Politika

Skupština usvojila izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/09/2024

-

18:35

Skupština usvojila izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom
Skupština usvojila izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojima se predviđa povećanje roditeljskog dodatka.

Za taj predlog glasalo je 184 narodnih poslanika, protiv je bio jedan, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo 10 poslanika. 

Prema ovim izmenama roditeljski dodatak će za prvo dete iznositi 500.000 dinara, za drugo dete 600.000 dinara u mesečnim ratama na dve godine plus 135.000 dinara jednokratno.

Za treće dete dodatak se povećava na 2.280.000 dinara u 120 jednakih mesečnih rata,  plus 135.000 dinara jednokratno, a za četvrto dete 3.180.000 dinara u 120 rata. 

Ove mere važiće za svu decu rođenu od 1. januara 2024. godine. Obrazlažući zakonski predlog ministarka za demografiju i brigu o porodici Milica Đurđević Stamankovski istakla je da je prioritet njenog ministarstva demografska obnova.

Ona je rekla da u demografsku obnovu treba da se uključe sve institucije Republike Srbije, jer ona podrazumeva jačanje sela, podršku porodičnim gazdinstvima, ulaganje u domaću privredu, u puteve, u važne infrastrukturne projekte koji su na korist svim našim građanima, a pre svega deci i porodicama. 

Ministarka je rekla i da demografska obnova podrazumeva i povratak naših ljudi iz inostranstva, ali i uspostavljanje sistema po meri porodice. 

Ona je zahvalila Vladi Srbije što je opredelila dodatnih 10 milijardi dinara da podrže zakon kojim se povećava roditeljski dodatak.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija