Politika

Berlinski proces pred 10. godišnjicu: Da li će se za dve nedelje samo slaviti rođendan ili će to biti i prekretnica?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, DW, Kosovo online

03/10/2024

-

17:01

Berlinski proces pred 10. godišnjicu: Da li će se za dve nedelje samo slaviti rođendan ili će to biti i prekretnica?
Berlinski proces za Zapadni Balkan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Berlinski proces za Zapadni Balkan slavi desetu godišnjicu, a uoči glavnog samita 14. oktobra, u Berlinu su se pre nekoliko dana sastali ministri spoljnih poslova tog formata. Na tom sastanku učestvovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, koji je tom prilikom izjavio da je Berlinski proces jedan od ključnih formata za jačanje regionalne saradnje i razvoja, što direktno doprinosi procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana.

"Sadašnji politički lideri imaju odgovornost da potencijal regiona pretvore u kapacitet, i šansu da perspektivu pretvore u stvarnost. Ovo će najbolje predstaviti Zapadni Balkan kao pouzdanog partnera i ubrzati naš put ka Evropskoj uniji", naveo je Đurić, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je navela ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, ovo je bila radna konferencija na kojoj se "punom parom" radilo na tome da za dve nedelje u Berlinu samit ne bude samo slavljenički, već i da to bude prekretnica.

"Ne samo što se tiče evropske integracije, već i kada je u pitanju privredna saradnja zemalja Zapadnog Balkana", rekla je ona.

FoNet/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

 

A uoči samog slavlja, lideri su, kako piše Dojče vele (DW), pokušali da reše neke od problema. Naime, presudno za to da li će se za dve nedelje samo slaviti rođendan ili će to biti prekretnica, zavisi od toga da li će biti postignut dogovor o primeni Srednjoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Glavne prepreke leže u blokadi uvoza robe iz Srbije na Kosovo, zbog čega je Berbok pre same ministarske konferencije razgovarala s ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani, koja je takođe boravila u Berlinu.

Podsetimo, iako je Manuel Zaracin, specijalni izaslanik nemačke vlade i stranački kolega zelene ministarke Berbok, poslednjih nedelja nakon nekoliko neuspelih pokušaja u Prištini da ukloni blokadu, aludirao na to da bi Kosovo moglo da bude isključeno iz CEFTA, o tome ove nedelje u Berlinu, ipak, izgleda da nije bilo ni reči.

O čemu su razgovarale Berbok i Osmani?

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova Nemačke objavilo je na društvenoj mreži X detalje sastanka Analene Berbok sa Vjosom Osmani.

"Nemačka prati Kosovo na putu ka EU. Regionalna integracija u i sa Zapadnim Balkanom zahteva napredak u CEFTA i normalizaciju između Kosova i Srbije. O tome su danas razgovarali Berbok i predsednica Vjosa Osmani u Berlinu", navodi se u objavi nemačkog ministarstva spoljnih poslova objavljenim na mreži X.

Objava nemačkog ministarstva usledila je nakon što je Osmanijeva navela da je od Berbokove zatražila podršku za članstvo u Savetu Evrope, NATO, EU i drugim međunarodnim organizacijama.

Vlast u Prištini blokira rad CEFTA, insistirajući na predstavljanju u toj organizaciji kao suverena članica, bez UNMIK-a, kako je to bilo do sada i bez zvezdice u nazivu, na čemu insistira međunarodna zajednica.

Može li Berlinski proces da smiri tenzije u regionu?

Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Marko Dašić ocenjuje za Kosovo onlajn da Berlinski proces može da bude dobar diplomatski događaj za smirivanje tenzija u regionu, ali ne veruje da će doneti neke značajne diplomatske ishode.

Dašić navodi da su svi svesni problema u ekonomskim regionalnim multilateralnim organizacijama i podseća da postoje "čak i pametne sankcije protiv Aljbina Kurtija", koje su zasad na diplomatskom nivou u vidu oštrijeg jezika saopštenja.

Komentarišići blokadu CEFTA zbog negativne politike koju Priština vodi, navodi da nije siguran u ishod.

"Mislim da je to deo jednog procesa, mislim da postoje pregovori i razgovori na marginama putem posrednika, onim pozadinskim kanalima da tako kažem, ali to je sve nešto što je u domenu spekulacija i ne omogućava nam pravilne analitičke nalaze", navodi on.

Kada je u pitanju predstojeći sastanak lidera Zapadnog Balkana navodi da bi on mogao da "smiri tenzije", ali da ne očekuje značajnije diplomatske ishode.

"Berlinski proces jeste platforma oko koje postoji jedna saglasnost svih regionalnih zemalja za razliku od nekih, kako ih proglašavaju, kompetitivnih, poput Otvorenog Balkana, tako da Berlinski proces zaista i može da bude jedan dobar diplomatski događaj za smirivanje tenzija, ali daleko od toga da će nam doneti neke značajne diplomatske ishode", zaključuje on.

Inače, inicijativa Evropske unije sa ciljem unapređivanja saradnje zemalja Zapadnog Balkana, Berlinski proces, započeta je 2014. godine. Berlinski proces podrazumeva seriju sastanaka najviših predstavnika država, predsednika, premijera, ministara, ali i civilnog društva u oblastima ekonomske saradnje, održivog rasta, bilateralnih odnosa i regionalnog pomirenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija