Politika

Vučić u Njujorku sa svetskim zvaničnicima o teškoj situaciji Srba na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2024

-

10:13

Vučić u Njujorku sa svetskim zvaničnicima o teškoj situaciji Srba na Kosovu i Metohiji
Vučić u Njujorku sa svetskim zvaničnicima o teškoj situaciji Srba na Kosovu i Metohiji - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova NR Kine Vang Jiem, tokom zasedanja Generalne skupštine UN, i u razgovoru mu predočio sve težu situaciju za srpski narod na Kosovu i Metohiji i zatražio kinesku podršku u borbi za istinu i poštovanje međunarodnog prava.

Predsednik Srbije je na Instagramu naveo da je imao izuzetno važan sastanak sa Vang Jiem i da je sa njim razmotrio sve najvažnije teme, od bilateralnih odnosa dve zemlje i dalje saradnje u oblastima od obostranog značaja, do globalnih pitanja i problema sa kojima se susreće današnjica.

"Predočio sam mu sve težu situaciju za srpski narod na Kosovu i Metohiji i zatražio kinesku podršku u borbi za istinu i poštovanje međunarodnog prava", napisao je Vučić.

On je naveo da je tokom razgovora istakao zahvalnost Srbije Kini koja je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala protiv rezolucije o Srebrenici i da je zamolio Vang Jia da predsedniku Kine Si Ðinpingu prenese pozdrave i zahvalnost Srbije na postojanoj podršci i iskrenom prijateljstvu.

Predsednik Srbije je u Njujorku imao bilateralne susrete sa brojnim svetskim zvaničnicima, a sinoć se obratio Generalnoj skupštini UN.

"Prijateljski i otvoren razgovor sa predsednikom Čilombom"

"Prijateljski i otvoren razgovor sa predsednikom Čilombom o aktuelnim globalnim dešavanjima, potrebi za očuvanjem multilateralizma u svetu, kao i o bilateralnim odnosima naše dve zemlje. 

Izrazio sam zahvalnost tradicionalno prijateljskoj Republici Kongo na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu Srbije i našim pozicijama u međunarodnoj areni, a u cilju zaštite našeg naroda, međunarodnog prava i pravde", naveo je Vučić.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

Kako je dodao, Srbija je istinski posvećena nastavku jačanja saradnje i solidarnosti sa zemljama afričkog kontinenta, sa kojima "pored zajedničkih vizija slobode i nezavisnosti, delimo i interes za realizacijom ogromnog potencijala u privrednoj saradnji".

"Iskoristio sam ovu priliku da pozovem predsednika DR Kongo da ponovo poseti Srbiju i da zajedno nastavimo rad na jačanju odnosa naše dve zemlje i dva naroda", naveo je predsednik Srbije.

Prethodno se predsednik Srbije sastao u Njujorku sa predsednikom Islamske Republike Iran Masudom Pezeškijanom tokom zasedanja 79. Generalne skupštine UN i sa njim razgovarao o najvažnijim aspektima saradnje Srbije i Irana i o globalnim geopolitičkim prilikama, a posebna tema razgovora bila je teška situacija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Naveo je da je u srdačnom susretu sa Pezeškijanom naglasio značaj institucije Ujedinjenih nacija u naporima da se intenziviraju dijalog i diplomatske aktivnosti u cilju što bržeg smirivanja svih sukoba, čije posledice su već duboke i dalekosežne.

"Posebna tema razgovora bila je teška situacija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a uvaženog sagovornika sam detaljno upoznao sa svim izazovima na putu rešavanja brojnih otvorenih i ozbiljnih pitanja u tom pogledu", napisao je Vučić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija