Politika

Vučić posle sastanka sa amabsadorom Rusije: Zahvalio sam na pozivu na samit BRIKS-a, nastavićemo razgovore

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/09/2024

-

17:20

Vučić posle sastanka sa amabsadorom Rusije: Zahvalio sam na pozivu na samit BRIKS-a, nastavićemo razgovore
Vučić posle sastanka sa amabsadorom Rusije: Zahvalio sam na pozivu na samit BRIKS-a, nastavićemo razgovore - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan Harčenkom u Loznici da su oni razgovarali o svim pitanjima od bilaterlanog značaja za dve države. 

"Upoznao sam ambasadora Harčenka sa situacijom na KiM i svakodnevnim brutalnim provokacijama i svakodnevnim ugrožavanjem mira i stabilnosti, neefikasnom odgovorom svih onih koji su bili upleteni u dijalog. Rekao sam koliko se srpski narod nalazi u teškoj poziciji i čini mi se da smo po tom pitanju naišli na razumevanje Rusije", rekao je predsednik.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, istakao je da se očekuje izgradnja dispečerskog centra od strane ruske železnice. 

"Takođe, ono što je važno, pošto dobro znate koliko nam je Rusija pomagala po pitanju nametnute rezoluciej o Srebrenici u UN i drugim multilateralnim organima, verujem da ćemo u kratkom periodu pokazati da postoje pitanja oko kojih možemo da se saglasimo u interesu obeju strana", rekao je. 

Dodao je i da je za Srbiju od izuzetnog značaja ubrzavanje razgovora oko gasnog aranžmana, a takođe sledi i obeležavanje godišnjice osolobođenja Beograda u oktobru. 

"Biće mnogo kulturnih događaja, od gostovanja Boljšoj teatra, do mnogih drugih stvari", istakao je. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Naveo je da je jedna od tema bila i poziv predsednika Putina Vučiću da dođe u Kazanj na samit BRIKS-a.

"Malopre sam dobio i listu učesnika koja je, moram da priznam, ne samo velika, već je reč o snažnim i moćnim državama", rekao je Vučić i dodao:

"Ja sam već ambasadoru Ruske Federacije pre ovog sastanka ali i danas uz zahvalnost za poziv rekao sve ono što sam i vama rekao. I mi ćemo te razgovore nastaviti, verujem i sa predsednikom Putinom oko obeležavanje godišnjice oslobođenja Beograda i svega drugog", rekao je Vučić. 

"Kosovo će biti jedno od najvažnijih pitanja"

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je sa Vučićem razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, navodeći da je Rusija svesna "najteže" situacije na Kosovu i da će upravo Kosovo biti jedno od najvažnijih pitanja u toku ministarske sednice na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

"Kosovo će biti jedno od najvažnijih i najprioritetnijih pitanja i u toku tzv. ministarske sednice Generalne skupštine UN uskoro, pa i u oktobru se očekuje zasedanje Saveta bezbednosti, redovno za Kosovo. To će biti prilika za Rusiju da iznese svoj stav, na osnovu Rezolucije 1244", rekao je Bocan-Harčenko novinarima nakon sastanka sa Vučićem u Loznici.

On je dodao da je osnovni zadatak i cilj zaštita Srba koji žive na KiM, njihova bezbednost i mogućnost normalnog preživljavanja u takvim uslovima.

Bocan-Harčenko je istakao da je i teška situacija zbog pritisaka na Banjaluku, što je takođe važan deo spoljnopolitičke agende Rusije.

On je napomenuo da poziv ruskog predsednika Vladimira Putina Vučiću da prisustvuje samitu zemalja BRIKS-a koji se održava od 22. do 24. oktobra u Kazanju govori sve o značaju Srbije za Rusiju, ali i o značaju odnosa dve države.

"U Moskvi se u najvišoj meri ceni dosledan, principijelan stav predsednika Srbije, odnosno saradnje sa Rusijom, što sankcije Rusiji nisu prihvaćene i neće da budu prihvaćene od strane Srbije", rekao je ruski ambasador u Beogradu.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Komentari (0)

Srbija