića, nego i Olafa Šolca, da Evropska unija nije kompletna bez Srbije, i neće biti. Srbija mora da ostane na tom evropskom putu, i da njeno mesto jeste u Evropi. Kada će to da se desi i kako će to je pitanje, a ja mislim da smo mi pre mnogih zemalja koje su sad članice Evropske unije ispunili neke kriterijume", ističe on.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

 

Srbija se okreće na različite strane upravo zato što je to u geopolitičkom smislu, prema mišljenju onih koji dobro poznaju geopolitiku, najpametnija moguća stvar koja može da se uradi.

Predsednik Vučić je juče izjavio da smo na čelično prijateljstvo sa Kinom izuzetno ponosni. On je izjavio i to da je imao odličan sastanak sa članicom Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktorkom kancelarije državne komisije za reformu javnog sektora, što je bilo tema dnevne štampe u Srbiji takođe.

Vukajlović ističe da stav da između Srbije i Kine postoji čelično prijateljstvo ne dolazi samo od predsednik Vučića, tj. srpske strane, nego i direktno od predsednika Si Đinpinga, čija zemlja je ekonomski u naletu i želi da postane vodeća svetska supersila.

"I zato je veoma važno da mi imamo tako dobre odnose. Pa onda dobijemo i od kineskog predsednika, ne samo od našeg predsednika to isto. Hajde da kažemo, može naš predsednik da to kaže pa mu neko u zemlju, zavisno od toga kakvog su političkog opredeljenja, može da mu veruje ili da mu ne veruje, da ga kritikuje ili da ga hvali, ali mi to čujemo i iz usta kineskog predsednika, koji dođe u Beograd i potencira čelično prijateljstvo dve zemlje. Setimo se nedavno glasanja, kada je u pitanju bila rezolucija o Srebrnici, kako je nastupila Kina, setimo se nekih drugih stvari, znači mi sa Kinom imamo zaista strateško partnerstvo na političkom planu, ali i na ekonomskom planu. I Kina će postati vodeća svetska sila, sasvim sigurno, i zato mnogi na Zapadu pokušavaju da spreče taj kineski uticaj. Ja mislim da ćemo mi dobiti, a ima veze jedno s drugim, mnogo više evropskih investicija u Srbiju, samo da bi na neki način zaustavili kineske ili smanjili priliv kineskih investicija, ali znate onda se prebacuje da je Srbija skroz kineski igrač na Balkanu i već nam to neki zameraju, a nismo, mi samo gledamo gde su naši interesi", analizirao je Vukajlović.

Gostovanje u celosti pogledajte u video prilogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija