Aktuelno

Advokat Rodni Dikson imenovan za glavnog branioca Kadrija Veseljija

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2024

-

10:53

Advokat Rodni Dikson imenovan za glavnog branioca Kadrija Veseljija
Kadri Veselji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Advokat Rodni Dikson imenovan je za glavnog branioca bivšeg lidera takozvane OVK Kadrija Veseljija, kome se sudi u Hagu zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, saopštila su Specijalizovana veća Kosova.

Dikson je imenovan 21. avgusta u skladu sa odlukom pretresnog panela u predmetu "Tači i ostali", kojom je sekretar Specijalizovanih veća Kosova Fidelma Donlon okončala usluge Bena Emersona, koji je do nedavno bio Veseljijev glavni branilac.

Zamenu glavnog branioca tražio je Veselji navodeći da je "profesionalni odnos između branioca i klijenta drastično narušen", a sa druge strane Emerson je obavestio sekretara da se prevremeno povlači s položaja branioca. 

Kako se navodi pretresni panel je zaključio da je zahtev Veseljija da se njegovom braniocu prevremeno okonča taj status u skladu s njegovim pravima, kao i da dalji tok njegovog efikasnog zastupanja time nije ugrožen, s obzirom na to da tim odbrane čini 11 lica.

Ben Emerson, britanski advokat, poznat je po tome što je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu zastupao još jednog lidera tzv. OVK - Ramuša Haradinaja i uspeo da ga oslobodi optužbi, iako je tokom samog procesa suđenja ubijeno više svedoka.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, u slučaju nazvanom "Tači i drugi" koji su optuženi za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini. Četvorica bivših lidera tzv. OVK se od kraja 2020. godine nalaze u haškom pritvoru.

Takozvana OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija