Politika

Berbok tražila od Osmani napredak u CEFTA i normalizaciju odnosa sa Beogradom

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

21:10

Berbok tražila od Osmani napredak u CEFTA i normalizaciju odnosa sa Beogradom
Berbok tražila od Osmani napredak u CEFTA i normalizaciju odnosa sa Beogradom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok zahtevala je od predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani napredak Prištine po pitanju regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA i normalizaciju odnosa sa Beogradom.

"Nemačka prati Kosovo na putu ka EU. Regionalna integracija na i sa Zapadnim Balkanom zahteva napredak u CEFTA i normalizaciju između Kosova i Srbije", navelo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova na mreži X.

Iz kabineta Vjose Osmani prethodno je saopšteno da je ona zatražila nastavak nemačke podrške članstvu Prištine u Savetu Evrope, NATO-u, EU i drugim međunarodnim organizacijama, prenosi RTK.

Priština blokira rad CEFTA i traži da u toj organizaciji bude predstavljena samostalno a ne kao UNMIK i bez zvezdice u nazivu.

Ambasada Nemačke u Prištini, kao i specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin u septembru su od Prištine zatražili i da ukine  zabranu ulaska na AP KiM robe proizvedene u centralnoj Srbiji, jer će u suprotnom rizikovati isključenje iz Berlinskog procesa.
 

Komentari (0)

Srbija