Politika

Đurić: Nezadovoljni smo reakcijom međunarodne zajednice na Kurtijevo ponašanje

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2024

-

10:51

Đurić: Nezadovoljni smo reakcijom međunarodne zajednice na Kurtijevo ponašanje
Marko Đurić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas da Srbija nije zadovoljna reakcijom međunarodne zajednice na represiju režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

On je za televiziju Hepi rekao da iako su mnogi uputili niz osuda i verbalnih kritika, u praksi nisu sprečili Kurtijev režim da vrši pritisak i da progoni Srbe na najgori mogući način.

"Ne možemo biti prezadovoljni reakcijom međunarodne zajednice u prethodne dve godine na Kurtijevo ponašanje. Nikada ne mogu da budem zadovoljan, položajem Srba na AP KiM u okolnostima u kojima niti funkcioniše platni promet, niti funkcioniše normalna ekonomska razmena", rekao je Đurić.

Đurić je komentarišući govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da je govorio jasno i nedvosmisleno o principima i aršinima koji moraju da budu isti i jednaki za sve, o načelima UN koja drže svet i o tome kakve su opasnosti po međunarodnu zajednicu, po miru svetu ukoliko ovi principi budu napušteni.

"Verujte da mnogi žele da stave pod tepih ono što se Srbima na AP KiM radi, da žele da sakriju stradanje i istinu o srpskom narodu na AP KiM. I zbog toga je ovo za nas, svaki taj nastup UN, fenomenalna prilika", istakao je Đurić.

On je naglasio da Aljbin Kurti ne može da govori u sali GS UN i da je pratio sve što radi srpska delegacija.

"Oni su pokušavali da prate srpsku delegaciju, ali nikada nisu mogli da dođu do većine sagovornika do kojih je dolazila Srbija", rekao je Đurić.

Istakao je da je Srbija podpisala niz sporazuma o viznoj liberalizaciji i diplomatskim odnosima.

"Mi smo na marginama UN potpisali i 10 važnih međunarodnih sporazuma o viznoj liberalizaciji sa nizom država i sporazume kojima smo uspostavili diplomatske odnose sa Kiribatijem, sa Maršalovim ostrvima, sa Gvajanom", rekao je Đurić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

On je dodao da je to izuzetno značajno za Srbiju.

"Sve te zemlje su nama ključni partneri za očuvanje naše pozicije u UN, za očuvanje naših interesa", istakao je Đurić.

Dodao je da Srbija sve zemlje tretira jednako.

"Srbija ima jednu reputaciju globalnu, da zemlje tretira jednako, bez obzira na veličinu, bez obzira na ekonomsku snagu, izdvajamo se time što smo zemlja koja čvrsto stoji iza međunarodnog prava, što čvrsto stojimo iza povelju UN, što jednako priznajemo teritorijalni integritet i suverenitet svih zemalja i u tom smislu imamo i ugled i reputaciju", naglasio je Đurić.

O odnosima Srbije i Nemačke

Đurić je rekao da je imao sastanak sa nemačkom ministarkom inostranih poslova Analenom Berbok sa kojem je razgovarao o unapređenju odnosa sa Nemačkom.

"Mislim da je izvanredno značajno što je predsednik Vučić danas u Hamburgu i što ima priliku da se sastane sa nemačkim kancelarom, mi imamo u ekonomskom smislu mnogo toga što nas povezuje i spaja", rekao je Đurić.

On je rekao da je na sporazumu o energetici sa SAD radila sa njim i ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović handanović i celokupna Vlada.

"Za Srbiju je od strateškog značaja da nastavi rad na unapređenju odnosa sa SAD", izjavio je Đurić.

On je rekao da taj sporazum otvara za srpsku energetiku nove perspektive.

"Sporozum o strateškom partnerstvu u energetici sa SAD je više od samo ekonomije i energetike, to je jedan politički, koliko i ekonomski, koliko i akt u oblasti energetike", rekao je Đurić.

On je dodao da postoje politički centri izvan zemlje kojima odgovara da Srbija ima vladu koja će biti podložna prihvatanju tuđih mišljenja.

"Postoji ogroman pritisak na Srbiju, i spoljni i unutrašnji, sa idejom da se naše društvo fragmentira po ideološkim i geopolitičkim osnovama", rekao je Đurić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dodao je da mnogi očekuju od malih i zemalja srednje veličine da se povinuju i da ne donose odluke, nego da druge pitaju za odluke. 

"Nama je u interesu da ovde bude centar odlučivanja o našoj sudbini. Sa druge strane, mi moramo da razumemo da moramo da budemo veoma pragmatični i da ne treba da govorimo javno samo ono što se nama sviđa kad međusobno razgovaramo već da moramo da našu javnu komunikaciju upodobimo nečemu što je interes Srbije", istakao je Đurić.

On je rekao da je posetio Estoniju i da će Srbija ostvariti mnogo kvalitetnije odnose sa baltičkim zemljama u narednom periodu i da je ekonomska razmena sa tim zemljama koje su tehnološki veoma napredne se razvija uspešno.

"Za Srbiju je važna svaka država članica EU, bez obzira na to šta mi mislili o njihovoj ideologiji, mi ovde operišemo u veoma kompleksnom geopolitičkom kontekstu, 70 odsto naše robe ide prema EU", rekao je Đurić.

On je istakao da se Srbija ubrzano razvija i da ima investicioni kreditni rejting što znači da ima odgovornu makroekonomsku politiku, unutrašnju i spoljnu politiku i da je Srbija zasluženo na dobrom glasu u svetu.

"Srbija je dobra vest u svetu danas, ne samo po investicionom kreditnom rejtingu, već i po politici mira, po politici saradnje, kao sigurna destinacija, kao zemlja koja je domaćina EXPA 2027", zaključio je Đurić.
 

Komentari (0)

Srbija