Politika

Brnabić: Vučić nema ovlašćenja da bude na sednici o litijumu, opozicija kupuje vreme

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

12:07

Brnabić: Vučić nema ovlašćenja da bude na sednici o litijumu, opozicija kupuje vreme
Sednica Skupštine Srbije - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da predsednik Aleksandar Vučić nema ovlašćenja da prisustvuje sednici o litijumu, jer je reč o posebnoj sednici koju je tražila opozicija, a ocenila je i da opozicija svojim ponašanjem u parlamentu "kupuje vreme" da do te rasprave i ne dođe.

"Ne znam zašto mi dobacujete, rekli ste da nisam u pravu i da nisam govorila istinu kada je vaša koleginica, ovlašćeni predstavnik za ovaj zakon, rekla da Aleksandar Vučić ne može da bude ovde", navela je Brnabić. Ona je to rekla odgovarajući na pitanje poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute da li će Vučić danas doći na sednicu parlamenta o litijumu.

Pošto je rasprava skrenula u drugom smeru od amandmana, Brnabić je opomenula poslanike da su tek na 66. amandmanu od predloženih 146 i zamolila ih da se ubrzaju, pošto je preostalo svega četiri sata za raspravu i da neće stići da završe sednicu na vreme da bi mogli da započnu sednicu o litijumu.

Na to je poslanik SNS Marijan Rističević rekao da je spreman da povuče sve amandmane na rebalans budžeta koje je predložio, da bi poslanici na vreme završili raspravu o rebalansu i počeli sednicu o litijumu, ako je i opozicija spremna da učini isto što i on.

Brnabić je prebacila opoziciji da svojim nastupom u skupštini čini klasičnu zloupotrebu, da bi kupila dodatno vreme.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Ja razumem da vi činite sve, da mi nikako ne dođemo do tog predloga zakona o izmenama i dopunama zakona u rudarstvu i geološkim istraživanjima. Ja razumem da je vas sramota, ali ljudi, ili povucite predlog zakona, ili ćemo o njemu morati u jednom trenutku da razgovaramo. Dakle, nećemo moći ovako doveka, da razvlačite rebalans budžeta sedam dana, da ne bi razgovarali o predlogu zakona koji je tobože vaš prvi prioritet", rekla je ona.

"Predsednik Republike nije na dugme"

Odgovarajući poslaniku Narodnog pokreta Srbije Milošu Parandiloviću koji je poručio Brnabić da "ne izvrdava" da li će Vučić prisustvovati sednici o litijumu, Brnabić je odgovorila da su svi predstavnici opozicije bili pozvani u Mali Zvornik i u Ljuboviju da dođu i suoče se sa njim pred malim ekranima i pred celom nacijom.

"Mogli ste da pričate četiri sata, osam sati, da mu sve kažete u lice, pa ste rekli ne, nećemo mi, nek dođe on u Skupštinu. Pa kada sam ja rekla, a što me niste zamolili da dođe u Skupštinu, kada ste uputili predlog zakona, da tražite da bude tu predsednik, e, onda je bilo, ne sme nikako da dođe. Nemojte da ga zovete, nije to njegovo ustavno ovlašćenje", rekla je Brnabić.

Dodala je da im predsednik Republike, ni njima ni bilo kome, nije na dugme pa da se sa tim stvarima igraju.

"Imali ste vreme kada će da ga pozovete, tad ste bežali glavom bez obzira", istakla je ona.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je tadašnja vlast 2006. izglasala Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji kaže da se na poljoprivrednom zemljištu prve, druge, treće, četvrte i pete klase ne mogu otvarati rudnici i da im nisu dali eksploataciono pravo.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanove rekao je, odgovarajući Milivojeviću, da je vlada Mirka Cvetkovića najavljivala otvaranje tog rudnika baš na tom poljoprivrednom zemljištu i to za stogodišnjicu Cerske bitke.

"Planirano je, citiram, da se na stogodišnjicu cerske bitke u avgustu 2014. otvore radovi u rudniku i počne ozbiljno ulaganje i iskorištavanje tog resursa. Posle toga ste i vi, verovato, zato što ste mislili da to nije dobro, glasali za izmene i dopune zakona 2011", rekao je Jovanov.

On je dodao da ne kaže da je tadašnja vlast u bilo čemu grešila, ali da su licemerni jer su sve to radili, a danas hoće da dižu ustanak zbog toga. Jovanov je ukazao i na odšteta koju bi ova zemlja trebalo da plati Rio Tintu.

"Niko od njih koji su prodali imanje Rio Tintu, a neki učestvuju od njih zajedno sa vama na protestima, niko nije rekao vraćam pare Rio Tintu, nek mi vrate moju zemlju. Nijedan od njih nije rekao sve što sam dobio od Rio Tinta za svoju dedovinu koju sam prodao da bi oni pravili rudnik, ja njima vraćam u istom iznosu. Nema toga. Oni hoće da zadrže pare, a da se projekat ne realizuje", konstatovao je Jovanov.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović rekao je, govoreći o litijumu, da predstavnike opozicije ne zanima zaštita poljoprivrednih proizvođača, već da se tu radi o, kako je rekao, hibridnom ratu protiv države Srbije i pokušaju da se ona spreči u svom ekonomskom razvoju.

"Zato njima smeta ta razvojna šansa Srbije. Zato se uvezuju lažni poljoprivrednici sa lažnim ekolozima, ne bi li zaustavili ekonomski razvoj Srbije", rekao je Martinović.

Kako je rekao, za opoziciju je sve relevantno jer se, kako smatra, ni u šta ne razume.

"Ali se jako dobro razumete u rastakanju države Srbije. I to ste pokazali dok ste bili na vlasti. E sad, vaš problem je u tome što vam mi to ne dozvoljavamo", rekao je Martinović.

Dodao je da će podržati iskopavanje litijuma jer, kako je rekao, hoće da se država Srbije razvija i da njegova i svačija deca i žive bolje.

Poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić rekla je da je ministar Martinović nedopustivo targetirao građane Srbije, da je imao, kako je rekla, preteći i diskriminatorski govor ka poljoprivrednicima i ekološkim aktivistima i pozvala predsedavajuću Marinu Raguš da to spreči.

"Govornica u skupštini ne sme biti iskorišćena da se našim građanima preti, bilo da su oni prisutni ovde u skupštini ili su možda na ulici ili su na nekim protestima. Svaki građanin Srbije ima pravo da po ustavu protestuje, da iskaže javno svoje nezadovoljstvo", rekla je Rakić.

Komentari (0)

Srbija