Region

Samit Brdo-Brioni u Tivtu: Skup počinje svečanom večerom, Vučić sutra dolazi iz Hamburga

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Stefan Goranović

07/10/2024

-

21:11

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Tivtu se danas i sutra održava samit lidera procesa Brdo-Brioni, a lideri i delegacije su pristizali u Crnu Goru tokom celog dana. Samit će trajati večeras i sutra u Porto Montenegru. Sve počinje svečanom večerom koju organizuje domaćin, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, uz pomoć predsednika Hrvatske i Slovenije, Zorana Milanovića i Nataše Pirc Musar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće sutra na glavnom delu Samita lidera Brdo-Brioni, s obzirom na to da je danas bio u Nemačkoj gde se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Vučić u Tivat odlazi iz Hamburga, a kako je ranije naveo, sa predsednicom Slovenije razgovarao je o susretu lidera u Procesu Brdo - Brioni i zahvalio na podršci koju Slovenija pruža Srbiji na putu ka članstvu u EU.

Predstojeći samit lidera Brdo-Brioni procesa prilika je da se potvrde dobrosusedski odnosi i ojača regionalna saradnja, te da se iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Reporter Euronews Srbije je preneo da će se tokom sutrašnjeg dana okupiti predsednici zemalja Jugoistočne Evrope, potom će biti održana plenarna sednica na kojoj će se potvrditi dobrosusedski odnosi i razgovarati i o strateškom partnerstvu sa Evropskom unijom.

"To su teme koje uvek opisuju ovaj samit koji se održava jednom godišnje. Prošle godine to je bilo u Severnoj Makedoniji, u Skoplju, pre dve godine u Sloveniji, ovoga puta u Crnoj Gori", rekao je reporetr Euronews Srbija.

On kaže da je bilo upitno da li će samit uspeti da se održi u Crnoj Gori, s obzirom na to da su bile prisutne trzavice na relaciji predsednik države - predsednik vlade.

Euronews/Stefan Goranović

 

Samit se organizuje jednom godišnje

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji, a članovi inicijative su Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina.

Tadašnji slovenski i hrvatski premijeri, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli su da daju primer liderima Zapadnog Balkana da inicijativa daje podsticaj za rešavanje bilateralnih pitanja među zemljama te nekad zaraćene regije i podstiče njihove napore na putu integracije u Evropsku uniju.

Samit Brdo-Brioni je susret koji se od 2013. godine jednom godišnje organizuje u različitim delovima regiona, ali i format koji ne može tako lako da izmeri svoje rezultate.

I sam susret čelnika država ovog dela sveta predstavlja svojevrstan uspeh s obzirom na skorašnju burnu prošlost u regionu. 

Hrvatski predsednik Zoran Milanović primetio je prošle godine da je ovo format i proces koji je originalno iz ovog dela sveta i iz jugoistočne Evrope, poslednjih godina i bez "mentora".

Svojevremeno na ovim susretima učestvovali su visoki predstavnici iz Evropske unije ili iz SAD.

Susreti u Skoplju i na Brdu kod Kranja

Tako su se na skupovima lidera regije pridruživali i specijalni gosti. Među njima su bili nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Poljske Andžej Duda, njegov italijanski kolega Serđo Matarela, aktuelni predsednik SAD, tada u funkciji potpredsednika Džozef Bajden, kao i predstavnici evropskih institucija.

Poslednjih godina se predsednici zemalja jugoistočne Evrope susreću bez takvih visokih zvanica i gotovo uvek uspevaju da dođu do nekog zajedničkog jezika. 

Prošle godine Samit je održan u Skoplju kada je predsednik Vučić izjavio nakon sastanka lidera, da su se na tom skupu trudili da pronađu zajednički imenitelj i razgovarali o evropskoj budućnosti, kao i da je dan protekao u konstruktivnoj raspravi, ali da nije bilo konkretnih odluka samita.

Godinu dana pre Skoplja, Samit je održan na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, kada su lideri zemalja Zapadnog Balkana, umesto deklaracije, usvojili zaključke, u vidu dokumenta od šest tačaka, čija je glavna poruka da se da podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

 

 

Komentari (0)

Evropa