Politika

Vučić sutra na radnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje Fon der Lajen

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2024

-

14:06

Vučić sutra na radnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje Fon der Lajen
Ursula fon der Lajen i Aleksandar Vučić - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na radnom ručku, koji za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Radni ručak za lidere Zapadnog Balkana zakazan je u Briselu za četvrtak, 19. septembra 2024. godine, saopštila je pres služba predsednika.

Predviđeno je da se predsednik Vučić odvojeno sastane i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, navodi se u saopštenju.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je na brifingu za novinare rekla da su na radni ručak pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Hristijan Mickoski i Milojko Spajić, predsedavajuća Savetu ministara BiH Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"Fon der Lajen će ovog četvrtka, 19. septembra, biti domaćin radnog ručka sa liderima Zapadnog Balkana kako bi se sagledali naši odnosi i saradnja u kontekstu Plana rasta za Zapadni Balkan", rekla je Pisonero, odgovarajući na pitanja srpskih i crnogorskih novinara o ovom sastanku.

Ona je naglasila da Evropska komisija trenutno završava svoju procenu reformskih agendi, koje su podneli partneri sa Zapadnog Balkana.

"Ovo su reformske agende koje pokrivaju i reforme u socio-ekonomskim aspektima i u fundamentalnim osnovama", navela je Pisonero.

Printskrin/Tanjug video

Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije

Objasnila je da će Komisija, nakon što završi sa tim procenama, konsultovati države članice EU tokom predstojećeg odbora Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a da će, u slučaju pozitivne odluke ovog odbora, odobriti reformske agende.

Iako nije precizirala kada će doći do tog sastanka, navela je da će Komisija, ako ovaj odbor da pozitivno mišljenje, preći na usvajanje i formalno odobravanje reformskih agendi, a nakon toga će, pre prvih isplata, zaključiti ugovore sa svakim od korisnika.

Plan rasta za Zapadni Balkan

Svi partneri sa Zapadnog Balkana imali su obavezu da predaju Briselu reformske agende, predviđene Planom rasta za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiji, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.

Isplata sredstava zavisi od uspešne primene reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Plan rasta za Zapadni Balkan zasnovan je na četiri stuba, čiji je cilj jačanje ekonomske integracije partnera sa Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU, podsticanje ekonomske integracije unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzanje fundamentalnih reformi i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama kroz Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija