Politika

Đedović: Veoma važan sporazum Srbije i SAD o strateškoj saradnji u oblasti energetike

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

11:05

Đedović: Veoma važan sporazum Srbije i SAD o strateškoj saradnji u oblasti energetike
Dubravka Đedović Handanović - Copyright Tanjug/Ministarka rudarstva i energetike/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je zbog predstojeće energetske tranzicije veoma važan Sporazum SAD i Srbije o strateškoj saradnji u oblasti energetike, koji je potpisan u Vašingtonu, kao i da postoji veliko interesovanje kompanija iz Amerike za ulaganje u obnovljive izvore energije (OIE) u Srbiji.

"Nama to treba, ali i dovoljno iskustva i znanja da to znanje pretečimo kod nas u konkretne inicijative i projekte", rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da Srbija želi da ide putem energetske tranzicije, ali ne na uštrb sigurnosti energetskog sistema.

Navela je da energetska tranzicija podrazumeva velika ulaganja, pre svega u proizvodne kapacitete i nove zelene megavate, ali i da jačamo našu prenosnu i distributivnu mrežu, što smo i započeli.

"Sa novim ulaganjima i nastavkom investicija u distributivnu i u prenosnom mrežu, a pre svega da imamo dodatnih proizvodnih kapaciteta, tu, apsolutno, partneri iz SAD mogu da budu veoma korisni", rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, sa partnerima iz SAD se već radi na nekoliko projekata i ta saradnja će nastaviti da se razvija, kako bi se došlo do konkretnih rezultata, bilo da je reč o sektoru OIE, novim solarnim elektranama ili novim vetroelektranama.

"Sve je to ono što je potencijal ispred nas", naglasila je ministarka rudarstva i energetike Srbije.

I pomoćnik državnog sekretara SAD za energetiku Džefri Pajat izjavio je ranije da je Sporazum SAD i Srbije o strateškoj saradnji u oblasti energetike "ekstremno važan korak u produbljivanju saradnje dve vlade, ali i podsticanju saradnje privatnih sektora dve zemlje".

On je objasnio da je reč o krovnom sporazumu koji je, kako kaže, "prazno platno na koje se može slikati po želji".

Sporazum o energetici je prvi sporazum o strateškoj saradnji između Srbije i Amerike.

Ovaj dokument su u sredu potpisali ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i podsekretar SAD za energetiku, ekonomski razvoj i životnu sredinu Hoze Fernandez u Vašingtonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija