Politika

Polemika u Skupštini kada će biti sednica o litijumu i da li predsednik treba da prisustvuje

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

13:24

Polemika u Skupštini kada će biti sednica o litijumu i da li predsednik treba da prisustvuje
Polemika u Skupštini kada će biti sednica o litijumu i da li predsednik treba da prisustvuje - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici vladajuće koalicije i opozicije ponovo su danas diskutovali o tome da li će i kada biti održana sednica posvećena litijumu, a opozicioni poslanici su izneli i različite stavove da li predsednik Aleksandar Vučić treba da prisustvuje toj i sednici o Kosovu i Metohiji koju su takođe tražili predstavnici opozicije.

Šef poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta je pitanje održavanja sednice o litijumu pokrenuo na početku današnjeg rada, a tokom rasprave je dodao da je na Kolegijumu Narodne skupštine dogovoreno da se posle sednice o rebalansu budžeta održi i ona o litijumu.

"Vi sad tražite od nas da skratimo naše vreme tako što ćemo odustati od amandmana. Nemojte da bežite od sednice o litijumu, jer ako ne bude rasprave ovde biće na ulici. Ana Brnabić je rekla da je zaintresovana da se razgovara i o KiM, gde je sad sednica o KiM? O svemu može, ali ne smete o litijumu i KiM. Neka dođe i predsednik, i treba da dođe", rekao je Jovanović.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da je nekoliko predstavnika opozicije tražilo da predsednik Srbije ne dolazi na sednicu.

"Ja verujem da bi jedva čekao da dođe da se sa ovakvim 'političkim gromadama' porve, da ne ponavljam priče o panti i piti", rekao je Jovanov.

On je takođe ponovio da opozicija beži od rasprave o predlogu zakona o litijumu, koji su podneli jer je manjkav.

"Pokušavaju da pobegnu od te rasprave i da kažu kako vlast nije dala da se govori. A ističe vreme za vanredno zasedanje", rekao je Jovanov.

Za razliku od Jovanovića, poslanica Narodnog pokreta Srbije Slavica Radovanović je rekla da "panta treba da mesi pitu u svojoj kuhinji".

"Je l' ste za trajnu zabranu kopanja litijuma ili niste, hoćete da predsednik dođe ili nećete, hoćete li danas sednicu ili sutra? Hajde pomozite nam da vam pomognemo", poručio je Jovanov.

Na pozive predsedavajućoj Marini Raguš da uspostavi red i da se napravio "cirkus", Raguš je odgovorila da "cirkusa neće biti, ali da će biti pauze".

"Ako ne budem mogla da obezbedim red, neće biti sednice, tako da vi odlučujete", rekla je Raguš.

Raguš je rekla Jovanoviću da je iz aktivizma ušao u skupštinu gde, kako je podvukla, postoje procedure.

"Biće sednice koju ste tražili, sa izmenama i dopunama koje ste tražili, pitanje je da li će biti 30. septembra", rekla je Raguš.

Na početku današnje sednice Jovanović je pitao Brnabić da li će biti sednice o litijumu, pošto je čuo na televiziji da je rekla da opozicija odugovlači ovu sednicu i da je pitanje da li će se uopšte održati.

Brnabić je odgovorila da je opozicija tražila sednica o litijumu u vanrednom zasedanju parlamenta koje se, inače, završava 30. septembra, a pri tom podnela 146 amandmana na predložene zakone o kojima se trenutno raspravlja, te pozvala opoziciju da odluči šta želi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija