Politika

Ministarstvo za manjinska prava o navodima predsednika NSBNM: Rešenje doneto u zakonskom roku, nije bilo opstrukcija

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

17:49

Ministarstvo za manjinska prava o navodima predsednika NSBNM: Rešenje doneto u zakonskom roku, nije bilo opstrukcija
Ministarstvo za manjinska prava o navodima predsednika NSBNM: Rešenje doneto u zakonskom roku, nije bilo opstrukcija - Copyright Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je danas da je Rešenje o upisu promene podataka u Registru nacionalnih saveta koji se odnosi na predsednika Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine (NSBNM), doneto u zakonskom roku i da nije bilo nikakve opstrukcije niti kašnjenja. 

Dodaju da najoštrije demantuju navode predsednika NSBNM iznete na jučerašnjoj konferenciji za štampu, kojima se dovodi u pitanje zakonitost i profesionalnost u postupanju Ministarstva, i nazivaju ih "netačnim" i "tendencioznim".

"Istovremeno, Ministarstvo najodlučnije odbacuje ovakav pokušaj politizacije svog rada. U cilju istinitog informisanja javnosti, Ministarstvo saopštava da je Rešenje o upisu promene podataka u Registru nacionalnih saveta, koji se odnosi na predsednika Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine, doneto u zakonskom roku i da nije bilo nikakve opstrukcije niti kašnjenja", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodali su da su službenici Ministarstva postupili u svemu profesionalno i u skladu sa zakonom, poštujući zakonske rokove i pozitivne propise Republike Srbije.

"Ministarstvo je 16. septembra, pre Zakonom propisanog roka od 30 dana, donelo i dostavilo Rešenje o upisu novog predsednika NSBNM u Registar nacionalnih saveta. U prilog tome, podsećamo da je predsednik NSBNM izabran na sednici 9. avgusta, a dokumentacija sa te sednice poslata je poštom 21. avgusta, i zavedena na Pisarnici Ministarstva dva dana kasnije", navode iz Ministarstva.

Naglasili su da je Ministarstvo, postupajući shodno svojim zakonskim ovlašćenjima kao državni organ nadležan za nadzor nad radom i aktima nacionalnih saveta, utvrdilo da uz zahtev nije dostavljena potpuna dokumentacija, te da je bilo i nepravilnosti u radu na samoj sednici Nacionalnog saveta.

"Istog dana po prijemu dokumentacije, kako bi se ubrzala procedura, Ministarstvo je zatražilo dopunu i obavestilo Nacionalni savet o uočenim  nedostacima. Naime, utvrđeno je da deo sednice, odnosno odlučivanje po tačkama dnevnog reda koje su se odnosile na izbor drugih organa i tela Nacionalnog saveta, nije održan u skladu sa pravilima koja su predviđena opštim aktima Nacionalnog saveta (Statutom i Poslovnikom)", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da je iz navedenih razloga, Nacionalnom savetu, pored Rešenja o upisu promene podataka u Registru nacionalnih saveta, dostavljen i dopis kojim je ukazano na propuste u radu na 7. sednici NSBNM, te je u skladu sa članom 121. stav 1. Zakona o NSNM predloženo da Nacionalni savet na nekoj od narednih sednica poništi akte o imenovanju drugih organa i tela Nacionalnog saveta koji nisu usvojeni u skladu sa procedurom koja je propisana Poslovnikom o radu NSBNM.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ističe da u ovakvim i sličnim situacijama ima identičnu praksu postupanja prema svim nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Ministarstvo naglašava da kontinuirano pruža stručnu podršku u radu svim nacionalnim savetima, kako bi se obezbedilo da rad i odluke nacionalnih saveta budu u skladu sa zakonom kao i njihovim poslovnicima i statutima", stoji u saopštenju Ministarstva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija