Politika

Vučić na panelu u Hamburgu: Globalna alijansa za baterije velika šansa za sve u budućnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2024

-

09:16

Vučić na panelu u Hamburgu: Globalna alijansa za baterije velika šansa za sve u budućnosti
Vučić na panelu u Hamburgu: Globalna alijansa za baterije velika šansa za sve u budućnosti - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama", koji se održava u okviru Hamburške konferencije o održivosti. On je rekao da je pristupanje Globalnoj alijansi za baterije velika šansa za sve u budućnosti, jer se tu ne radi samo o rudarenju već i o upotrebi litijuma.  Vučić je predao pismo o pristupanju Ministarstva privrede Republike Srbije Globalnoj alijansi za baterije direktorki te alijanse Ingi Petersen

"Ovo je odlična prilika za sve nas koji smo se pridružili ovoj globalnoj alijansi. Ako govorimo o dobrim prilikama uvek je dobro razgovarati o velikim i važnim izazovima koji predstoje", naveo je Vučić na panelu.

Učesnici panela će se baviti temom baterija, koje su centralne za tranziciju energije i mobilnosti, ali njihova proizvodnja ne sme štetno da utiče na životnu sredinu ili da krši ljudska prava radnika i lokalnih zajednica kako bi se obezbedila pravedna tranzicija.

Vučić je istakao je da je ovo važno ne samo za Nemačku, već za ceo svet, kao i za našu zemlju.

"To nije samo pitanje litijuma, to je pitanje i baterija, to je pitanje fabrika koje proizvode baterije. Da li imamo više sredstava, više sirovina, više ruda, a svi ćemo se uskoro suočavati sa manjkom električne energije i to nije samo problem Srbije, već i problem svih zemalja", rekao je Vučić, koji je bio prvi glavni govornik na panelu.

Kako je dodao, svi će se suočiti sa nedostatkom električne energije, sa svime što je vezano za veštačku inteligenciju i punjače električnih vozila, to je nešto, kako kaže, za šta moramo da se pripremimo. 

"Moram da kažem da u današnjem svetu kada vidimo da nema principa međunarodnog javnog poretka koji i dalje postoje, u svetu u kojem svi mogu da govore o različitim političkim presedanima, važno je da govorimo o ekonomskim pitanjima koja će nam pomoći da definišemo našu budućnost, da stvorimo bolje ekonomsko okruženje, da se borimo protiv siromaštva, ali i da naši građani budu bogatiji nego pre. To će napraviti bolje okruženje za političke razgovore i najverovatnije će nam pomoći da izbegnemo buduće ratove", rekao je Vučić.

Kako je dodao, Srbija je uvek bila i biće pouzdani partner.

"Ono što očekujemo od ostaih je to isto i radujemo se saradnji sa našim prijateljima iz Zambije. Moram da kažem da smo mi u čitavoj Evropi bili zemlja koja je okrenuta Africi, možda zbog naše nesvrstane prošlosti i bićemo srećni da sarađujemo sa vama. Samo da kažem nemačkim domaćinima, nadamo se da ćemo moći da računamo na vašu podršku, ne samo ekonomsku, nego i političku u susret različitim vrstama izazova. Ako uspemo da obezbedimo sve zaštitne mere i i dalje ekološku sredinu za naš narod i područja gde ćemo koristiti te sirovine, onda verujem da če to biti veoma uspešan projekat", rekao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija