Politika

Usvojena deklaracija na Samitu Brdo-Brioni, Milatović: Evropska unija nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/10/2024

-

11:33

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Samit Brdo-Brioni završen je u Tivtu obraćanjem predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, kao domaćina, i predsednika Slovenije i Hrvatske, Nataše Pirc Musar i Zorana Milanovića, porukom da je samit protekao u konstruktivnoj i dobroj atmosferi i da Evropska unija nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana.

Milatović je rekao da je na samitu usvojena Deklaracija. Zahvalio je svim zemljama učesnicama procesa i istakao da je promovisanje dijaloga uvek deo rešenja.  

"Samit je bio još jedna prilika da ponovimo jedinstvenu poruku, zajedničku svima nama, da je naš prostor prostor zajedničkih vrednosti, mira i prosperiteta i da EU nije celovita bez zemalja Zapadnog Balkana“, naveo je Milatović.

Crnogorski predsednik je rekao da se mir i bezbednost nikada ne mogu uzeti zdravo za gotovo, i istakao da je samit uvek dobra prilika da se razgovara i onim stvarima o kojima možda ne mislimo na isti način. Istakao je da dugotrajna stabilnost podrazumeva dobrosusedske odnose.

"Crna Gora jeste u uvek će biti zemlja posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima", rekao je Milatović. Milatović je rekao da je duboko uveren da će uspeh Crne Gore biti podsticaj i svim drugim zemljama regiona i da će precstavljati korak napred za ceo Balkan.

Euronews/Stefan Goranović

 

U Crnoj Gori u Tivtu je održan drugi dan Samita Procesa Brdo-Brioni svečanim dočekom lidera zemalja Zapadnog Balkana, nakon čega je usledila plenarna sednica. Prisutni su bili domaćin Samita i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednica Slovenije Nataša Pirc-Musar, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji su dočekivali zvanice. Prisutna je i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

Kako je najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Tivat nešto kasnije, na svečani ručak koji se održava nakon plenarne sednice. On je jutros krenuo iz Hamburga gde je poravio povodom Hamburške konferencije o održivosti.

Samit Brdo-Brioni procesa započeo je sinoć održavanjem tradicionalnog kola Bokeljske mornarice na Trgu od oružja u Kotoru, koje je održano u čast lidera država učesnica. Predsednik Crne Gore i domaćin samita Jakov Milatović priredio je za šefove država svečanu večeru dobrodošlice i poručio da Samit predstavlja priliku za unapređenje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i intenziviranje strateškog dijaloga između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Euronews/Stefan Goranović

 

Tokom Samita, koji se u Porto Montenegro održava održava se i plenarna sednica, na kojoj se razgovaralo o pitanjima unapređenja saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa zemljama članicama EU.   

Nakon plenarne sednice, uslediće pres konferencija na kojoj će govoriti Milatović, Pirc Musar i Milanović. Od 15 časova biće organizovan ručak za šefove delagacija, nakon čega će biti izjave za medije predsednika Srbije.

Vučić u Tivat odlazi iz Hamburga, a kako je ranije naveo, sa predsednicom Slovenije razgovarao je o susretu lidera u Procesu Brdo - Brioni i zahvalio na podršci koju Slovenija pruža Srbiji na putu ka članstvu Predstojeći samit lidera Brdo-Brioni procesa prilika je da se potvrde dobrosusedski odnosi i ojača regionalna saradnja, te da se iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.  

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji, a članovi inicijative su Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina.

Euronews/Stefan Goranović

 

Tadašnji slovenski i hrvatski premijeri, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli su da daju primer liderima Zapadnog Balkana da inicijativa daje podsticaj za rešavanje bilateralnih pitanja među zemljama te nekad zaraćene regije i podstiče njihove napore na putu integracije u Evropsku uniju.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine, a skupovima lidera regije pridruživali su se i specijalni gosti. Među njima su bili nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Poljske Andžej Duda, njegov italijanski kolega Serđo Matarela, aktuelni predsednik SAD, tada u funkciji potpredsednika Džozef Bajden, kao i predstavnici evropskih institucija.  

Prošle godine Samit je održan u Skoplju kada je predsednik Vučić izjavio nakon sastanka lidera, da su se na tom skupu trudili da pronađu zajednički imenitelj i razgovarali o evropskoj budućnosti, kao i da je dan protekao u konstruktivnoj raspravi, ali da nije bilo konkretnih odluka samita.  

Godinu dana pre Skoplja, Samit je održan na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, kada su lideri zemalja Zapadnog Balkana, umesto deklaracije, usvojili zaključke, u vidu dokumenta od šest tačaka, čija je glavna poruka da se da podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

Komentari (0)

Srbija