Politika

Vučić o odnosima Crne Gore i Srbije: Sami ste doneli odluku da odete 2006, nismo očekivali da ćete priznati Kosovo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/10/2024

-

17:10

Vučić o odnosima Crne Gore i Srbije: Sami ste doneli odluku da odete 2006, nismo očekivali da ćete priznati Kosovo
Vučić o odnosima Crne Gore i Srbije: Sami ste doneli odluku da odete 2006, nismo očekivali da ćete priznati Kosovo - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će uskoro otići u posetu srpskom narodu u Crnoj Gori i istakao da će Srbija da nastavi da gradi dobre odnose sa tom državom, ali da u tim odnosima, kako je rekao, neće dozvoliti da bude džak za udarenje.

"Mi ćemo da nastavimo da gradimo dobre odnose, ali u tim dobrim odnosima mi nećemo da budemo džak za udaranje koje možete da mlatite kako stignete, a da vam niko nikada ništa ne odgovara", poručio je Vučić u Tivtu posle Samita procesa Brdo Brioni na pitanje novinara da prokomentariše to što je česta tema napada medija u Crnoj Gori.

Vučić je ponovio da Srbija nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema toj državi i dodao da je razlog što ga napadaju to što im nedostaju  sopstvene teme i da neki misle da je to dovoljan razlog za napad na predsednika Srbije ili napad na Srbiju.

"Šta je to Srbija ili iko iz Srbije činio protiv Crne Gore?  Da li je Srbija uzela 14 odsto teritorije Crnoj Gori? Je li glasala negde za to da se uzme 14 odsto teritorije Crnoj Gori? Koliko znam, nije. Jel Srbija poštuje međunarodne pravne norme i sve rezolucije UN i Povelju UN?  Poštuje. A da li Crna Gora poštuje? Pa što ne poštuje rezoluciju 1244?", zapitao je Vučić.

Dodao je da iz Crne Gore uvek stižu optužbe na račun Srbije za teritorijalne pretenzije što Srbiju uopšte ne zanima.

"Sami ste doneli odluku da odete od nas 2006. godine. Mi smo rekli u redu je, vaša slobodna volja. Jedino što nismo očekivali to je da ćete samo dve godine kasnije da priznate nezavisnost Kosova. I sad prošlo je 16 godina, pa da se okrenemo budućnosti. Da li hoćete to da kažete Ukrajincima sutra u Dubrovniku?", pitao je Vučić.

Euronews/Stefan Goranović

 

On je dodao da je siguran da neće i da izgleda da su se spremili za to da do poslednjeg Ukrajinca i do poslednjeg metka brane Ukrajinu, dok Srbiji može da se uzima teritorija i sve drugo.

"I opet ste vi nešto ljuti na nas. A oko čega tačno? Da li srpska mafija ubija u Crnoj Gori ili je to obrnuto? Ili to niko ne sme da vas podseti i da vam kaže u lice? Kavači i Škaljari su sela odavde, a nisu beogradske mesne zajednice. Možete da vodite hajku protiv mene koliko god hoćete. Istinu da zaustavite ne možete. Činjenice da se zaustave ne mogu", rekao je Vučić.

On je naveo i da pošto je video oduševljenje u crnogorskim medijima zbog posete hrvatskog predsednika Zorana Milanovića Donja Vlasti i pripadnicima hrvatskog naroda, da želi da obavesti javnost da će uskoro posetiti Srbe na teritoriji Crne Gore.

"Siguran sam da ćete podeliti takvu radost i uduševljenje baš kao što ste je podelili i posetom Zorana Milanovića njegovom narodu. Uveren sam u to. Znam vas odlično, zato izražavam to uverenje", poručio je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija