Politika

Za tri godine privremene prištinske institucije eksproprisale 4.808 hektara zemljišta

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2024

-

11:00

Za tri godine privremene prištinske institucije eksproprisale 4.808 hektara zemljišta
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Privremene prištinske institucije su u poslednje tri godine eksproprisale 4.808 hektara na Kosovu i Metohiji za potrebe Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), saopštilo je ministarstvo odbrane privrmenih institucija u Prištini.

Kako piše Gazeta ekspres, ove godine je na KBS prenet i nekadašnji aerodrom Dumoši, prostor od oko 48 hektara, gde će biti izgrađena baza udaljena oko 15 kilometara od administrativne linije sa centralnom Srbijom, kao i 30 hektara kasarne u Lukaru u oblasti Lapi. Navodi se da je ministarstvo odbrane privremenih prištinskih institucija u završnoj fazi prihvatanja prostorija u Dumoši, koje je koristila misija Evropske unije Euleks.

Pored ove imovine, ministarstvo odbrane u Prištini je dobilo i hektare zemljišta u Babaju i Boki, gde je vojni poligon - Aerodrom Đakovica, odakle trenutno deluje jedinica dronova Bajraktar, dodaje Gazeta ekspres.

List piše da je ta imovina procenjena kao neophodna za KBS, kako bi imale neophodan logistički prostor za izvođenje obuke dok se, kako je navedeno, "priprema za početak i ispunjavanje treće faze sveobuhvatnog plana tranzicije koji ih transformiše u oružane snage".

KBS nastale su 2009. godine iz snaga kosovskog zaštitnog korpusa, odnosno pređašnje OVK, a skupština privremenih prištinskih institucija je 2018. godine, bez prisustva srpskih predstavnika, usvojila zakon o transformaciji tzv. KBS u vojsku.

OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici, a pred Specijalnim sudom u Hagu u toku je suđenje njenim bivšim vođama Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Prema Rezoluciji 1244 SB UN, KFOR je jedina oružana sila na KiM, a taj dokument je predviđao i demilitarizaciju OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca.

Komentari (0)

Srbija