Politika

Đurić u Berlinu razgovarao sa Berbok: "Odnosi Srbije i Nemačke veoma razvijeni, odlična politička i ekonomska saradnja"

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

15:51

Đurić u Berlinu razgovarao sa Berbok: "Odnosi Srbije i Nemačke veoma razvijeni, odlična politička i ekonomska saradnja"
Đurić u Berlinu razgovarao sa Berbok: "Odnosi Srbije i Nemačke veoma razvijeni, odlična politička i ekonomska saradnja" - Copyright FoNet/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok, sa kojom je razgovarao o odnosu i saradnji dve zemlje, ali i o ekonomskim rezultatima Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Đurić se sa Berbok sastao na marginama ministarskog sastanka Berlinskog procesa.

Šef srpske diplomatije je sagovornici preneo da Srbija visoko ceni aktivno učešće i doprinos Nemačke "Berlinskom procesu", navodeći da taj forum konkretnim projektima pruža podršku evrointegracijama Srbije i Zapadnog Balkana u celini.

Đurić je ocenio da su odnosi Srbije i Nemačke veoma razvijeni i da ih karakteriše odlična politička i ekonomska saradnja. On je istakao značaj redovnog dijaloga na visokom i najvišem nivou, a osvrnuo se i na nedavnu posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji.

Đurić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se ekonomska saradnja dve zemlje iz godine u godinu dinamično razvija, kroz rastuću razmenu robe i usluga, konstantan priliv investicija nemačkih kompanija, kao i kroz nemačku finansijsku podršku kroz programe razvojne pomoći.

FoNet/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

 

Đurić je na sastanku govorio i o ekonomskim rezultatima Srbije, navodeći da je Srbija danas najperspektivnija i najdinamičnija ekonomija Zapadnog Balkana i svojevrstan motor regionalnog razvoja. On je naglasio da za Srbiju članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike.

"Naša zemlja se zalaže za evropske vrednosti i želi da doprinese miru, stabilnosti i prosperitetu Evrope", rekao je Đurić.

Šef srpske diplomatije sa Berbok je razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine, i preneo je sagovornici da je Beograd posvećen dijalogu dok Priština od samog početka pokazuje krajnju nekonstruktivnost i nespremnost da sprovede dogovore, posebno one koji se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština.

"Priština umesto toga poseže za jednostranim merama kako bi suštinski promenila situaciju na terenu i kršenjem ljudskih, političkih i ekonomskih prava Srba podstakla njihovo masovno iseljavanje sa Kosova i Metohije", rekao je Đurić.

On je sagovornicu upoznao i sa regionalnom saradnjom, navodeći da Srbija podržava sve regionalne procese i inicijative, posebno one koji doprinose procesu pomirenja, daju dodatni impuls razvoju regiona i podstiču ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija