Politika

Vučić na samitu lidera Brdo-Brioni u Titvu: Važna je saradnja u regionu i kada nismo saglasni o svim pitanjima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2024

-

16:16

Vučić na samitu lidera Brdo-Brioni u Titvu: Važna je saradnja u regionu i kada nismo saglasni o svim pitanjima
Vučić na samitu lidera Brdo-Brioni u Titvu: Važna je saradnja u regionu i kada nismo saglasni o svim pitanjima - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Tivtu, gde se održava samit procesa Brdo-Brioni, imao priliku da razgovara sa svim gostima, sa izuzetkom predsednice privremenih prištinskih institucija Vljosom Osmani i naglasio da je važno da se u regionu razgovara i kada nismo saglasni o svim pitanjima.

Vučić je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i izrazio uverenje da će proces Brdo Brioni nastaviti onako kako se do sada odvijao.

"Deklaracija je ranije utvrđena, dodat je samo ovaj paragraf o Bosni i Hercegovini i pomoći za poplavljena područja. Za nas je važno da saradnja u regionu bude za svakoga od nas da razgovaramo i kada smo saglasni po određenim pitanjima i kada nismo saglasni po određenim pitanjima", rekao je Vučić novinarima.

On je naveo da još nije utvrđeno ko će biti sledeći domaćin procesa Brdo Brioni.

"Verujem da ćemo u narednih mesec ili dva doneti odluku i po tom pitanju. Još jednom veliko hvala našim domaćinima ovde u Crnoj Gori na gostoprimstvu", poručio je Vučić.

Dodao je da je u Tivtu izuzetno dobro organizovan skup i izrazio uverenje da će Srbija imati prilike u budućnosti da to gostoprimstvo uzvrati.

Istakao je da će uskoro posetiti Srbe na teritoriji Crne Gore.

Euronews/Stefan Goranović

 

"Ne interesuju nas lokalni izbori u Crnoj Gori"

Vučić je odbacio navode pojedinih crnogorskih medija da se Srbija meša u lokalne izbore u Crnoj Gori i istakao da nije ni znao ko je učestvovao na tim izborima, da se niko u beogradskim medijima nije ni bavio tom temom i da Srbiju uopšte ne interesuju lokalni izbori u Crnoj Gori.

Vučić je poručio da jedino što Srbiju zanima u odnosu prema Crnoj Gori jeste da tamo uživa poštovanje kakvo Crna Gora ima kod nas.

"Čime smo se to umešali? Niko se u beogradskim medijima time gotovo nije bavio. Hoćete da vas podsetim kako su izgledali beogradski izbori na teritoriji Crne Gore? Svakog dana po 10 prljavština, u 10 novina i 10 televizija, protiv SNS i mene lično", rekao je Vučić u Tivtu, gde učestvuje na Samitu procesa Brdo-Brioni, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše navode pojedinih medija da se zvanična Srbija meša u izbore u Crnoj Gori.

Ocenio je da svaki put kad god neko u Crnoj Gori kaže da se neko upliće u njihove unutrašnje političke stvari, to u stvari rade ti isti crnogorski mediji.

"Uopšte nas ne interesuju lokalni izbori u Crnoj Gori, uopšte nas ne zanimaju. Ne interesuje me da li neko hoće da progura jednu koalciiju, drugu ili treću koaliciju. Ne zanima me i nikoga od nas to ne zanima. Jedino što nas zanima je da imamo poštovanje kakvo imate i vi kod nas. Zato pokušavam da utičem na one neodogvorne medije u Srbiji i da ih zamolim da to ne rade, kada se bave prljavom kampanjom protiv političkih takmaca u Crnoj Gori", rekao je Vučić

Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

 Dodao je da je samo u jednom trenutku ukazao na mržnju koju pojedini politički činioci u Crnoj Gori iskazuju prema Srbiji i srpskom narodu.

"Ti koji mrze Srbiju i kojima je jedina politika to da mrze Srbiju mnogo više govore o sebi, a ne o Srbiji i srpskom narodu. Što se mene tiče, mi ćemo uvek biti podrška srpskom narodu, nikada nećemo rušiti Crnu Goru, uvek ćemo je poštovati i voleti, sve njene građane. Ali takođe nikome nećemo dozvoliti da se iživljava nad Republikom Srbijom, samo zato što je pomislio da je to moguće", rekao je Vučić.

Poručio je da se ponosi time što je Srbija slobodna, slobodarska i nezavisna država, kojoj "ne šalju mejl iz Brisela kako će da glasa", već koja donosi odluke samostalno.

"Sami ste doneli odluku da odete od nas 2006. godine"

Vučić je ponovio da Srbija nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema toj državi i dodao da je razlog što ga napadaju to što im nedostaju sopstvene teme i da neki misle da je to dovoljan razlog za napad na predsednika Srbije ili napad na Srbiju.

"Šta je to Srbija ili iko iz Srbije činio protiv Crne Gore? Da li je Srbija uzela 14 odsto teritorije Crnoj Gori? Je li glasala negde za to da se uzme 14 odsto teritorije Crnoj Gori? Koliko znam, nije. Jel Srbija poštuje međunarodne pravne norme i sve rezolucije UN i Povelju UN? Poštuje. A da li Crna Gora poštuje? Pa što ne poštuje rezoluciju 1244?", zapitao je Vučić.

Dodao je da iz Crne Gore uvek stižu optužbe na račun Srbije za teritorijalne pretenzije što Srbiju uopšte ne zanima.

"Sami ste doneli odluku da odete od nas 2006. godine. Mi smo rekli u redu je, vaša slobodna volja. Jedino što nismo očekivali to je da ćete samo dve godine kasnije da priznate nezavisnost Kosova. I sad prošlo je 16 godina, pa da se okrenemo budućnosti. Da li hoćete to da kažete Ukrajincima sutra u Dubrovniku?", pitao je Vučić.

"Ne postoji 'republika Kosovo', Kosovo je deo Srbije"

Republika Kosovo ne postoji, ni po međunarodnom javnom pravu, ni po Povelji Ujedinjenih nacija, ni po Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, poručio je Vučić u Tivtu, odgovarajući na pitanje novinara koji je upotrebio sintagmu "Republika Kosovo".

"Ne smeta mi što se vi radujte i provocirate govoreći 'republika Kosovo', zamislite da ja vama govorim o 'republici Gusinje' ili 'republici Pljevlja'... Niti to postoji. Kosovo je deo Srbije", poručio je Vučić.

Dodao je da je novinar time samo potvrdio da ne podržava ni Povelju UN, ni Rezoluciju UN, već da podržava cepanje Srbije i secesionističke pokrete u Srbiji.

"Neće biti promene stava", podvukao je predsednik Srbije.

Kada je reč o pitanju ličnih karata Srba na Kosovu, Vučić je rekao da je zadovoljan što je to pitanje rešeno.

"Mi smo uvek za slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi, a to nema veze sa državno-pravnim statusom", dodao je Vučić.

Euronews/Stefan Goranović

 

 "Srbija izvozi municiju samo dozvoljenim korisnicima, ne izvozi oružje"

Predsednik Vučić izjavio je da je Srbija neutralna i slobodarska zemlja i da municije proizvedene u Srbiji verovatno ima svuda u svetu gde se ratuje, ali da Srbija uvek izvozi samo dozvoljenim korisnicima i da na ratištima nema oružja proizvedenog u Srbiji.

"Mi ne izvozimo ništa ni u Rusiju, ni u Ukrajinu, ima i na ruskoj strani naše municije, kao što ima, pretpostavljam, i na ukrajinskoj. I, dok je ratova - ima u Sudanu, Siriji, Izraelu, ima i na svakom mestu gde se ratovi vode. Mi smo zemlja koja i dalje proizvodi mnogo municije, ali mi uvek izvozimo tzv. dozvoljenim korisnicima", rekao je Vučić u Tivtu odgovarajući na tvrdnje jednog od novinara da je sa ratišta u Ukrajini video fotografije na koma je oružje "Crvene zastave".

Istakao je da Srbija izvozi municije državama kojima je to dozvoljeno i da ne zna da li te države prodaju tu municiju dalje. Takođe je naglasio da na ratištima nema srpskog oružja.

"Srbija je neutralna zemlja. Mi nismo moćni i jaki kao vi (Crna Gora), mi nismo u NATO-u. Mi smo mala zemlja, slobodna, slobodarska, koja sama sebe čuva, svoje nebo čuva, svoju zemlju čuva na ponosan i dostojanstven način", rekao je Vučić.

Naglasio je da će Srbija ljubomorno da čuva svoju neutralnost, iako je to za nju mnogo teško i na to troši mnogo novca, energije, rada i truda. Predsednik je naglasio da je srpski narod uvek kroz istoriju voleo da sam čuva svoju teritoriju, zemlju i nebo.

Vučić je danas iz Hamburga stigao u Tivat gde učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni. Domaćin samita Brdo-Brioni procesa je crnogorski predsednik Jakov Milatović, a plenarna sednica je počela jutros u zgradi Zbirke pomorskog nasleđa Porto Montenegra.

Na sednici se razgovaralo o pitanjima unapređenja saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa zemljama članicama Evropske unije.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine, osnovana radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji.

Članovi inicijative su Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i tzv. Kosovo.

Samit Brdo-Brioni Procesa započeo je sinoć svečanom večerom koju je u čast učesnika priredio domaćin Milatović i održavanjem tradicionalnog kola Bokeljske mornarice na Trgu od oružja u Kotoru.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija