Politika

Tamara Vučić u poseti Keniji: Potvrđeni tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2024

-

08:55

Tamara Vučić u poseti Keniji: Potvrđeni tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje
Tamara Vučić u poseti Keniji: Potvrđeni tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Supruga predsednika Republike Srbije Tamara Vučić sastala se u Keniji sa Musalia Mudavadijem, prvim ministrom Vlade, ministrom spoljnih poslova i dijaspore i najbližim saradnikom predsednika Kenije, kao i sa prvom damom Kenije Rejčel Ruto.

Na sastanku sa Mudavadijem, potvrđeni su tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje, podsećajući da je Jugoslavija bila među prvih deset država koje su priznale nezavisnost Kenije 1963. godine.

Gospođa Vučić posebno je zahvalila Keniji na podršci nacionalnim interesima Srbije, sa naglaskom na čvrstom stavu po pitanju Kosova.

Prva dama Srbije objavila je Mudavadiju donaciju od 150.000 evra za pomoć Keniji nakon poplava koje su ove godine pogodile tu zemlju.

Razmatrane su mogućnosti za bližu saradnju u oblastima turizma, sporta, obrazovanja i digitalizacije.

Vučić je pozvala Keniju da uzme učešće na svetskoj izložbi EXPO 2027, čiji će domaćin biti Srbija.

Na drugom sastanku, prve dame Srbije i Kenije izrazile su obostrano zadovoljstvo što se sreću u Keniji, na poziv gospođe Ruto, nakon susreta u Njujorku i Pekingu.

Tanjug/Marko Đoković

 

Na sastanku je iskazana obostrana spremnost za unapređenje bilateralnih odnosa, posebno u domenu obrazovanja, turizma, sporta i kulture.

Posebna tema razgovora bio je program "Svet u Srbiji" koji naša zemlja primenjuje od 2011. godine i koji je do sada ugostio studente iz 137 zemalja.

Vučić je potvrdila Ruto nameru Srbije za povećanje broja stipendija za studente iz Kenije.

Vučić i Ruto su razgovarale o mogućnosti organizovanja sportskih kampova za decu iz Kenije u Srbiji, kao i sveukupnim aktivnostima u okviru sporta.

Gospođa Vučić čestitala je gospođi Ruto na angažovanju u svojstvu prve dame, posebno na polju osnaživanja žena i dece, kao i na pozitivnim pomacima u oblasti ekologije.

Zahvalivši na toplom gostoprimstvu, Vučić je izrazila nadu da će biti u prilici da toplu dobrodošlicu prvoj dami Kenije poželi u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija