Politika

U Skupštini Srbije završna rasprava o rebalasu, od 14 sati nova sednica o litijumu

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

10:00

U Skupštini Srbije završna rasprava o rebalasu, od 14 sati nova sednica o litijumu
U Skupštini Srbije završna rasprava o rebalasu, od 14 sati nova sednica o litijumu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas Drugo vanredno zasedanje, a na dnevnom redu sednice koja je počela u prošli ponedeljak je sedam tačaka, od kojih je jedna predlog izmena Zakona o budžetu za ovu godinu.

Podneto je ukupno 146 amandmana, od čega 119 na rebalans budžeta. Rebalansom budžeta je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi, odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se povećava roditeljski dodatak. Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi ovu sednicu da završe do 14 časova, a zatim će odmah otpočeti novu, pošto je za taj termin predsednica parlamenta Ana Brnabić zakazala Treće vanredno zasedanje Skupštine Srbije, na kojem će se razmatrati izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanja kojima se predlaže zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Opozicioni poslanici, kao i samostalni, njih 86, su inicijativu za održavanje sednice podneli 10. septembra, a istog dana je predsednica parlamenta Ana Brnabić najavila da će predlog staviti na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima.

"Lično, jedva čekam ovu sednicu, da vidimo zaista ko je za šta odgovoran u ovoj zemlji, što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine", rekla je tada Brnabić na konferenciji za novinare.

Predlagači zakona su tražili da se izmene i dopune zakona donesu po hitnom postupku, a za predstavnika predlagača određena je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović.

U Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Prethodno će od 10 časova poslanici, na sednici koja je počela prošlog ponedeljka, nastaviti raspravu o amandmanima na rebalans budžeta.

Sednica o litijumu počinje u periodu vanrednog zasedanja, koje traje do 30. septembra u ponoć. Tokom rasprave o rebalansu budžeta prethodnih dana polemisalo se da li će sednica o litijumu, na predlog opozicije, biti zakazana, a Brnabić je isticala da su opozicioni poslanici tražili da se o tome raspravlja na vanrednom zasedanju, a da su pri tom podneli 146 amandmana na zakonske predloge, među kojima je i rebalans budžeta.

Ustav Srbije, u članu 106, propisuje da se Narodna skupština sastaje u dva redovna zasedanja godišnje i da prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drugo prvog radnog dana u oktobru i da ne može da traje duže od 90 dana.

Istim članom Ustava je propisano da se Narodna skupština sastaje u vanredno zasedanje na zahtev najmanje trećine narodnih poslanika ili na zahtev Vlade, sa unapred određenim dnevnim redom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija