Politika

Đedović Handanović: Do 2030. godine 45 odsto energije dobijaćemo iz obnovljivih izvora

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2024

-

13:43

Đedović Handanović: Do 2030. godine 45 odsto energije dobijaćemo iz obnovljivih izvora
Dubravka Đedović Handanović - Copyright Tanjug/Ministarka rudarstva i energetike/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će do 2030. godine Srbija 45 odsto energije dobijati iz obnovljivih izvora.

Ona je na otvaranju konferencije "OIE 2024" u Vrdniku rekla da je usvojen nacionalni klimatski plan, sa vizijom razvoja da do kraja decenije imamo 45 odsto energije iz obnovljivih izvora energije.

"Planiramo da do 2030. imamo novih 3,5 GW iz vetroelektrana i energije sunca", rekla je Ðedović Handanović.

Dodala je da moraju da se stvaraju uslovi za solarne elektrane, kao i da će razvoj sektora OIE biti dodatno podstaknut saradnjom na međunarodnom nivou.

"Možemo da budemo ponosni na sve što smo uradili u prethodnih 12 meseci. Uspešno smo sproveli prve aukcije za tržišne premije koje su najveće održane u našem regionu, rezultat je više od 716 MW i više od milijardu evra ulaganja", rekla je ministarka.

Ðedović Handanović rekla je i da Srbija trenutno na mreži ima 753 MW elektrana, a da očekuje da do 2026. taj broj poraste na 1500 MW, što je 33 puta više nego 2012. godine.

"Verujem da ste upoznati sa izmenama u zakonu o energetici, one su važne zbog boljeg funkcionisanja zelene energije i prihvaćena su mnoga rešenja. Nov zakon će nam omogućiti spajanje sa tržištem električne energije Evropske unije", podvukla je Ðedović Handanović.

Miloš Colić iz Obnovljivih izvora energije rekao je da je to najvažniji posao koji civilizacija ima, te da je impresioniran stručnjacima u našoj državi.

"Ambijent ne smeju da kvare bilo kakve nedoslednosti. Nesigurnost odvraća svakog investitora. Rastemo, razvijamo se, vredni smo i učimo. 46 članova ovog društva, zbog svih odgovora koje smo dali i pitanja koje smo postavili, moramo zajedno", rekao je Colić.

Colić je najavio i novi OIE vodič i istakao da nije sve u brojevima već u nematerijalnim ulaganjima jer ona zahtevaju posvećenost.

Prema rečima izvršnog direktora kompanije Masdar iz Abu Dabija Mohameda Džamala al Ramahija, zelena energija je budućnost.

"Sa srpskom vladom koja je fokusirana na razvoj, Srbija će imati jednu od ključnih uloga kada govorimo o zelenoj energiji. Masdar je želeo da se OIE projekti razvijaju na Zapadnom Balkanu i ostaje posvećen Srbiji", kazao je Al Ramahi.

Prvog dana konferencije dodeljene su i plakete najzaslužnijima za razvoj sektora zelene energije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija