Politika

(Ne)transparentno finansiranje: Vlast kaže da dolazi novac spolja za "destabilizaciju" Srbije, NVO odbacuju te navode

Komentari

Autor: Euronews

20/08/2024

-

12:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Protesti širom Srbije koji su organizovani protiv najavljene eksploatacije litijuma ponovo su pokrenuli pitanje stvarnih namera i izvora finansiranja nekih učesnika i organizatora demonstracija. Vlast tvrdi da novac za "destabilizaciju Srbije" dolazi spolja, dok označene nevladine organizacije kažu da je njihovo finansiranje transparentno i da ne služi organizovanju bilo kakvih protesta.

Novi protesti su pokrenuli stare optužbe. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da desetine i stotine miliona evra ulaze u Srbiju, "tobož da bi unapređivali demokratiju, a zapravo da bi rušili mene i destabilizovali Srbiju".

U razradi predsednikovih reči, narodni poslanik naprednjaka Vladimir Đukanović na Tviteru je naveo da će do 2028. godine pet srpskih nevladinih organizacija od Američke agencije za međunarodni razvoj dobiti oko 10 miliona dolara.

Krovna organizacija mladih: Novac namenjen za razvoj politika

Jedna od pomenutih organizacija je i Krovna organizacija mladih Srbije. U odgovoru za Euronews Srbija kažu da novac koji iz inostranstva dobijaju za projekte nije namenjen za organizovanje bilo kakvih protesta, već za razvoj politika koje će doprineti boljem životu mladih. 

"Isto tako nas je ovo iznenadilo s obzirom da zajedno sa državom sprovodimo programe koji su podržani od međunarodnih razvojnih agencija i samim tim koristimo taj novac da partnerski radimo na unapređenju mladih što jeste uloga civilnog društva", rekla je Miljana Pejić iz Krovne organizacije mladih Srbije. 

Stanković: Cilj verovatno slabljenje Vučića

Paradoksalnost u tvrdnji da Zapad finansira proteste protiv litijuma za čiju eksploataciju se zalaže, vidi i politički analitičar Dejan Vuk Stanković. Međutim, uprkos kontradiktornosti navodi da stvarni cilj protesta ne mora biti ono što vlast tvrdi. 

"Cilj tih protesta verovatno nije svrgavanje Vučiča, nego slabljenje Vučića. Što je Vučić slabiji, to je Vučić ranjiviji u pregovorima. Ne samo oko litijuma, već i oko drugih pitanja koja zadiru u političko-bezbednosnu sferu", navodi Dejan Vuk Stanković. 

Ipak, osim nevladinom sektoru, pomenuti USAID je ulagao novac i u Srbiju. Prema zvaničnim podacima, od početka saradnje u Srbiju je uloženo preko 900 miliona dolara, a poslednja tranša razvojne pomoći od 18 miliona namenjena unapređenja konkurentnosti privrede i funkcionisanju državnih institucija najavljena je u julu ove godine 

Komentari (0)

Srbija