Politika

Aleksić: Rio Tinto ostavlja pustoš u svetu

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2024

-

12:18

Aleksić: Rio Tinto ostavlja pustoš u svetu
Miroslav Aleksić - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je da dokumenta o poslovanju kompanije Rio Tinto u svetu mogu da pomognu da se dođe do odgovora za ono što se danas dešava u Srbiji.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije izneo tvrdnju da je Rio Tinto u Gvineji učestvovao u nameštanju izbora da bi došao u posed rezervi gvožđa, što je, kako je rekao, dokazano nakon sprovedenih istraga.

Aleksić je rekao da Rio Tinto ostavlja pustoš i probleme u državama u kojima radi i kao primere naveo Australiju, Muricijus, Papua Novu Gvineju.

"U Gvineji je gvožđe, ovde je slučaj sa litijumom", tvrdi Aleksić.

On je rekao da je u Srbiji 2022. godine rečeno da je stavljena tačka na Rio Tinto, ali je pitao zašto je ta kompanija, kako tvrdi, od tada potrošIla 155 miliona evra na konsultantske usluge.

"Koga plaćaju i zašto ako je stavljena tačka na projekat", pitao je Aleksić.

Na izjavu Aleksića reagovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je da dokumenta o poslovanju kompanije Rio Tinto u svetu modu da pomognu da se dođe do odgovora za sve ono što se dešava u Srbiji, Vučić je rekao da "nisu njega vodali kao mečku po različitim centrima da bude njihov potrčko i agent, već baš tog Aleksića".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija