Politika

Opozicija tražilia sednicu o litijumu u vanrednom zasedanju, a podnela 146 amandmana

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

11:24

Opozicija tražilia sednicu o litijumu u vanrednom zasedanju, a podnela 146 amandmana
Opozicija tražilia sednicu o litijumu u vanrednom zasedanju, a podnela 146 amandmana - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je opozicija tražila sednica o litijumu u vanrednom zasedanju parlamenta koje se, inače, završava 30. septembra, a pri tom podnela 146 amandmana na predložene zakone o kojima se trenutno raspravlja, te pozvala opoziciju da odluči šta želi.

Brnabićeva je, odgovarajući na pitanje poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute, da li će i kada biti održana sednice o litijumu i o KiM, pozvala opoziciju da odluči koji su joj prioriteti i šta žele da se radi u skupštini.

"Tražili ste sednicu o litijumu da to bude na vanrednom zasedanju, a to vanredno zasedanje se završava 30. septembra u ponoć, a 1. oktobra počinje redovno zasedanje, a onda ste podneli 146 amandmana na ove zakone o kojima se trenutno raspravlja", rekla je Brnabić.

Rekla je i da opozicija pri tom koristi svako pravo za repliku, da oteže sednicu, a dodatno su podneli predlog da se razgovara i o Kosovu i Metohiji.

"Ili ne znate kad se završava zasedanje ili ne želite da raspravljamo ni o litijumu ni o KiM. Evo uradite šta želite sa tih 146 da bismo otvorili sednicu o litijumu jer ovo što sad imamo ne možemo da završimo u vanrednom zasedanju", objasnila je Brnabić.

Jovanović je kritikovao što članovi vlade nisu prisutni u trenutku kada poslanici postavljaju pitanja izvršnoj vlasti, a Brnabićeva ga je zamolila da pročita Poslovnik jer je tu definisano da ministri ne prisustvuju tom delu sednice, niti su pozvani.

"Ja vas molim četvrti put da pročitate Poslovnik, to je minimum minimuma. Član 205. kaže da članovi vlade ne prisustvuju ovom delu sednice. Kumim vas, ko Boga vas molim da pročitate Poslovnik. Danas ćete imati članove vlade od 16 do 19 časova", rekla je Brnabić.

Na sednici koja je počela postavljanjem poslaničkih pitanja, poslanik Narodnog pokreta Srbije Bogdan Radovanović postavio je dva pitanja, a jedno se ticalo opšte bezbednosti.

On je pitao koliki je broj krivičnih dela u kojima je kao sredstvo izvršenja korišćeno vatreno oružje u mesecima nakon završetka kampanje dobrovoljne predaje oružja, da li statistički podaci pokazuju zaista smanjenje nasilja u društvu i šta je sa prikupljenim oružjem, da li je ono uništeno.

Poslanica Stranka slobode i pravde Mila Popović navela je da prema navodima BIRN-a postoje sumnjive okolnosti po kojima su privatni prevoznici dobili posao za prevoz putnika u Beogradu u iznosu od 1,2 milijarde evra.

Poslanik Demokratske stranke Nebojša Novaković pitao je ministra spoljnih poslova Marka Đurića kako utiče na geopolitičke odnose i našu poziciju na zapadu to što Srbija na spoljnom planu snabdeva Ukrajinu municijom, čak i više od Hrvatske, dok se na unutrašnjem planu "širi rusofilstvo".

Novaković je kazao da je izvoz municije iz Hrvatske, koja je članica NATO-a, prema Ukrajini iznosio 180 miliona evra, a iz Srbije 800 miliona evra.

Poslanik koalicije NADA Ljubinko Đurković pitao je ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića ko je i kada dao saglasnost Rio Tintu za kupovinu poljoprivrednog zemljišta i za istraživačke radnje jer je, kako je rekao, zakonom zabranjena eksploatacija na poljoprivrednom zemljištu.

Predsednica parlamenta  Ana Brnabić mu je odgovorila da teško da Martinović može da odgovori na ta pitanja jer, kako je objasnila, zemljište su prodali vlasnici, a kupio ga je onaj ko je hteo, te dodala da za to nije potrebna saglasnost države.

Kada je reč o pravu koje je dato Rio Tintu na istraživanje, Brnabić ga je pozvala da to pitanje postavi vladi koju je vodio Vojislav Koštunica.
 

Komentari (0)

Srbija