Društvo

Srbija napredovala u najnovijem izveštaju Globalnog indeksa informacione bezbednosti

Komentari

Autor: FoNet

16/09/2024

-

10:43

Srbija napredovala u najnovijem izveštaju Globalnog indeksa informacione bezbednosti
Srbija napredovala u najnovijem izveštaju Globalnog indeksa informacione bezbednosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je prema najnovijem izveštaju Globalnog indeksa informacione bezbednosti (GCI) za ovu godinu, koji je objavila Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU), svrstana u sam vrh globalne i regionalne liste u toj oblasti, odnosno u grupu zemalja sa najboljim rezultatom, saopštila je danas Kancelarija za IT i eUpravu.

Prema tom, petom po redu izveštaju ITU, koji obuhvata 193 zemlje sveta, Srbija je zabeležila impresivan napredak i zauzela mesto u vodećoj grupi zemalja koje su ocenjene kao "Uzori" u toj oblasti, zajedno sa SAD, Velikom Britanijom, Japanom, Estonijom, Francuskom, Nemačkom.

Indeks je ocenio napore zemalja u borbi protiv sajber pretnji na osnovu pet ključnih kriterijuma, uključujući pravne i regulatorne aspekte, tehničke mere, organizacione kapacitete, razvoj kapaciteta za borbu u sajber prostoru i saradnju na međunarodnom nivou, kao i državnih institucija i kompanija.

Sve zemlje u vodećoj grupi zemalja imaju GCI indeks između 95 i 100, od ukupno 100 mogućih bodova. Srbija ima 96,82 boda i na prvom mestu je u regionu jugoistočne Evrope, ispred Hrvatske, Mađarske i Rumunije, koje su svrstane u drugu grupu zemalja koje imaju 85-95 bodova.

Severna Makedonija i Crna Gora svrstane su u treću grupu zemalja koje imaju 55-85 bodova, a Bosna i Hercegovina svrstana je u četvrtu grupu zemalja koje imaju 20-55 bodova.

U poređenju sa velikim svetskim silama, Srbija je uspela da premaši rezultate nekih zemalja kao što su Izrael, Kanada i Rusija, koje su ranije bile na višim pozicijama GCI indeksa, navela je Kancelarija.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je da Kancelarija nastavlja sa aktivnostima daljeg unapređenja informacione bezbednosti sa ciljem jačanja otpornosti svih sistema i bolje zaštite od potencijalnih pretnji.

"Poseban fokus Vlade Republike Srbije će biti na daljem unapređenju informacione bezbednosti i daljem unapređenju tehničkih kapaciteta na način da se, pored kritične infrastrukture javne uprave, posebna pažnja obrati na javna preduzeća i njihove informacione sisteme", rekao je Jovanović.

Komentari (0)

Srbija