Politika

Nova kazna za Saljiha Mustafu: Panel Apelacionog suda izrekao 15 godina zatvora za albanskog komadanta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2024

-

19:22

Nova kazna za Saljiha Mustafu: Panel Apelacionog suda izrekao 15 godina zatvora za albanskog komadanta
Nova kazna za Saljiha Mustafu: Panel Apelacionog suda izrekao 15 godina zatvora za albanskog komadanta - Copyright AP Photo/Phil Nijhuis

veličina teksta

Aa Aa

Panel Apelacionog suda u predmetu specijalizovani tužilac protiv Saljiha Mustafe izrekao je danas pojedinačne kazne Mustafi za ratne zločine proizvoljnog pritvaranja, mučenja i ubistva - osam, 13 i 15 godina zatvora i odredio mu ukupnu kaznu od 15 godina u koju se uračunava i vreme provedeno u pritvoru, saopštila su Specijalizovana veća Kosova.

Panel Apelacionog suda su činile sudije Mišel Pikar, Kai Ambos i Nina Jergensen. Panel Apelacionog suda je doneo odluku o novom određivanju kazne Mustafi u skladu sa pravilom 194(1)(b) Pravilnika.

Odluka je usledila na osnovu smernica odluke Veća Vrhovnog suda od 29. jula 2024. o zahtevu Mustafe za zaštitu zakonitosti u kojoj je poništena kazna od 22 godine zatvora i predmet vraćen Apelacionom veću.

Saljih Mustafa uhapšen je 24. septembra 2020. i istog dana doveden u pritvorski objekat Specijalizovanih veća.

Tereti se za proizvoljno lišavanje slobode, mučenja i ubistva

Dana 16. decembra 2022, pretresni panel je izrekao svoju presudu i oglasio Mustafu krivim za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, mučenja i ubistva i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od 26 godina. Prilikom izricanja presude, pretresni panel je naglasio da se optužbe u ovom predmetu tiču isključivo individualne krivične odgovornosti Mustafe.

Napominjući da su žrtve u ovom predmetu kosovski Albanci, pretresni panel je istakao da "njihova nastojanja da se zadovolji pravda i utvrdi istina čine okosnicu ovog postupka".

Dana 6. aprila 2023, pretresni panel je naložio Mustafi da u svojstvu naknade za štetu za osam žrtava-učesnika u postupku isplati ukupno 207.000 evra. Mustafa je uložio žalbu na presudu i kaznu izrečenu od strane pretresnog panela.

Dana 14. decembra 2023, panel Apelacionog suda odbio je žalbene razloge kojima je Mustafa osporavao prvostepenu presudu, a delimično je prihvatio žalbeni razlog u kom je Mustafa osporio izrečenu kaznu.

Apelacioni panel je zbog toga njegovu ukupnu jedinstvenu kaznu smanjio sa 26 na 22 godine zatvora.

U svom zahtevu za zaštitu zakonitosti podnesenom panelu Vrhovnog suda, Mustafa je osporio presudu apelacionog panela. Dana 29. jula 2024, panel Vrhovnog suda delimično je odobrio njegov taj zahtev i ukinuo žalbenu presudu u delu koji se odnosi na izrečenu kaznu zatvora od 22 godine.

Panel Vrhovnog suda je presudu vratio panelu Apelacionog suda u skladu sa pravilom 194(1)(b) Pravilnika kako bi taj panel razmotrio pitanje smanjenja kazne u skladu sa obrazloženjem iznetim u odluci panela Vrhovnog suda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija