Politika

Đurić: Srbija potvrdila da je regionalna saradnja kičma njene spoljne politike

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

22:08

Đurić: Srbija potvrdila da je regionalna saradnja kičma njene spoljne politike
Marko Đurić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je večeras da je Srbija nastupom na ministarskom sastanku Berlinskog procesa, posvećenom desetogodišnjici te inicijative, još jednom potvrdila da je regionalna saradnja kičma njene spoljne politike.

On je istakao da će Srbija nastaviti intenzivnu diplomatsku akciju i kampanju.

”Poslali smo snažnu poruku da ćemo sa svakim pojedinačno od naših suseda snažno raditi u narednom periodu da unapredimo našu ekonomsku saradnju, saobraćajnu povezanost, naučnu i omladinsku razmenu između naših zemalja i naroda, da radimo na tome da pitanja iz prošlosti rešavamo na način koji neće podrivati nacionalne interese nijedne od uključenih strana”, istakao je Đurić.

Dodao je da diskusije na današnjem forumu za Srbiju nisu bile nimalo lake, jer je moglo da se čuje dosta i otvorenih, ali i blago zaklonjenih ili prikrivenih napada na političke pozicije naše zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

”Trudio sam se da na dostojanstven način zastupam interese Srbije i da se rukovodim devizom da možda nije najvažnije truditi se da u debati, kao pred TV kamerama, pobedite, već da pokažemo da želimo da konstruktivnim odnosom doprinesemo rešavanju problema u regionu”, naglasio je Đurić. 

Prema njegovim rečima, evropski partneri Srbije i domaćin skupa Nemačka, predstavnici ministara zemalja iz regiona, ali i ministri iz Austrije, Grčke, Slovenije, kao i predstavnici Francuske, Italije i Poljske, ovom prilikom mogli su da se neposredno uvere da Srbije ima normalan i razuman pogled prema odnosima u regionu. 

”Nismo, za razliku od drugih, bacali nikakve političke strelice, već smo se trudili da prikažemo situaciju onako kakva jeste zaista. U bilateralnim razgovorima koje sam imao sa kolegama ministrima ukazao sam i na veoma težak položaj našeg naroda na Kosovu i Metohiju, izazvan nekoordinisanim i jednostranim potezima Kurtijevog režima, koji je ugrozio neke od osnovnih funkcija od kojih zavisi opstanak srpske zajednice na Kosovu i Metohiji”, istakao je Đurić. 

Posebnu zahvalnost uputio je domaćinu skupa, ministarki spoljnih poslova Nemačke Analeni Berbok, jer je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova sa njom na čelu, pokazalo spremnost ne samo da investira u ovaj proces regionalne saradnje u njegovim mnogim dimenzijama, već je i Berbok lično na bilateralnom sastanku pokazala spremnost da sasluša argumente srpske strane.

”Na tom sastanku, takođe, još jednom je ponovljena obostrana posvećenost razvoju naše ekonomske saradnje, naše saradnje u oblasti nauke i tehnologije, što je za nas izuzetno značajno, i uopšte dijaloga o različitim političkim pitanjima, koje, približavajući naše dve zemlje, znače ujedno i snažnije usidrenje naše zemlje i naše otadžbine u širem međunarodnom okruženju”, rekao je šef srpske diplomatije.

 Naveo je da je današnju posetu Berlinu obeležio i veoma kvalitetan sastanak sa austrijskim ministrom spoljnih i evropskih poslova Aleksandrom Šalenbergom.

”Ekonomska saradnja između Srbije i Austrije je u porastu, političke konsultacije i razgovori koje smo imali danas su još jedna prilika da obrazložimo našu poziciju i kad je reč o Kosovu i Metohiji, ali i o raznim drugim regionalnim pitanjima. Uz to, da još jednom dobijemo podršku za otvaranje tog trećeg klastera kada je reč o Evropskoj uniji, što je nešto što mi uvek naglašavamo”, ukazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, odličan razgovor imao je i sa mađarskim kolegom i prijateljem Peterom Sijartom i tom prilikom su dogovoreni različiti konkretni sastanci u narednom periodu koji će pojačati ekonomsku, političku i svaku drugu razmenu između Srbije i Mađarske. 

”Sjajno je na ovom skupu, i kada se nađete usred nekada teških  razgovora, naići na prijateljsko lice i razumevanje i sluh za ono što su interesi Srbije i ta međusobna podrška bila je vidljiva i ovde”, naglasio je Đurić. 

Osvrnuvši se na sastanak sa državnim ministrom za Evropu, Severnu Ameriku i prekomorske teritorije Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Stivenom Dautijem, Đurić je istakao da smatra da pred Britanijom, koja više nije u Evropskoj uniji, i pred Srbijom, koja još uvek nije u Evropskoj uniji, leže ogromna polja moguće saradnje i preplitanja interesa. 

”Svakako je potreba da sa Britanijom, kao silom koja je politički, istorijski, duboko ukorenjena u našem regionu, produbljujemo politički dijalog i razumevanje. Mislim da je ovo bio korak u dobrom smeru. Želeli bismo da u Srbiji vidimo i Dejvida Lamija, britanskog ministra spoljnih
 

Komentari (0)

Srbija