Politika

Đurić: Srbija aktivno sarađuje sa međunarodnim partnerima u borbi protiv terorizma

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

21:18

Đurić: Srbija aktivno sarađuje sa međunarodnim partnerima u borbi protiv terorizma
Marko Đurić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija učešćem na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a još jednom naglasila značaj borbe protiv globalnog terorizma, kao i svoju potpunu posvećenost iskorenjivanju terorizma, koji predstavlja ozbiljnu pretnju u današnjem vremenu.

"Posebno je značajno što Srbija aktivno sarađuje sa međunarodnim partnerima i kroz obaveštajne, bezbednosne, vojne, policijske kanale, na suzbijanju globalnog terorizma kao pretnje", rekao je Đurić novinarima u Vašingtonu.

Šef srpske diplomatije istakao je da za Srbiju terorizam nije apstraktna i udaljena pretnja, već nešto što je, nažalost, decenijama prisutno u našem regionu.

"Kao što znamo, i sa teritorije naše zemlje, dakle iz naše južne pokrajine, veliki broj terorista je otišao u ISIL i sve ovo zajedno predstavlja razlog više da sarađujemo sa međunarodnim partnerima na borbi protiv ovog globalnog problema", rekao je Đurić.

On je dodao da današnji sastanak predstavlja još jedan korak napred u zajedničkom međunarodnom delovanju na suočavanju sa terorizmom

.Đurić se, na marginama skupa u Vašingtonu, sastao sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije Kasparom Veldkampom, i tim povodom izrazio uverenje da u narednom periodu Srbija može značajno da unapredi odnose sa Holandijom.

U Srbiji radi veliki broj holandskih kompanija, koje zapošljavaju oko 15.000 radnika, i koje značajno doprinose našoj ekonomiji, podsetio je Đurić.

"Prezentovao sam ono što su ekonomske i razvojne šanse i potencijali Srbije. Razgovarali smo i o političkoj i bezbednosnoj situaciji u našem regionu. Mislim da saradnja sa Holandijom može da nam donese mnogo i u novim tehnologijama i uopšte u kvalitetu kompanija koje iz Holandije dolaze u našu zemlju", naveo je ministar.

Đurić je dodao da je za Srbiju izuzetno značajna holandska podrška  evropskom putu, i da je Srbija zemlja koja veoma ozbiljno shvata reforme koje sprovodi, ali da prvenstveno to čini zbog sebe same.

"Mi za evropski sto dolazimo, ne sa ispruženom rukom, već kao zemlja koja se solidno, snažno i brzo razvija i koja može da igra veoma značajnu ulogu u širem regionu, sa jednom zdravom ekonomijom, sa ljudima koji su orijentisani ka znanju u nauci, sa vrednoćom i posvećenošću budućnosti", zaključio je šef srpske diplomatije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija