Politika

Ambasade SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske u Prištini osudile upad u srpske institucije na severu KiM

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2024

-

09:12

Ambasade SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske u Prištini osudile upad u srpske institucije na severu KiM
Tanjug/AP/Visar Kryeziu - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada SAD u Prištini, kao i ambasadori Velike Britanije, Francuske i Nemačke osudili su upad tzv. kosovske policije u srpske institucije u četiri opštine na severu KiM, uz ocenu da su to akcije koje suštinski ugrožavaju Srbe i da jednostrane akcije ne donose trajna rešenja.

Ambasada SAD u Prištini ponovila je svoju zabrinutost i razočaranje zbog, kako se navodi, kontinuiranih nekoordinisanih akcija vlade u Prištini koje imaju direktan i negativan efekat na brojne članove srpske zajednice, kao i manjina na Kosovu i Metohiji.

"Pitanja vezana za srpske strukture na Kosovu bi trebalo rešiti kroz dijalog pod okriljem EU. Ova akcija nije bila koordinisana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

SAD dodaje da su Vašington i međunarodni partneri "konstantno tražili od kosovske vlade da koordinaciju stave kao prioritet u međunarodnoj zajednici i da ne preduzimaju jednostrane akcije".

"Neuspeh vlade Kosova da odgovori na ove zahteve odražava realno i sve veće pogrošanje u našem partnerstvu. Kao što smo ranije primetili, nekoordinisane akcije kosovske vlade stavljaju građane Kosova i Kfor u veći rizik, nepotrebno dovode do eskalacije regionalnih tenzija i podrivaju reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera", ističu iz američke ambasade.

Britanski ambasador u Prištini Džonatan Hargrivs podelio je na mreži X  saopštenje američke ambasade, navodeći da poslednje akcije Prištine suštinski ugrožavaju kosovske Srbe i druge nevećinske zajednice.

On je naveo da takve akcije zahtevaju pažljive konsultacije sa, kako je naveo, "prijateljima i bezbednosnim partnerima Kosova", u kontekstu šireg dijaloga.

"Akcije na severu Kosova prete da podstaknu tenzije i utiču na najosetljivije zajednice", istakao je Hargrivs.

Francuski ambasador Olivije Gero takođe je na mreži X podelio saopštenje ambasade SAD i dodao da jednostrane akcije ne donose trajna rešenja.

"Postupci koji štetno i neselektivno utiču na pripadnike zajednice, u ovom slučaju pripadnike srpske zajednice, nisu dobrodošli. Jednostrane akcije ne donose trajna rešenja“, napisao je Gero.

Ambasador Nemačke Jern Rode naveo je da se Nemačka pridružuje ambasadi SAD u Prištini u izražavanju zabrinutosti i razočarenja zbog "nekoordinisanih akcija" privremenih prištinskih institucija, ističući da "obaveštenje nije konsultacija".

"Ovo mora da se promeni", napisao je Rode dodajući da "nije potrebna još jedna krizna situacija".

Takozvana kosovska policija upala je juče u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija