Politika

Brnabić: Ukoliko se skrati današnja rasprava na rebalans budžeta, o litijumu moguće u ponedeljak

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

10:12

Brnabić: Ukoliko se skrati današnja rasprava na rebalans budžeta, o litijumu moguće u ponedeljak
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu po amandmanima na predlog rebalansa budžeta za ovu godinu. Na taj zakonski predlog podneto je 119, a na svih sedam tačaka dnevnog reda ukupno 146 amandmana. Za ovu godinu planirano je da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet. 

Predsednica Parlamenta Ana Brnabić navodi da ukoliko se ta rasprava skrati i večeras dođe do glasanja, onda bi o zahtevu opozicije za zabranu istraživanja litijuma i bora, moglo da se raspravlja već od ponedeljka.

"Danas nastavljamo rad po amandmanima kojih je 146 tako da taj broj znači po poslovniku da mi možemo da razgovaramo o tome 14 sati. Ukoliko opozicija želi da govorimo o projektu Jadar, mogli smo da se dogovorimo da imaju samo one amandmane na rebalans budžeta na kojima insistiraju", rekla je ona za RTS. 

Brnabićka je naglasila i da je tačno to sa jedne strane što kaže opozicija da je bilo i mnogo više amandmana, ali kako je dodala, kada ih je bilo mnogo više to je značilo da vi u stvari zloupotrebljavate taj institut amandmana da bi produžili vreme sednice i kupili vreme za neke druge rasprave.

Prema njenim rečima ta zloupotreba je očigledna, a to se najbolje vidi da kad dođe dan za glasanje ti koji su predlagali  amandmane, ne da ne glasaju za njih nego nisu čak ni prisutni na glasanju. 

Predsednica Skupštine Srbije je dodala i da ona što se tiče teme o AP Kosovu i Metohiji nema nikakav problem da to bude u redovnom zasedanju Parlamenta.

"Ja očekujem zaista čitav niz izuzetno važnih zakona za našu zemlju i za sve naše građane u redovnom zasedanju od 1. oktobra pa do kraja godine", rekla je ona. 

Prinskrin/Youtube/Projekat "Jadar"

 

Brnabić je naglasila i da je ove godine nastup delegacije Srbije, predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem u UN drugačiji i da je razlika u odnosu na prethodne godine očigledna, jer je bio praćen nizom sastanaka, protokolarnih sastanka, kao i učešćem na različitim ceremonijama, gde je Srbija bila pozivana.

Važne poruke u UN

Prema njenim rečima poruke koje je u svom govoru u UN uputio Vučić važne su zbog očuvanja i borbe za teritorijalni integritet Srbije i za objašnjavanje kada je svet počeo da kako ističe "srlja u haos". 

Brnabićeva podseća da je to krenulo 1999. godine agresijom NATO-a na Srbiju, a da je 2008. godine produbljeno kada su države požurile da prihvate takozvano nezavisno Kosovo.

Predsednica Narodne skupštine izjavila je i da je kada je KiM u pitanju, retorika sada oštrija, ali sankcije za Prištinu i dalje izostaju, kao i dijalog.

Ona je naglasila i da je novina drugačiji stav prištinskih saveznika naročito specijalnog izaslanika Nemačke za Zapadni Balkan Manuela Zaracina prema Prištini i prema premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju.

Podsetila je na stav Zaracina, koji je rekao da ako Kurti ne promeni stav i ne ukine mere zabrane za prelaz srpske robe, Priština može da bude isključena iz Cefte.

Govoreći o Briselskom sporazumu, Brnabić je istakla da je predsednik Srbije već jasno rekao da smo prevareni, kao i da lokalni izbori izostaju, iako je to jedan od glavnih zahteva sa kojim su saglasne i zapadne diplomate i da će se o ovom pitanju raspravljati na redovnom zasedanju Skupštine.

Ona je navela da je razgovarala sa premijerom Milošem Vučevićem da se, u saradnji sa Ministarstvom pravde, oforme i uspostave specijalna tužilaštva koja će se baviti zloupotrebom, kršenjem ljudskih prava i procesuiranjem tih zloupotreba na teritoriji KiM i dodala da su ovi zakoni važni za Srbe koji žive tamo. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija