Politika

Četvrti dan rasprave o rebalansu budžeta: Na dnevnom redu prvo poslanička pitanja

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

10:18

Četvrti dan rasprave o rebalansu budžeta: Na dnevnom redu prvo poslanička pitanja
Četvrti dan rasprave o rebalansu budžeta: Na dnevnom redu prvo poslanička pitanja - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Skupštine Srbije počela je danas postavljanjem poslaničkih pitanja, posle čega će uslediti rasprava po amandmanima na rebalans budžeta za ovu godinu.

Ukupno je podneto 146 amandmana na sve zakonske predloge, od kojih 119 na predložene izmene zakona o budžetu za 2024. godinu.

Poslanička pitanja se postavljaju svakog utorka i četvrtka na početku sednice. Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu kada je sednica u toku članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika u parlamentu od 16 do 19 časova.

"U rebalansu veća izdvajanja za nauku"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su rebalansom budžeta za ovu godinu predviđena veća sredstva za nauku, odnosno da su povećana sa 36,5 na 37,5 miljardi dinara.

"Povećena su izdvajanja za nauku, ali moje pitanje za vas sve ovde koji spočitavate oko ulaganja u nauku, da li znate da je Fond za nauku osnovan zakonom 2019. godine? Osnovala ga je ova vlast. Što se neko pre toga nije setio da osnuje Fond za nauku i da na takav način da podstrek našim istraživačima i naučnicima", upitao je Mali.

On je naveo da su u poslednjih nekoliko godina otvorena i tri načuna instituta, dva u Novom sadu, jedan u Kragujevcu. Mali je naveo da je pre toga poslednji takav institut osnovan u doba SFRJ.

Mali Nikeziću:Nismo zaboravili 2008. 

Ministar finansija Siniša Mali polemisao je danas sa poslanikom Stranke slobode i pravde Dušanom Nikezićem i ocenio da je neverovatno sa kojim licemerjem opozicioni poslanik iznosi podatke i predloge imajući u vidu rezulteta ekonomske politike do 2012. godine, navodeći da je krajem 2008. godine u budžetu bio minus od 5,6 milijardi dinara, dok je danas na računu više od 703 milijarde.

"Podsetiću vas da se radi o osobi koja je zajedno sa ljudima koji su i danas u njegovoj stranci i lideri te stranke dominirala, žarila i palila kada je bila u pitanju ekonomska politika Srbije od 2000. do 2012. godine. Ostavili su pustoš", rekao je Mali u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima na rebalans budžeta za ovu godinu.

Mali je na kritike povodom Ekspa rekao da očekuje da skoro tri miliona ljudi poseti Srbiju 2027. i dodao da Nikezić ima "problem da razume razliku između politike nekad i sad".

"U vaše vreme, uvaženi narodni poslaniče, minimalna zarada bila je 15.700 dinara, da vas podsetim. Evo od 1. januara biće 53.592 dinara- 450 evra naspram vaših 100 evra. Pa kako vas nije stramota da pominjete plate i penzije u vaše vreme i da ih upoređujete sada sa vremenom danas?", upitao je Mali.

On je naveo da bivša vlast 2012. godine nije imala da isplati penzije iz budžeta, a na Nikezićev komentar da su cene goriva nikad veće, odgovorio da je upravo Nikezić učestvovao u privatizaciji NIS-a.

"I on sada spočitava svima nama šta se dešava, kao da je pao s Marsa. Pa vi kao da mislite da smo u stvari mi pali s Marsa pa se ne sećamo toga šta ste radili. Govorite o penzijama, penzije nikada manje nisu bile. Govorite o oduzetim penzijama, vi nam niste ostavili način da platimo te penzije. Govorite o tome kako je sramota da se ne uvede ekstra porez na dobit pojedinih institucija. Pa to je taj vaš mentalitet. Vi biste samo nekoga da oporezujete, da globite, da uništavate, da mu onemogućite razvoj", prokomentarisao je Mali.

Polemika Jovanova i Milivojevića

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o amandmanima na predlog rebalansa budžeta i ostalih zakona koji su na dnevnom redu, a početak rasprave obeležila je polemika šefa poslaničke grupe SNS Milenka Jovanova i poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića.

Jovanov je, na tvrdnje Milivojevića, da je bivša vlast izgradila 1.400 kilometara puteva rekao da su to "stelt" putevi, koje, kako je rekao, niko osim njih nije video.

"Završetak kompletnog koridora 10 je manje koštao nego jedan most. To da će na svaki način da pravda NATO agresiju na ovu zemlju, to je jasno i nisam očekivao da bude drugačije. Prosto neko ko je bio NATO dobrovoljac iz 1999. i iz uverenja postavljao lokatore, ne očekujem da osuđuje ono što je NATO posle s tim lokatorima radio", rekao je Jovanov.

On je rekao da je besramno i nisko bilo i Milivojevićevo prozivanje predsednice parlamenta Ane Brnabić zato što nije bila na sednici dva dana.

"Ana Brnabić je imala virus i bila bolesna i dva dana primala infuziju, a ovo pokazuje koliko nisko jedan čovjek može da padne, ne postoji ni to zavlačenje pod klupu koje bi bilo adekvatno sramoti koju bi svako ko ima i malo obraza doživeo", rekao je Jovanov.

On je odbacio navode opozicionih poslanika da vladajuća koalicija beži od rasprave o litijumu, navodeći da je akt koji su oni podneli "apsolutno aljkav".

"Krenuli su u sazivanje sednice sa namerom da imaju dve tačke dnevnog reda, a onda se potpisalo njih 86 i shvatili su da im nedostaje jedna tačka dnevnog reda. Dakle, zaboravili su 50 odsto dnevnog reda", rekao je Jovanov i dodao da jedva čekaju da počne rasprava o litijumu.

Milivojević je ocenio kao nekorektno to što je Brnabić optužila opoziciju da opstruiše i odugovlači sednicu kako bi izbegla sednicu o litijumu.

Brnabić o zahtevu opozicije za vanrednom sednicom

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je opozicija tražila sednicu o litijumu u vanrednom zasedanju parlamenta koje se, inače, završava 30. septembra, a pri tom podneli 146 amandmana na predložene zakone o kojima se trenutno raspravlja i pozvala opoziciju da odluči šta želi.

Tanjug/Rade Prelić

 

Brnabić je, odgovarajući na pitanje poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute, da li će i kada biti održana sednice o litijumu i o KiM, pozvala opoziciju da odluči koji su joj prioriteti i šta žele da se radi u skupštini.

"Tražili ste sednicu o litijumu da to bude na vanrednom zasedanju, a to vanredno zasedanje se završava 30. septembra u ponoć, a 1. oktobra počinje redovno zasedanje, a onda ste podneli 146 amandmana na ove zakone o kojima se trenutno raspravlja", rekla je Brnabić.

Navela je da opozicija pri tom koristi svako pravo za repliku, da oteže sednicu, a dodatno su podneli predlog da se razgovara i o Kosovu i Metohiji.

"Ili ne znate kad se završava zasedanje ili ne želite da raspravljamo ni o litijumu ni o KiM. Evo uradite šta želite sa tih 146 da bismo otvorili sednicu o litijumu jer ovo što sad imamo ne možemo da završimo u vanrednom zasedanju", objasnila je Brnabić.

Jovanović je kritikovao što članovi vlade nisu prisutni u trenutku kada poslanici postavljaju pitanja izvršnoj vlasti, a Brnabićeva ga je zamolila da pročita Poslovnik jer je tu definisano da ministri ne prisustvuju tom delu sednice, niti su pozvani.

"Ja vas molim četvrti put da pročitate Poslovnik, to je minimum minimuma. Član 205. kaže da članovi vlade ne prisustvuju ovom delu sednice. Kumim vas, ko Boga vas molim, da pročitate Poslovnik. Danas ćete imati članove vlade od 16 do 19 časova", rekla je Brnabićeva.

 

Komentari (0)

Srbija