Politika

U nedostatku bilo kakvih rezultata, Kurti udara na sever KiM: "Što su izbori bliže, možemo očekivati više problema"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2024

-

15:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Blokada srpskih institucija na severu Kosova i Metohije traje već dve nedelje. Srbi koji su radili u njima ne mogu na svoja radna mesta, a prostorije u kojima su radili date su prištinskim institucijama. U Leposaviću je juče izvršen upad u trezor Narodne banke Srbije, koji je već zatvoren, a iz Pokrajinskog arhiva zaplenjena je arhivska građa, i to iz perioda od 1943. do 2000. godine. Nastavljaju se i hapšenja Srba za navodne ratne zločine, a to uglavnom povratnika, čak i osoba u devetoj deceniji života. 

Kosovska policija hapsi i za verbalni delikt, i zbog mirnih protesta, a prištinski zvaničnici skoro svakodnevno šetaju severom Kosova. Među njima i predsednik vlade Aljbin Kurti, najavljajući otvaranje za saobraćaj glavnog Ibarskog Mosta i pored protivljenja međunarodne zajednice i lokalnih Srba. A južno do i od Ibra dešava se tiho istrebljivanje Srba zbog straha i diskriminacije. 

Euronews Srbija

 

"Kosovski premijer Aljbin Kurti svojim postupcima stvara nemoguće uslove za život Srba na Kosovu i Metohiji, čime svesno izaziva etničko čišćenje", rekla je za Euronews predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić. Dodala je da je očuvanje mira u interesu Srbije, ali da se ne sme dozvoliti ugrožavanje Srba u pokrajini. 

Prema njenim rečima, u ovom trenutku isključivi cilj Albina Kurtija je da izazove rat.

Euronews/Printscreen

 

"Meni se čini da je situacija najozbiljnija do sada, zato što Aljbin Kurti nema nijedan drugi izbor ili izlaz za svoju politiku, osim da izazove oružani sukob, odnosno rat sa Beogradom. I u tom smislu čini mi se najozbiljnija do sada, zbog toga je on najbahatiji i najbezobzirniji do sada, jer on je priteran potpuno za zid i to je njegov jedini izlaz", rekla je Brnabić. 

Rakić Andrić: Fokusiraće se u kampanji na sever, jer drugih rezultata nema

Za Euronews Srbija o situaciji na Kosovu i Metohiji govorila je i Milica Rakić Andrić iz Nove društvene inicijative, te navela da su Srbi na KiM izloženi povećnom pritisku jer je kosovski premijer u predizbornoj kampanji.

"Kako se budemo približavali samom danu izbora, 9. februara, zaista možemo da očekujemo još više problema na severu. Čitava kampanja Samopredeljenja će se i fizički i na drugi način fokusirati na rezultate na severu, jer ostalih rezultata nema. Vlada Kurtija nema značajne infrastrukturne projekte. Za nekoliko meseci trgovinski deficit će dostići pet milijardi dolara, što nije slučaj bio ni u godinama nakon rata. Izvoz pokriva uvoz sa 14 odsto, dakle skoro da lokalna ekonomija skoro pa izumire. Naravno, deo toga je i problem sa uvozom srpske robe, koje ne pogađa samo Srbiju, već i nemačke i američke proizvođače koje imaju postrojenja u Srbiji", rekla je Rakić Andrić. 

Kako je dodala, u nedostatku drugih mera, tj. rezultata politike, "jedino na šta će imati da se oslone predstavnici Samopredeljenja su i vrlo populistički potezi na severu Kosova".

Euronews Srbija

 

"Oni za sada su se svodili nazvala bih ih pokušajima zatvaranja srpskih institucija, jer da vas podsetim prvi put privremeni organi zatvoreni, da kažem uklonjeni iz zgrada još maja prošle godine, pa su se opet uspostavile određene uslug. Tako da to što isterate fizički instituciju iz nekog objekta ne znači da je automatski i gasite, jer ono što radi kosovska vlada je sprečavanje građana da pristupe srpskim uslugama, ali oni ne uklanjaju, ne rade druge stvari koje bi uklonile potrebu stanovništva za tim uslugama ili koje bi omogućile stanovništvu tim uslugama pristupa legalno, kao što je uostalom i bila ideja sa Zajednicom srpskih opština koja je trebala biti institucija koju priznaju i Beograd i Priština i koja bi mogla pružiti jedan širi spektar usluga", navela je ona.

Na pitanje kako komentariše posetu Kurtija severu Kosova, ona je rekla da je do sada u severni deo Kosovske Mitrovice došlo nekoliko prištinskih političara.

"Albanski zvaničnici posećuju sever Kosova već duže vreme i mislim generalno nema tu problema s tim, znači to se dešavalo i ranije. Problem je što dolaze predstavnici Samopredeljenja i oni su lice politike koja je u velikoj meri naudila položaju srpske zajednice". rekla je ona.

Podsetimo, pre nekoliko dana, dok je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak odlazio iz Beograda, centrom severnog dela Kosovske Mitrovice prošetao se kosovski premijer Aljbin Kurti, a zbog toga što su mu zviždali, uhapšeni su srpski političari. Tom prilikom, naime, uhapšeni su lider i potpredsednik Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević i Ivan Orlović.

Kurti je kasnije izjavio je da posete opštinama na severu Kosova nisu usmerene ni protiv koga, već da su neophodne da bi se razumele potrebe tamošnjih građana, preneo je Kosovo onlajn Reporteri. 

Kurti je istakao da je sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom i ministrom administracije lokalne samouprave Eljbertom Krasnićijem posetio sela u opštini Leposavić, a zatim i Severnu Mitrovicu.

"Posete državnih zvaničnika ovim opštinama nisu ni protiv koga, one su neophodne da bi se razumele potrebe ovih opština nakon što smo stavili po strani svaku predrasudu. Upravo da bismo odbacili međusobne predrasude, i da bismo razumeli potrebe tamošnjih građana, vršimo ove posete, a to su radne posete“, rekao je Kurti, dodajući da se ulaže tamo gde ulaganja, kako tvrdi, nije bilo dve decenije i da se dodaju usluge koje su nedostajale građanima.

On je dalje rekao da na severu Kosova vlada ne zatvara, već otvara kancelarije koje nude pravne usluge.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija