Politika

Vučević: Rebalansom budžeta predviđeno 12 milijardi dinara više za prosvetu

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

15:07

Vučević: Rebalansom budžeta predviđeno 12 milijardi dinara više za prosvetu
Sednica Skupštine Srbije - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsedvajuća Skupštinom Srbije Marina Raguš odredila je jednočasovnu pauzu u radu parlamenta posle koje će biti nastavljena rasprava o amandmanima na rebalans budžeta, a na kraju prepodnevnog dela sednice premijer Miloš Vučević rekao je da je rebalansom predviđeno 12 milijardi dinara više za prosvetu.

Vučević je objasnio da je veći budžet za prosvetu predviđen, jer ima više od 1.000 novozaposlenih.

"Ne mogu da razumem da neko definiše to kao uvredu za prosvetu, time što država samo do kraja godine izdvaja 12 milijarde više, baš za tu istu prosvetu. Od toga, osam milijardi dinara više za plate zaposlenih u prosveti", rekao je Vučević.

On se osvrnuo i na izjavu ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović, koja je govorila o rastu plata, odnosno drugačijem obračunu za stručne saradnike i razredne starešine.

"Mislim da su to značajna ulaganja za prosvetu i da je to apsolutno za pohvalu, a ne za ispraznu kritiku i pokušaj dodvoravanja, jer neko vidi da bi to mogla biti tema na kojoj se dobija neki politički poen, svakako jeftin politički poen. Verujem da ćemo imati dobar socijalno-ekonomski dialog sa sindikatima u prosveti i verujem postizanju sporazuma i da će prosvetni radnici osetiti uvaženim i videti da imaju podršku države", rekao je premijer.

On je poslanicima opozicije poručio da ne mogu da porede stvari koje nisu uporedive, odnosno da plate u prosveti ravnaju sa ulaganjem u kapitalne projekte poput EXPO-a ili izgradnje Nacionalnog stadiona.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Vi govorite o budžetima za plate i poredite ih sa kapitalnim budžetima, budžetima za kapitalne projekte. Kapitalni projekti imaju vremensko trajanje, oni su ograničeni na godinu, dve ili tri, koliko je potrebno za realizaciju tog projekta. Najčešće pričamo o infrastrukturnim projektima i oni pre svega doprinose rastu BDP i rastu ukupne ekonomije naše države, s kojima na kraju imamo potencijal da podižemo plate i penzije i možemo da pregovaramo sa MMF-om i da sami definišemo svoje budžetske pozicije", rekao je Vučević.

"Dobar predlog Vlade Srbije za povećanje plata u posveti"

Poručio je da poslanici opozicije moraju da znaju da prave razliku između izdvajanja za plate i ulaganje u kapitalne projekte i da se od njih, ako žele da se bave politikom, to očekuje.

"Bilo bi pogubno za državu i društvo da te stvari ne razlikujete, da ne znate šta su kapitalna izdvajanje, a šta su izdvajanja za plate", rekao je Vučević.

Objasnio je da pitanje podizanja plata nije pitanje političke volje, nego je pitanje ekonomske snage države i da su se posledice neplanskog dizanja penzija videle 2008. godine.

"Mislim da rast plata od 12 odsto nije uvreda, nego je stvarno dobar predlog Vlade Republike Srbije. Pri tome morate pročitati protokol koji je potpisala tada Vlada 2023. u novembru, sa sindikatima u prosveti. Gotovo sve smo ispunili", rekao je premijer.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je poručio predstavnicima opozicije da mu ne smeta što se bore za svoje političke ciljeve i da iznose svoje političke programe.

"A smatram da zaista činite medveđu uslugu sindikalnim predstavnicima u prosveti time što vi monopolizujete njihove sindikalne zahteve", zaključio je premijer.

On je rekao da je njegov predlog sindikalnim predstavnicima da dođu na dijalog, a ne da političke stranke vode proteste, jer tu neće biti nikakavog uspeha.

"Gledam na sat sve vreme, očigledno ne želite sednicu o litijumu. Nadam se dogovoru u prosveti", rekao je Vučević.

Narodni poslanik Zeleno-levog frotna Robert Kozma rekao je da se rast plata još nije desio i da će se to videti tek u sledećem predlogu budžeta.

On je dodao da opozicija ne preuzima nikakve proteste prosvetara, već da, kako kaže, njima pruža podršku i podržava njihove zahteve.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je odgovorila Kozmi da su reprezentantivni sindikati zadovoljni činjenicom da će razredne starešine imati povećanje dodatka na starešinstvo sa četiri na sedam odsto i navodi da je to bio jedan od njihovih zahteva koji je ispunjen.

"U ovom momentu je procena da početna plata u prosveti može da iznosi 94 odsto prosečne plate na nivou Republike Srbije i mi mislimo, i predstavnici reprezentativnih sindikata, da 2025. godina treba da bude godina na kojoj bi trebalo da se potrudimo, da to ide i napred", rekla je ministarka.

Ocenila je da nijedna vlada do sada njie imala toliko razumevanja za prosvetne radnike.

"Mi smo se dogovorili da prioritet mora biti apsolutno prosveta i da jedino dvocifreno povećanje u procentima mogu imati prosvetni radnici. I dok svi ostali imaju iz javnog sektora osam odsto povećanja, ovo je 12 odsto", ukazala je Đukić Dejanović.

Komentari (0)

Srbija