Politika

Poslanici usvojili rebalans budžeta: Završena rasprava u Skupštini, sednica o litijumu tokom redovnog zasedanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/09/2024

-

17:53

Poslanici usvojili rebalans budžeta: Završena rasprava u Skupštini, sednica o litijumu tokom redovnog zasedanja
Poslanici usvojili rebalans budžeta: Završena rasprava u Skupštini, sednica o litijumu tokom redovnog zasedanja - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmenu Zakona o budžetu za ovu godinu, kojim je budžet Srbije povećan za 132,5 milijardi dinara i iznosi 2.173 milijarde dinara.

Za rebalans budžeta glasalo je 136 poslanika, a protiv je bilo 51, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo šest poslanika. Poslanici opozicionih partija u Skupštini Srbije nisu glasali za predloženi rebans budžeta. Skupština Srbije odbacila je svih 119 amandmana koje su narodni poslanici uložili na predložen rebalans budžeta.

Poslanici su tokom popodneva završili raspravu o amandmanima na predlog za izmenu zakona o budžetu za ovu godinu, kao i na predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. 

Sednica na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta počela je prošlog ponedeljka, a danas je trebalo da počne i nova vanredna sednica na zahtev 86 opozicionih i samostalnih poslanika.

Tanjug/Rade Prelić

 

Predsednica parlamenta Ana Brnabić izjavila je da nema vremena da se tokom vanrednog zasedanja raspravlja o rudarenju litijuma i bora, ali da će predstavnici vlasti insistirati da rasprava bude tokom redovnog zasedanja.

Brnabić je rekla da postoji mogućnost da na sednicu kada na dnevnom redu bude litijum, dođe i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslanik DS Srđan Milivojević ocenio je da su se poslanici vladajuće koalicije uplašili rasprave o litijumu i ponovio da će zato biti protesta protiv litijuma, a šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov odgovorio mu je da se nisu uplašili i da će se o tome raspravljati u Skupštini mnogo ranije nego što predstavnici opozicije misle.

Milivojević je podneo amandman kojim traži smanjenje budžetskog finansiranja kancelarije predsednika Republike, a povećanje izdvajanja za Narodnu skupštinu.

Vučević: Predloženi rebalans rezultat projekcije povećanja rasta BDP-a na 3,8 odsto

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je predloženi rebalans budžeta Srbije za ovu godinu rezultat ekonomskih i fiskalnih pokazatelja  u toku 2024. godine, kojim je povećana projekcija BDP-a za ovu godinu sa 3,5 odsto na 3,8 odsto.  

"Spram toga smo definisali prihode i rashode i predložili povećanje  budžeta Republike Srbije za ovu godinu za 132,5 milijarde dinara. Budžetski deficit i dalje držimo ispod onog nivoa  kako smo dogovorili sa Međunarodnim monetarnim fondom. I pre svega ističem da nivo javnog duga po našoj projekciji neće preći 51,5 odsto od BDP-a, što je više nego dobar rezultat imajući vidu sve ekonomske trendove koje vidimo u evrozoni", rekao je Vučević na sednici Skupštine Srbije sumirajući raspravu o rebalnsu budžeta koja je počela prošlog ponedeljka.

Dodao je da je inflacija obuzdana i da je njihova projekcija da neće preći 4,7 odsto u ovoj godini, a da je plan da sledeće godine bude ispod četiri odsto.

"To će se reflektovati i na bolji život i materijalni položaj naših građana", konstatovao je Vučević.  

Kako je rekao, u Srbiji se u ovom trenutku iz kapitalnog budžeta, za koji je izdvojeno dodatnih 111 milijardi i iznosi 7,9 BDP, gradi osam novih bolnica, opštih bolnica u različitim delovima zemlje,  šest klinika, tri doma zdravlja, četiri ustanove socijalne zaštite, 22 škole, šest naučnih ustanova, 10 ustanova kulture.  

"I nećemo na tome stati, ali to predstavlja fundamentalno ulaganje u sve one strukture društvenog života i razvoja države,  koje smo dugo, dugo godina zapostavljali i koje, zahvaljujući tim ekonomskim rezultatima  prethodnih godina i rezultatima rada prethodnih vlade, danas i ova vlada može da izađe pred vas sa predlogom rebalansa budžeta", istakao je premijer.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je rekao da se u zaštitu životne sredine ulaže dodatnih tri milijarde dinara direktno u ministarstvo,  ali da, u okviru ulaganja u zaštitu životne sredine, postoji i budžet koji se nalazi u Ministarstvu za građevinarstvo,  u iznosu od 10 milijardi za prečistače, za uređenje deponija, odnosno divlje deponije, uređenje regionalnih deponija.

Vučević je naglasio da se kapitalni projekti nastavljaju, pre svega, u pogledu izgradnja auto-puteva, brzih pruga i pruga, mostova, kliničkih centara, bolnica, domova zdravlja,  povećanog nivoa ulaganja i izdvajanja za zaštitu životne sredine, za škole i obdaništa, za sportske objekte, za kulturu, za sve ono što, kako je rekao, čini ambijent i život jednog društva i jedne države. 

On je ponovio da je za budžet za prosvetu rebalansom povećan za 12 milijardi u odnosu na početni budžet za 2024. godinu. 

"Od toga, od tih 12 milijardi, za 8 milijardi je veći budžet  ili veći fond za plate zaposlenih u prosveti,  jer imamo preko hiljadu više zaposlenih u prosveti", rekao je Vučević.
Istakao je i da je budžet za odbranu naše države je veći za 57,2 milijarde  i da smo došli smo na nivo koji je nekad bio nezamisliv, da nam je budžet za odbranu 2,5 odsto BDP-a.  

"To smo mogli da sanjamo do pre neku godinu  i ja sa zadovoljstvo ističem da krećemo u realizaciju,  odnosno da je potpisan ugovor u kupovini nove eskadrile  borbenih aviona, modernih aviona marke Rafal iz Francuske i da ćemo pored eskadrile MIG-ova 29 imati novu eskadrilu vrhunskih aviona i da će nebo nad Srbijom svakako biti sigurnije", poručio je premijer.  

On je naglasio da je siguran da takva nabavka vojne opreme i naoružanja nije u kontrastu, odnosno nije u sukobu sa našom proglašenom vojnom neutralnošću,  pošto danas u naoružanju Vojske Srbije imamo opremu i oružje iz različitih država, bez obzira da li su sa Zapada ili Istoka.

Što se tiče budžeta za poljoprivredu, Vučević je rekao da je on povećan za 18 milijardi dinara  i da iznosi rekordnih 136,7 milijardi.

Dodao je i da je budžet za zdravstvo 573,6 milijarde dinara.
 

Komentari (0)

Srbija