Politika

Tamara Vučić posetila promociju EXPO 2027 u "Srpskoj kući" u Parizu

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2024

-

13:07

Tamara Vučić posetila promociju EXPO 2027 u "Srpskoj kući" u Parizu
Tanjug/Marko Đoković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić posetila je danas "Srpsku kuću" u Parizu i prisustvovala promociji EXPO 2027 u Beogradu.

Supruga predsednika prvo je odigrala igru memorije putem video linka sa učenikom Matematičke gimnazije i nosiocem pet medalja sa Međunarodne olimpijade u Singapuru Andrejom Drobnjakovićem, koji je igru igrao iz centra srpske prestonice u Knez Mihajlovoj ulici.

Potom je u društvu visokih zvanica, među kojima su bili i ministar sporta Zoran Gajić, direktor preduzeća EXPO Dušan Borovčanin i ambasadorka Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović, odslušala predavanje koje je održao profesor Ranko Rajović.

Tamara Vučić je u obraćanju prisutnima naglasila značaj održavanja EXPO 2027 i pozvala sve da dođu u Beograd, a u duhu slogana "Igra(j) za čovečanstvo".

U okviru panel diskusije, ona je govoreći o izložbi "Koreni" koja čini postavku Srpske kuće, navela da drvo, kao i njegovi koreni, odolevaju vremenu, godišnjim dobima i godinama.

"Snaga duha uvek se reflektuje u igri između prošlosti i budućnosti, ličnog i kolektivnog, racionalnog i iracionalnog, između korena i ekonomije, koja se nalazi na vrhu", rekla je Vučić. Ministar sporta Zoran Gajić istakao je važnost teme predstojeće Ekspo izložbe.

"Borili smo se da se sledeća specijalizovana izložba organizuje prvi put na području Zapadnog Balkana i to sa fokusom na temu koja spaja, a ne razdvaja. Ekspo 2027 Beograd za temu ima 'Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve', čime u prvi plan stavlja važnost pokreta, igre i sporta, kao univerzalnih vrednosti i pokretača promena", rekao je Gajić.

Direktor preduzeća Ekspo Dušan Borovčanin poručio je da će Srbija, kao domaćin predstojeće izložbe, dati sve od sebe da opravda dobijeno poverenje.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović naglasio je da nas ovakav projekat pokreće da budemo još kompetitivniji na evropskom tržištu, dok je ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović istakla da smo imali ogroman san i da smo uspeli da ga ostvarimo, te se sada možemo nazvati ponosnim domaćinom EXPO.

Odbojkašica Ivana Nešović i strelkinja Andrea Arsović složile su se da Srbija ima odlične sportiste i da i na EXPO treba da pokažemo ko smo, kao što pokazujemo tokom ovog sportskog takmičenja. Naše olimpijke složile su se i da Olimpijske igre i EXPO dele zajedničke vrednosti, a to su promocija zajedništva, timskog duha, kao i inovacija i kreativnost kroz igru.

EXPO 2027 Beograd biće održan u Beogradu u periodu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, kada se očekuje da će se tokom 92 dana trajanja manifestacije okupiti više od tri miliona posetilaca, kao i predstavnici više od 120 zemalja, koje će predstaviti svoje viđenje teme izložbe.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija